Ce să faci când nu eşti motivat de profesia pentru care înveţi?

De ce ajungi să nu fii motivat de profesia ce o studiezi ?Am primit azi acest mesaj şi am hotărât să răspund într-un articol, pentru că, presupun că sunt mulţi care se confruntă cu o astfel de situaţie. Deci, iată întrebarea care mi-a fost adresată:

Sunt studentă şi câteodată, pur şi simplu, îmi piere dorinţa să învăţ. Unicul lucru care mai rămâne şi mă împinge de la spate este ruşina să nu am note mici şi mă concentrez prea mult la notele care le voi obţine, dar ştiu în subconştient că nu este cel mai principal lucru. Cât de mult contează notele? De asemenea, nu mă desfătez de specialitatea pe care o studiez şi nu simt că este ceea ce îmi doresc. Este acesta un lucru normal? Este adevărat că dorinţa apare pe măsură ce vei practica o specialitate? Din această cauză, cred că, nu mai am dorinţă să studiez pentru mine şi cunoştinţele mele… şi nu găsesc, de multe ori, principiul care să mă motiveze corect. De asemenea, nu vreau să fac studii de mântuială şi astfel mă aflu într-o dilemă. Mă puteţi ajuta cu un sfat?

Nu te grăbi

Când înveţi sau profesezi o specialitate, ajungi să ai momente de oboseală, disperare, etc. Să zicem, dacă eşti medic, ajungi uneori să fii suprasolicitat, să nu fii înţeles de cei scumpi ai tăi, sau de colegi, etc. Nu este ceva care ţi se întâmplă ţie pentru prima dată. Toţi oamenii au de trecut prin astfel de momente, aşa că nu te grăbi să iei decizii atunci, pentru că poţi lua decizii greşite care te vor afecta şi pe tine şi pe alţii. Cuvântul lui Dumnezeu ne avertizează în acest sens când spune:

Planurile omului harnic nu duc de cât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge de cât la lipsă. (Proverbele lui Solomon 21:5)

Nu te lăsa dus în eroare de propria perspectivă a lucrurilor

Uneori nouă ni se pare că anumite lucruri nu ne trebuiesc, că depunem un efort în zadar, etc. Eu am crezut din toată inima şi am încheiat un legământ cu Domnul Isus pe când eram student la anul 4 la facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova. Tot anul acela am studiat foarte profund Sfintele Scripturi şi abia aşteptam să vină toamna ca să depun actele la facultatea de Teologie în România. Aşa am şi făcut. Toamna am mers la Seminar ca să dau examene de admitere. Rectorul a aflat la prima convorbire că eram student şi că îmi mai rămânea doar un singur an de învăţat ca să absolvesc facultatea de Istorie. Nu mi-a spus nimic, m-a lăsat să dat examenele, dar au făcut aşa ca să nu fiu admis în acel an. Astfel, am rămas şi am mai învăţat un an, am absolvit facultatea de Istorie şi încă am mai şi scris teza de licenţă întitulată „Evenimentul Învierii Domnului Isus Hristos în literatura istorică universală”. Mie mi-a fost foarte interesant să abordez acest subiect şi profesorul care mi-a fost conducător a avut prilejul să afle multe lucruri interesante din Sfintele Scripturi, aşa încât la susţinerea licenţei a spus cu mândrie: „Vă spun cu siguranţă că nu cunosc un preot care ştie Biblia mai bine decât acest student”. Am făcut apoi şi Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, dar faptul că am absolvit facultatea de Istorie mi-a fost de ajutor şi sunt recunoscător tuturor celor ce m-au învăţat.

Sfătuieşte-te cu privire la deciziile pe care vrei să le iei

Din mesajul cu întrebarea nu pot înţelege tot tabloul cu situaţia în care se află cititoarea. De aceea, o sfătuiesc să se mai consulte cu oameni înţelepţi şi mai ales cu părinţii, care, presupun că au făcut şi fac o mare investiţie financiară pentru aceste studii. Dumnezeu spune:

Planurile nu izbutesc, când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulţi sfetnici. Omul se bucură să dea un răspuns cu gura lui, şi ce bună este o vorbă spusă la vremea potrivită! (Proverbele lui Solomon 15:22-23)

Gândeşte-te cum poţi să slujeşti cel mai bine

Aceasta trebuie să fie motivaţia fiecărui om şi dacă eşti creştină, trebuie să te gândeşti cum poţi să le slujeşti cel mai bine în Evanghelie prin profesia care ţi-ai ales-o. Aceasta este o motivare vrednică şi profesia trebuie să fie aleasă reieşind din ea.

Ce rol au notele?

Ele sunt o unitate de măsură care arată mărimea efortului depus de student. Este adevărat că unii le folosesc pentru manipulare, pentru intimidare, etc. Un copil al lui Dumnezeu va căuta, însă, să înveţe bine totdeauna, şi nu pentru a avea cele mai bune note cu orice preţ, ci pentru că Cuvântul lui Dumnezeu spune:

Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos. (Coloseni 3:23-24)

Mergi la altă şcoală doar când ai toată siguranţa cu privire la scopul propus

Când predam un seminar de iarnă, am făcut o provocare celor peste 120 de tineri prezenţi, ca, după posibilităţi, să meargă să înveţe jurnalism aşa ca să putem readuce adevărul şi integritatea în mas-media din ţara noastră. Mulţi au fost motivaţi de această chemare şi au văzut în ea un scop pentru care merită să-şi dedice viaţa. Printre ei a fost şi Ion Druţă, un tânăr care era student la Universitatea Agricolă. El a decis ferm, şi în toamnă a mers şi a devenit student la facultatea de Jurnalism împreună cu ceilalţi care au rămas motivaţi de acest scop. Apoi, împreună cu toată echipa am fondat Ziarul Liber, care ulterior l-am numit Ziarul Moldova Creştină  şi Ionel a depus şi depune un mare efort, fiind acum redactor-şef. Chiar îl invit să scrie la comentarii ce a însemnat pentru el decizia luată atunci să treacă la altă facultate.

Nu fă studii de dragul diplomei

Nu ştiu cum au ajuns vremurile aşa încât studiile superioare au devenit un element de modă şi mulţi tineri nu se simt bine dacă nu au neapărat diplomă de studii superioare. Astfel, am ajuns să trăim într-o ţară unde aproape toţi au studii superioare, iar în transportul public aproape că nu se găseşte un bărbat sau tineri, care ar oferi scaunul unei bătrâne, sau femeilor însărcinate, sau pur şi simplu doamnelor. Pentru ei contează să aibă diplomă, dar omenia, care este mai importantă, nu-i interesează. Astfel, ajung unii să facă din studiile superiore un cult, o religie. Cunosc un cuplu care s-au căsătorit pe când soţia era studentă la şcoala de medicină. Li s-au născut doi gemeni şi era normal ca mama să se ocupe de creşterea lor. Ea însă, imediat după absolvirea şcolii medicale, a mers să facă Universitatea de medicină. A terminat rău de tot. Nu. Universitatea a absolvit, dar soţul a plecat de acasă, copiii au crescut mari cu buneii şi ea a ajuns să vândă la piaţă şi nu a mai lucrat conform diplomei pentru care a sacrificat familia. Acum a ajuns nenorocită şi a făcut nenorociţi pe toţi membrii familiei ei.

Dacă nu eşti sigur că înveţi profesia prin care ai vrea să le slujeşti oamenilor, nu te grăbi să iei decizii. Nu te lăsa dus în eroare de propria perspectivă ci caută să te sfătuieşti cu oamenii înţelepţi, cu părinţii şi cu mentorii tăi. Gândeşte-te cum poţi să le slujeşti cel mai bine oamenilor şi apoi depune tot efortul ca să te pregăteşti pentru a le sluji calitativ prin profesia care ai ales-o. Nu învăţa de dragul diplomei, sau doar ca să ai studii superioare pentru că…

Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând. (Proverbele lui Solomon 22:29)