Ce să fac să nu mă cert cu sora mea?

Întrebare:

Cum să fac ca să nu mă cert cu sora mea mai mică care are 7 ani?

Relațiile între frați și surori sunt foarte importante, dar pot deveni o povară dacă te cerți permanent. Haideți să vedem care sunt cauzele certurilor între frați și cum să le soluționăm.

Cred că prima cauză și cea mai frecventă este:

Gelozia

Deseori frații mai mari sunt geloși pe cei mai mici. Cîteodată părinții îi favorizează pe cei mici, dar cîteodată nu. La un copil mai mic trebuie să atragi atenție la fiecare pas, pentru că ei nu realizează pericolele la care se supun. De aceea la cei mai mari se creează impresia că părinții îi iubesc pe cei mai mici mai mult, dar nu este așa. Dacă lași gîndul acesta, precum că părinții o iubesc pe sora mai mică mai mult să locuiască în mintea ta, atunci vei ajunge rău. Vei ajunge ca și frații lui Iosif, care au început să-l urască. Dacă nu lupți cu acest gînd, te vei simți din ce în ce mai rău și normal că te vei certa permanent cu sora ta. De fapt, nu ea este cauza certurilor, ci sentimentul de gelozie din inima ta cu care trebuie să te lupți

Iosif, la vîrsta de şaptesprezece ani, păştea oile cu fraţii lui; băiatul acesta era cu fiii Bilhei şi cu fiii Zilpei, nevestele tatălui său. Şi Iosif spunea tatălui lor vorbele lor cele rele. Israel iubea pe Iosif mai mult decît pe toţi ceilalţi fii ai săi, pentrucă îl născuse la bătrîneţă; şi i- a făcut o haină pestriţă. Fraţii lui au văzut că tatăl lor îl iubea mai mult decît pe ei toţi, şi au început să- l urască. Nu puteau să- i spună nici o vorbă prietenească(Geneza 37: 1-5)

Neascultarea  surorei

Fratele sau sora mai mare se ceartă cu cel mai mic, pentru că acesta nu-l ascultă. Fratele mai mare se supără că cel mic nu-l ascultă, iar cel mic nu înțelege de ce ar trebui să-l asculte și e un cerc vicios. Dar, fiindcă tu ești mai mare și trebuie să fii un exemplu pentru ea, ar fi cazul să o ajuți să înțeleagă că-i dorești binele, că o iubești. Dacă atitudinea ta va izvorî din dragoste, ea va simți acesta și va vrea să te asculte. Pînă la urmă, aceasta este o poruncă!

Şi aceasta este porunca, pe care o avem dela El: cine iubeşte pe Dumnezeu, iubeşte şi pe fratele său(1 Ioan 4:21)

Soluții

Să faci tu studiu- să te schimbi tu

Este important pentru tine să studiezi Biblia ca să ai înțelepciune să te stăpînești, cînd apare vreo ceartă și să o potolești din start ca să nu ducă la ceva mai rău, pînă la lacrimi.

Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curmă cearta înainte de a se înteţi.(Proverbe 17:14)

Deci, ia și studiază Biblia inductiv. Îți recomand un studiu pentru copii despre  Iosif . În acest studiu se discută multe subiecte legate de relația între frați. Apoi un alt studiu:” Vai, am dat de probleme!”, unde se cercetează cartea Iacov. Iacov vorbește despre încercări și ispite. Așadar, trebuie să știi să nu cedezi ispitei, cînd se apropie cearta.

Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpînit de aprindere.(Proverbe 20:3)

Mergi la diferite grupe de studiu, fie ele de engleză, sport, computere ca să fii tare în Cuvînt.

Roagă-te

Este important să te rogi pentru relația cu sora ta. Dumnezeu o poate schimba pe ea și pe tine. Cînd ai făcut tot ce depinde de tine și certurile tot continuă, lasă-L pe Dumnezeu să lucreze în inima ei. 

Caută să te împrietenești cu sora ta

Cît de greu n-ar fi aceasta, depune toată stăruința să o cîștigi. Ea este o binecuvîntare pentru tine, privește-o ca pe o binecuvîntare. Sunt așa de mulți copii, care-și doresc o soră, dar nu o au. Deci, e un dar de la Dumnezeu, tratează-l cu dragoste, respect și grijă. Felul cum te comporți cu ea, cum vorbești cu ea este foarte important. Astfel o poți cîștiga!

Vorbește cu părinții sau cu liderul tău să te ajute

Este bine să discuți cu părinții tăi despre sentimentele tale. Să le spui ce mult te afectează că te cerți permanent cu ea. Ei te pot ajuta. Dacă nu sunt părinții alături, caută să vorbești cu un lider spiritual care te va îndruma și se va ruga cu tine și pentru tine.  

Dumnezeu să te binecuvînteze cu o relație frumoasă cu sora ta!