Ce înseamnă expresia „omul nu e decît țărînă”

Întrebare:

Ce vrea să spună Dumnezeu cînd spune că  omul nu e decît țărînă?

Ce înseamnă expresia "omul nu e decît țărînă" Dumnezeu a creat omul deosebit de celelalte viețuitoare, l-a creat după chipul și asemănarea Sa, dar ca materie pentru creația omului Dumnezeu a folosit țărîna pămîntului.

Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărîna pămîntului, i- a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s’a făcut astfel un suflet viu.(Geneza 2:7)

Țărîna pămîntului din ebraică, עָפָר aphar, înseamnă praf, sol, cenușă, pămînt. Deci, atunci cînd se face afirmația aceasta, că nu suntem decît țărînă, se referă la materia din care am fost creați. După căderea în păcat, Dumnezeu spune următoarele:

În sudoarea feţei tale să- ţi mănînci pînea, pînă te vei întoarce în pămînt, căci din el ai fost luat; căci ţărînă eşti, şi în ţărînă te vei întoarce(Geneza 3:19)

Iar Iov, după ce a pierdut tot ce avea, îi zice lui Dumnezeu:

Adu- Ţi aminte că Tu m-ai lucrat ca lutul; şi vrei din nou să mă prefaci în ţărînă?(Iov 10:9)

Cînd omul moare și este îngropat, peste o perioadă se descompune, se transformă iarăși în “țărînă”.

Psalmistul David mai spune următoarele:

Cum se îndură un tată de copiii lui, aşa Se îndură domnul de ceice se tem de El. Căci El ştie din ce sîntem făcuţi; Îşi aduce aminte că sîntem ţărînă(Psalmul 103: 13-14)

Totuși, când Domnul spune că suntem țărână, se referă la trupul nostru, dar să nu uităm că omul mai are și suflet și duh, ceea ce nu se referă la țărână. Dacă trupul a fost creat din țărâna pământului și este muritor, nu și sufletul și duhul nostru, ele sunt veșnice. De aceea este un mare rău să trăiești o viață și să te îngrijești doar de trupul tău, ce să mănânci, ce să bei și cu ce să te îmbraci. Toate aceste lucruri le caută doar oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu. Domnul Isus a spus că viața este mai mult decât acestea. Vă invit să studiați un curs interesant care ne dă mai multă claritate cu privire la sufletul nostru și anume cursul Cerul, iadul și viața după moarte.

Pentru că sufletul nostru e mult mai important decît trupul, suntem chemați să căutăm mai întâi de toate Împărăția lui Dumnezeu.

Căutaţi mai întîi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.(Matei 6:33)