Ce fac cu cățelușul de care copiii nu pot avea grijă?

Întrebare: 

Copiii mei au primit o cățelușă. Cine le-a dat-o, nu m-a întrebat dacă sunt de acord. Până acum, am considerat că este o sursă de microbi. Acum, în plus, mi-am dat seama și mai îndeaproape că îngrijirea animalului de companie este o ocupație care îți acapărează preocupările în dauna învățatului și, mai ales, în dauna relațiilor interumane. Nu îmi plac oamenii care susțin că un animal este de preferat față de prieteni, mi se pare un egoism mascat. Mă întreb cum o să facem față dacă această cățelușă va face pui? Se spune că o dată trebuie lăsată să aibă pui, apoi se sterilizează la medic. Ma gândesc că procedura de sterilizare nu este creștinește să fie aplicată nici pentru animale. Sunt îngrijorată, pentru că nu ai cui să dai atâția pui, de fiecare dată. Presupun că abandonarea animalului înainte de a fi adult sau poate abandonarea puilor dupa ce i-a înțărcat ar fi o solutie acceptabilă. Vă rog îndrumări.

Ce efecte au animalele de companie asupra copiilor

Psihologii susțin că animalele de companie aduc multe efecte pozitive asupra copilului și mai ales îi învață să fie mai responsabili. Dar împreună cu efectele pozitive vin și cele negative, precum bacteriile și microbii și cum ați menționat dumnevoastră grija față de un animal de companie vine în detrimentul relațiilor interumane. Relația cu oamenii e mult mai importantă decât cu animalele. Scriptura spune că: “Cel neprihănit se îndură de vite”, dar iubește pe aproapele său cum ne-a iubit Domnul Isus (Ioan 13:34 ). Sunt două verbe diferite, astfel și atitudinea trebuie să fie diferită. Nu poți trata un animal ca pe un om și un om ca pe un animal. Trebuie să ai milă de animal, dar nu e corect să-l iubești ca pe un om, cu o dragoste jertfitoare. Este important să ne gândim de fiecare dată ce mesaj transmitem copiilor noștri prin acțiunile noastre. Așa că rămîne la discreția părinților, să aibă sau nu un animal de companie. În cazul dumnevoastră nu ați avut o alegere de făcut, ci ați fost pusă în fața faptului împlinit, așa că acum trebuie să vă gîndiți la următoarele:

Ce înveți pe copil dacă abandonezi cățelușul

Dacă abandonați acum animalul, îl învățați pe copil să fugă de probleme, nu să le rezolve. Așă că abandonarea nu este soluția.

Cum îmi învăț copilul să zidească relații

Faptul că vor petrece prea mult timp îngrijind câinile, nu vor avea timp de prieteni. Dacă locuiți la bloc, grijile se dublează. Mai apar și vecinii care se plâng că e prea multă gălăgie sau miroase neplăcut. Ce e mai important atunci?

Discutați cu copiii dumnevoastră

Vorbiți-le de faptul că ați observat că  grija față de cățeluș le acaparează tot timpul și este în detrimentul învățăturii. Întrebați-i dacă vor fi capabili sa aibă grijă de ea sau poate o dau cuiva care poate face față acestor cerințe. Puteți pune un anunț în ziar, pe net că oferiți cățelușul unei familii. O altă alternativă ar fi buneii sau prietenii care locuiesc la parter, poate ei vă pot veni în ajutor și pot lua cățelușa la țară.

Copiii au o creativitate deosebită și deseori vin cu niște soluții simple, dar foarte bune. Poate ei vă pot oferi răspunsul.

Ce crede cititorul despre acest subiect?