Cum vor fi răsplătiți cei ce își bat joc de animale?

Întrebare:

Am o întrebare: Oamenii vor fi răsplătiţi pentru ceia că îşi bat joc de animale, sau le omoară fără pricină; dar ce vor avea animalele pentru că au suferit? Pun această întrebare pentru că am văzut acum cîteva săptămîni în urmă un video (şi nu e unicul existent pe internet) în care se arăta detaliat cum oamenii jupuiau nurci de vii sau le trînteau în pămînt de la 2 metri înălţime pentru a le lua blana.

Biblia nu vorbește despre soarta eternă a animalelor sau despre o răsplată în eternitate pentru că ele au fost create după soiul lor și doar omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Totuși, Dumnezeu le-a creat pe animale pentru oameni și le-a  pus sub stăpânirea lor. Nu este scris în Biblie nici despre felul cum se va reflecta maltratarea animalelor  asupra eternității celor ce au procedat astfel.  Totuși, în cartea Proverbelor lui Solomon este scris:

Cel neprihănit se îndură de vite, dar inima celui rău este fără milă. (Proverbe 12:10)

Și mai spune…

Să nu legi gura boului, când treieră grâul. (Deuteronomul 25:4)

Neprihănirea omului se arată și prin felul cum se raportează la animale și spune aici că se îndură de ele. Răutatea din inima celui rău se manifestă și în felul cum se poartă cu animalele. Versetul din Proverbele lui Solomon nu vine în sprijinul celor care sunt categoric împotriva sacrificării animalelor și consumului cărnii în alimentație. Nu, nicidecum. Textul doar spune că un om neprihănit nu se va purta fără milă și cu răutate cu animalele. Să zicem, cazul acestor oameni care jupuiau nurcile de vii sau le trânteau la pământ de la 2 metri înălțime pentru a le lua blana. Aceasta este comportament fără milă. Dacă aveau drept legal asupra acelor nurci și a blănurilor lor, adică dacă le aparțineau nurcile sau aveau drept legal să le vâneze, atunci aveau alte metode prin care le puteau sacrifica  fără ași bate joc de ele și fără a le pricinui chinuri groaznice înainte de moarte. Cel neprihănit nu va proceda astfel nici odată și nici ca cei din Rusia care au scos iarna în mare ger peste un milion de pui mici de găină și i-au lăsat să înghețe  de frig.

Uneori copiii mici tot au tendința de ași bate joc de animale, mai ales când se iau unul cu altul. Este de datoria noastră, a celor maturi, să-i oprim pe copiii și să-i învățăm să se poarte cu milă. Îmi amintesc cum într-un film un vânător iscusit  a observat pe copilul său cum arunca cu pietre într-o șopârlă mare urcată în copac. Tatăl s-a apropiat și l-a întrebat dacă i-a făcut vreun rău șopârla sau dacă îi este foame și nu are ce mânca altceva afară de acea șopârlă. Copilul, bineînțeles, a răspuns negativ la ambele întrebări. Atunci tatăl i-a spus să lase șopârla în pace și să aibă milă de ea.

Astfel, atât timp cât animalele nu-ți pricinuiesc nici un rău, nu prezintă nici un pericol pentru tine și pentru cei din jurul tău și nu ai nevoie să consumi carnea lor, nu le sacrifica. Iar dacă este nevoie să le sacrifici, atunci fă aceasta fără să-ți bați joc de ele și fără să le pricinuiești chinuri.