Am trecut și testul primului tur al alegerilor prezidențiale. A fost un scrutin cu toate ingredientele unei campanii electorale caracteristice poporului nostru. De toate au fost, începând de la minciuni și calomnii, dezinformări, șantaj și terminând cu atacurile la persoană. Trist este că aceste tehnici de convingere au avut priză la oameni de rând. Mă întreb și vă întreb dacă cu adevărat aceasta ne este cultura politică a națiunii noastre și adevăratele valori pe care le împărtășim? Mă mai întreb de ce nu vrem să învățăm din greșelile istoriei și ne întoarcem mereu de unde am pornit? Personal, am înțeles încă o dată, și această campanie electorală mi-a confirmat, că noi ca și națiune nu suntem interesați de valorile care contează cu adevărat și nici nu avem nevoie de ele. Altfel nu pot să-mi explic cum votăm minciuni, aroganță și incultură și dăm cu piciorul valorilor fără de care nu poate exista o națiune, mă refer aici la familie, pace sau bunăstare. Și de data aceasta noi ca și popor alegem discursuri ieftine și populiste, fără a ne mai gândi ce se ascund în spatele lor. Ne place să vedem aroganță pe micile ecrane, iar dacă vine vreun candidat cu idei conservatoare, dar vitale unei societăți, îl descalificăm din start. Oare așa de jos am coborât sau, poate, niciodată nu am fost învățați ce să alegem. Suntem ca și copii mici, care, intrând în magazine, le fug ochii după tot ce nu este nevoie într-o gospodărie și doresc să aibă aceste bunuri de valoare ieftină.
Mi-am dat seama ca moldovenii îl aleg pe cel care strigă mai tare, promite și minte mult, pe înțelesul tuturor și foarte simplu, iar dacă mai faci câteva poze cu lideri europeni cunoscuți, atunci popularitatea îți este asigurată.
Valorile unei societăți democratice spre care tindem și noi reprezintă idei și credințe considerate importante pentru membrii unei comunități, care devin practici concrete prin comportamentul cetățenilor și al autorităților publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea în fața legii, transparența, toleranța, competiția dreaptă, egalitatea șanselor și egalitatea în drepturi.
Aceste valori au fost mimate în această perioadă electorală, dar nouă nu ne pasă…
După independență niciun parlament, guvern sau președinte nu ne-au educat în spiritul adevăratelor valori. Lupta politică ne-a îndepărtat de ceea ce înseamnă credință vie, responsabilitatea civică, altruism, familie, dar în schimb a polarizat excesiv această societate. Suntem dezbinați pe criterii politice și religioase și vedem oponenți în fiecare persoană de lângă noi, exact ca în vremurile imperiului sovietic.
Am avut în această campanie electorală un candidat care și-a propus aceste deziderate de a uni societatea în jurul valorilor care contează. M-am bucurat că în țară încă nu e nimic pierdut. Un pic mai mult decât un procent din populația țării noastre pune preț foarte mare pe ceea ce înseamnă familie și pacea în țara noastră.
Îmi aduc aminte cum Biblia relatează despre patriarhul poporului evreu, Avraam, când a auzit că Dumnezeu dorește să nimicească orașul Sodoma din cauza păcatelor grele în care trăiau aceștia, s-a rugat și L-a întrebat pe rând dacă Dumnezeu va nimici orașul, chiar dacă se vor găsi 50 de oameni buni. Dumnezeu a fost gata să ierte orașul dacă găsea măcar 10 oameni buni. Din păcate, acest oraș a fost nimicit cu desăvârșire, pentru că valoare pentru oamenii acelor vremuri erau plăcerile sexuale, toleranța imoralității și bunăstarea materială. Ceea ce mă bucură este faptul că în țara noastră avem oameni buni, care, indiferent de atacurile care vin asupra lor, transmit adevăratele valori fară de care nu poate exista omenirea.
Știu că nu totul este pierdut. Țara noastră are viitor. Vreau să cred că viitorul președinte va lăsa la o parte lucrurile pieritoare și va promova o politică cu valori pentru multe generații.