Ce este sărutarea sfântă?

Întrebare:

Ce este sărutarea sfântă? 

ce este sărutarea sfinta

Sărutul sfânt sau de dragoste este menționat de câteva ori în Noul Testament. Este folosit de creștini ori de câte ori se întâlnesc pentru închinare. 

“Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare sfîntă. Toate Bisericile lui Hristos vă trimet sănătate.” (Romani 16:16)

“Toţi fraţii vă trimet sănătate. Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare sfîntă.” (1 Corinteni 16:20) 

“Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare de dragoste.” (1 Petru 5:14) 

La fel și 2 Cor. 13:12, 1 Tesaloniceni 5:26, se referă la același subiect.

Sărutul sfânt este o formă de salut sau de despărțire. Această formă de salut era întâlnită în antichitate, iar mai târziu a fost preluată de biserica primară. Sărutul era folosit printre oameni ca un semn al prieteniei și respect față de o persoană cu rang înalt. Era practicat în sinagogă de către evrei și ucenicii Domnului Isus după cum ne relatează Evanghelia după Luca 22:48: “Şi Isus i-a zis: „Iudo, cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?”

Sărutul sfânt înseamnă un sărut creștin sacru, promisiunea afecțiunii creștine ce exprimă unitate și dragoste reciprocă unul față de altul. Menirea acestei sărut sfânt nu avea nici o tentă erotică sau canotație păgână.  

Sărutul sfânt a fost practicat pe larg de primii creștini ca un salut, ca un semn al acceptării și ca și împărtășire a binecuvântărilor ce sunt în Hristos Isus. Și astăzi creștinii continuă să se salute cu acest salut sacru ce arată unitatea și afecțiunea creștină la care ne-a chemat Domnul Isus Hristos.

„Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.” (Ioan 14:34)