Ce este flirtul?

Întrebare:

Flirtez sau nu flirtez… Ce înseamnă flirt?

Ce este flirtul?

Dicționarul online ne dă următoarea explicație:

 FLIRT, flirturi, s. n. Conversație ușoară, cu aluzii de dragoste, între un bărbat și o femeie. ♦ Legătură de dragoste lipsită de profunzime, nestatornică; aventură sentimentală. ♦ Persoană cu care cineva întreține o astfel de legătură. – Din fr. flirt.

Una dintre explicaiile din engleză sună așa:

A te comporta ca și cum ai fi atras sau a încerca să atragi pe cineva mai degrabă în scop de amuzament decât pentru a avea intenții serioase.

 Din explicația cuvântului concludem următoarele:

–       este un comportament ușor care implică limbajul verbal: complimente sau al corpului: priviri, atingiri etc

–       este ceva nestatornic, lipsit de profunzime

–       are scop de amuzament

–       nu implică intenții serioase, deci nu e dragoste

Poate un creștin flirta?

Cred că explicațiile de mai sus vorbesc de la sine. Un creștin nu poate flirta, pentru că nu te poți amuza cu o persoană doar de dragul amuzatului. Aceasta nu face parte din caracterul unui creștin adevărat.

Când faci complimente sau vorbești dulce unei persoane care nu-ți este soț sau soție, stârnești sentimente pe care nu le poți stinge în căsătorie. Domnul Isus ne spune să avem o minte  sau o inimă curată:

 Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui. (Matei 5:28)

Când flirtezi cu cineva, privești acea persoană, o admiri … și imaginația ți-o ia razna.  Cuvintele dulci trebuie păstrate doar pentru partenerul de căsătorie. Aici trebuie să ne „activăm” toată creativitatea noastră pentru a vorbi dulce. În Cântarea Cântărilor întâlnim deseori expresii care parcă ar suna a flirt:

Ești frumoasă de tot, iubito, și n-ai nici un cusur. (…) Mi-ai răpit inima, soro, mireaso, mi-ai răpit inima numai cu o privire (Cântarea Cântărilor 4:7, 9)

Nu le putem considera, însă, flirt, pentru că deja vorbim de o relație de logodnă  și apoi de căsătorie. O dragoste adevărată care se încheie cu un legământ de căsătorie și care continuă toată viața.

Pune-mă ca o pecete pe inima ta, ca o pecete pe brațul tău … (Cântarea Cântărilor 8:6)

Dumnezeu să ne ajute să ne păstrăm curați pentru El!