Coșmarul din Caracui

Doi minori beți din raionul Hâncești au comis mai multe infracțiuni în noaptea de joi. Aceștia au jefuit o femeie din localitate, apoi au ucis un localnic în vârstă de 45 de ani, după care au mai comis alte 2 jafuri în sat. Potrivit poliției, cazurile au avut loc în satul Caracui. Minorii cu vârsta de 16 și respectiv 17 ani au fost reținuți de poliție și sunt cercetați.

Este absolut trist ce se întâmplă în societatea noastră. Săptămâna trecută am scris despre cazul adolescentelor din Chișinău care, cu cruzime și-au bătut și umilit colega de clasă, fiind filmate pe un telefon mobil. Infracționalitatea în rândul minorilor ia amploare tot mai mare și astfel de știri au ajuns la ordinea zilei. Ne-am obișnuit doar să reacționăm și să luptăm cu consecințele, dar mai puțin se lucrează la prevenirea acestor cazuri. Ce comisie de stat examinează cauzele acestor infracțiuni și ce acțiuni concrete se întreprind la nivel național pentru a preveni acest flagel social? Cum sunt atrase în acest set de acțiuni organizațiile de stat de profil, comunitatea, Biserica, ONG-urile? Unde sunt campaniile de informare, sensibilizare?

Cum se lucrează cu membrii familiilor social-vulnerabile? Cine duce evidența copiilor străzii și cum sunt monitorizați? Am zeci de întrebări la care nu găsesc răspuns. Din păcate, constat lipsa unui organ de stat centralizat care să adreseze astfel de probleme. Ori există dar despre activitatea acestui organ se cunoaște foarte puțin.

Mă întorc la responsabilitatea noastră de părinți în a ne educa copiii în frică de Domnul și respect față de aproapele. Asta e ceea ce putem face fiecare în dreptul nostru. Biblia ne învață astfel:

“Și voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voștri, ci creșteţi-i în mustrarea și învăţătura Domnului.” (Efeseni 6:4)

De asemenea, Scriptura ne învață să fim sensibili la nevoile unii altora. Cu siguranță sunt familii social-vulnerabile pe care le cunoaștem și pe care le-am putea ajuta nu doar material, dar și emoțional și spiritual. Tocmai copiii din aceste familii sunt potențialii infractori. Ei sunt cei mai vulnerabili și duc lipsă disperată de orientare socială, pe care le-o putem acorda. Să vedem ce putem face fiecare și în această privință.

Dumnezeu să ne ajute.