Adolescenții în pericol

O fetiță în vârstă de 14 ani din orașul Tiraspol a încercat să-și pună capăt zilelor după o ceartă cu mamă-sa. Aceasta a lăsat un bilețel de adio și a plecat să se arunce în Nistru. Din fericire, un bărbat din preajmă a observat-o și a salvat-o de la tragedie.

Potrivit presei din stânga Nistrului, în loc să-şi facă temele, fata comunica cu prietenii pe reţelele de socializare, fapt ce a stârnit nemulţumirea mamei sale. Aceasta i-a interzis să utilizeze Internetul fără rost şi a decis să ia sub control strict procesul de studii al fetei.

Este alarmantă această situație. Generației noastre i s-a dat în mână un instrument fără a fi învățați cum să-l utilizeze. Internetul devine cauza de dependență numărul unu în rândul tinerilor. Ține de responsabilitatea părinților să-și ghideze copiii în această lume virtuală, pentru a-i proteja de pericole. În acest sens recomand părinților și profesorilor un manual foarte bun, elaborat de Școala ScripTehInfo – Călătorie în lumea tehnologiilor Informaționale. Este un manual orientat către copiii cu vârstele cuprinse între 7-13 ani, care are ca scop formarea unei perspective corecte asupra utilizării tehnologiilor Informaționale.

Un alt caz strigător la cer s-a întâmplat săptămâna acesta la Chișinău. Pe internet au fost plasate mai multe filmulețe video din care se vede cum o adolescentă este bătută cu cruzime și umilită de o altă adolescentă, în compania mai multor tineri. Imaginile au fost filmate cu un telefon mobil. Chiar dacă incidentul a stârnit reacții negative în societate, adolescenta violentă n-a avut nicio mustrare de conștiință, potrivit imaginii video care a apărut a doua zi pe rețele de socializare. Cu tristețe constatăm că astfel de cazuri de violență în rândul adolescenților devin o practică frecventă. Mai rău e că nu prea auzim despre măsurile care au fost luate de către forțele de ordine or tocmai această tăcere în spațiu public îi încurajează și pe alți adolescenți să recurgă la acțiuni de violență atât în raport cu semenii lor, cât și cu profesorii.

Aceste două cazuri mai scot în evidență o boală din societate – lipsa părinților în viața copiilor lor. Prinși cu multe responsabilități, părinții deseori nu găsesc timp ca să se intereseze de viața interioară a copiilor lor, de interesele și conflictele lor, pasând această responsabilitate către profesori și psihologii de la școală. În rezultat copiii se izolează de părinți și apar certuri în familie. Și dacă nu se găsește cineva care să-i ajute să depășească aceste stări, unii încearcă să-și pună capăt zilelor iar alții ajung să fie rebeli și violenți.

Dumnezeu ne-a încredințat copiii ca să-i învățăm cum să se orienteze în viață. Pentru aceasta El ne-a lăsat Cuvântul Său, Biblia, care este bogat în sfaturi înțelepte. Haideți să ne asumăm acest rol de părinți și să nu îi lăsăm pe copiii noștri în voia sorții lor, dar cu dragoste și grijă să le oferim o educație bună.