Câteva sfaturi utile pentru jurnaliştii (blogerii) integri

Foarte mulţi oameni se plâng azi că presa este lipsită de valori şi promovează non-valori sau distruge pe cele existente. Despre jurnalişti se spune că sunt corupţi şi pentru anumite sume de bani sunt gata să scrie orice şi pentru oricine. Nu este adevărat în toate cazurile, dar ce se întâmplă în lumea jurnalismului reflectă ce se întâmplă în toată societatea unde tot aşa mare este proporţia de corupţie şi lipsă de valori. Dacă ai ales să fii un jurnalist sau un bloger care ai valori, eşti integru şi vrei să promovezi valori, vreau să-ţi împărăşesc câteva sfaturi utile.

Fă ordine în sistemul tău de valori

Este bine să te aşezi într-o zi, sau poate chiar să petreci mai multe zile si să-ţi faci o listă a valorilor tale. Ce este şi ce nu este bine în opina ta şi ce vrei sau nu vrei să promovezi. Nu ştiu dacă ai făcut aceasta vre-o dată, dar dacă nu, este bine să începi cu acest lucru şi poate să faci chiar azi.

Fii obiectiv la abordarea subiectelor

Când pregăteşti un articol sau un reportaj, fă toate cercetările necesare şi toate investigaţiile ca să fii sigur că nu vei prezenta o părere preconcepută sau parţială şi astfel să pui în lumină rea pe oameni ori valorile lor. Verifică bine totul şi când eşti deplin sigur că deţii informaţia veridică, atunci doar publică articolul sau reportajul.

Nu scri de dragul scrisului

Fiind angajat la un ziar sau la o agenţie de ştiri, etc. unii jurnalişti sau reporteri scriu pentru că trebuie să scrie şi nu au încotro. Ei nu mai sunt interesaţi atât de mult de calitatea scrisului lor, ci doar să scrie, să fie. Tot aşa fac şi unii blogeri care şi-au stabilit o frecvenţă de publicare pe blog şi atunci, fiind supuşi acestei cerinţe proprii, ei scriu orice, doar să scrie. Nu cădea în cursa aceasta. Caută totdeauna să scrii lucruri de calitate şi să promovezi, să transmiţi valori. Jusnaliştii şi blogerii care doresc să slujească oamenilor, totdeauna vor avea multe subiecte pe care cu mare greu reuşesc să le acopere, pentru că ei văd multe nevoi ale oamenilor care trebuiesc împlinite şi doresc să le împlinească.

Fii un om integru!