Ce să faci când i-ai făcut viaţa soţului într-un infern şi el este pe cale să te părăsească?

Întrebare:

Sunt căsătorită de 8 ani si am un copil. Pe parcursul la toata căsnicia i-am făcut viaţa soţului într-un infern, l-am umilit si l-am insultat pe el si pe părinţii lui cum am putut. El m-a iubit timp de toţi aceşti ani, dar acum simt ca este distant, îl suspectez de toate păcatele posibile si mor de durere incit mi-am dat seama cit am greşit. I-am cerut iertare, dar îmi este frica ca nu este suficient. Îmi apar gânduri de sinucidere. El si acum îmi spune ca mă iubeşte dar nu-l cred, cum poate sa mă iubească? Nu ştiu ce sa fac, nu mă pot concentra, nu pot face nimic, simt ca-mi pierd minţile. Nu pot trai fără el, a fost unicul bărbat din viaţa mea. Mă macină sentimentul de vinovăţie ca din cauza mea copilul va rămâne fără tată, i-ar eu le-am distrus viaţa la toţi. Mă gândesc permanent la moarte şi ştiu ca este un păcat mare, dar am nevoie de ajutor. Vreau sa spun ca părinţii mei sunt înstăriţi, mi-au cumpărat apartament si totul ce este necesar, dar eu i-am scos ochii permanent ca ai lui nu ne-au ajutat cu nimic si au fost categoric împotriva căsătoriei noastre. După logodna noastră, fiind virgina la 23 de ani, am păcătuit cu el si nunta a avut loc mai repede decât era planificata. Când i-am spus ca sunt însărcinată mi-a propus sa avortez incit ii era frica de părinţii săi, asta deşi eram logodiţi. Am refuzat si am născut un copil adorabil, dar permanent i-am scos ochii de ideea de a avorta. El iubeşte nespus copilul, pe care l-am numit Cristian ca pe Hristos. Oare ceea ce simt acum este pedeapsa lui Dumnezeu pentru tot ce am făcut. Când se va termina aceasta si ce trebuie sa fac?

Ce să faci când i-ai făcut viaţa soţului într-un infern şi el este pe cale să te părăsească?1. Mărturiseşte-ţi păcatele

Faptul că aţi scris această scrisoare şi felul cum aţi scris arată că în inima Dvs. a avut loc o mare şi bună schimbare, pentru că recunoaşteţi că aţi procedat rău şi regretaţi pentru răul făcut. Vestea bună este că cel mai greu pas pe care trebuia să-l faceţi l-aţi şi făcut deja pentru că aţi recunoscut în inimă greşeala. De altfel, sensul cuvântului  biblic “a mărturisi” este să recunoşti, să fii de acord cu învinuirile drepte care îţi sunt aduse.

2. Primiţi iertarea lui Dumnezeu şi întraţi în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos

Aşa cum vă mărturisiţi păcatul în acest mesaj, vă îndemnă să îngenunchiaţi şi să-l mărturisiţi înaintea lui Dumnezeu. Spuneţi-i tot ce aţi făcut şi cereţi-vă iertare pentru tot ce vă apasă pe inimă. Este important să credeţi din toată inima cuvintele lui Dumnezeu care spune:

Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El (Dumnezeu) este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi. (1 Ioan 1:8-10)

Dacă v-aţi mărturisit păcatele, atunci credeţi promisiunea lui Dumnezeu care spune că v-a iertat păcatele şi v-a curăţit de orice nelegiuire. Nu va fi însă suficient doar să vă cereţi iertare ca să puteţi trăi o viaţă de biruinţă de acum înainte. Trebuie să întraţi în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos. Doar aşa veţi deveni copilul lui Dumnezeu, veţi primi Duhul Sfânt ca să puteţi trăi o viaţă de biruinţă şi să depăşiţi starea depresivă în care vă aflaţi. Tot Dumnezeu prin Duhul Sfânt şi Sfintele Scripturi vă va călăuzi cum să procedaţi ca să restabiliţi relaţia cu soţul.

3. Cereţi-vă iertare de la soţ

Aţi scris că v-aţi cerut iertare de la soţ şi că aţi primit iertarea lui. Dacă aveţi dubii cu privire la aceasta, sau dacă sunt alte lucruri pe care credeţi că trebuie să i le mărturisiţi şi să vă cereţi iertare, vă sfătuiesc să o faceţi frumos. Spuneţi-i de dimineaţă soţului că aveţi să-i comunicaţi ceva deosebit de important şi rugaţi-l să vina seara mai devreme, la o anumită oră. Pregătiţi-i o masă frumoasă şi creaţi o atmosferă romantică. Aveţi grijă din timp să fiţi singuri. În timpul acelei mese spuneţi-i cât de mult îl iubiţi, cât de mult preţuiţi dragostea lui şi cereţi-vă iertare încă odată pentru tot ce i-aţi greşit. Spuneţi-i că v-aţi cerut iertare de la Dumnezeu, că aţi primit iertare şi că aţi întrat în Noul Legământ şi îndemnaţi-l şi pe el să facă acelaşi lucru ca să începeţi a vă zidi căsătoria cu Dumnezeu după voia lui Dumnezeu. Indiferent de felul cum va răspunde soţul la această faptă continuaţi să faceţi bine. Dacă aţi ofensat părinţii soţului, este drept şi necesar să mergeţi la ei şi să vă cereţi iertare, fără să vă îndreptăţiţi în vreun fel sau să-i învinuiţi pe ei din nou. Mergeţi doar să vă cereţi iertare de la ei şi începeţi să-i trataţi cum se cuvine, cu respect.

4. Purtaţi-vă cu înţelepciune şi învăţaţi Cuvântul lui Dumnezeu

Nu mai menţionaţi păcatele nici ale lui şi nici pe ale Dvs. la adresa lui ci începeţi să trăiţi frumos şi să-i faceţi bine soţului aşa cum vă învaţă Sfintele Scripturi. Faceţi rost de cursul de studiu biblic inductiv “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur şi studiaţi-l cu atenţie căutând să procedaţi aşa cum vă învaţă Dumnezeu în Biblie. Vă îndemn să faceţi rost şi de filmul “Fireproof” ( în rusă “Огнеупорный”) a cărui denumire nu cunosc cum este tradusă în română. Filmul acesta prezintă o situaţie similară când o căsătorie era pe cale de distrugere şi cum un bărbat care a dorit să asculte de sfatul din Sfintele Scripturi a reuşit să-şi restabilească relaţia frumoasă cu soţia. Vă mai sfătuiesc să aveţi răbdare, să faceţi ce este bine şi să-L lăsaţi pe Dumnezeu să lucreze. Căutaţi o biserică unde este predicată învăţătura sănătoasă a Cuvântului lui Dumnezeu şi unde oamenii fac efortul ca să trăiască potrivit cu această învăţătură şi începeţi să frecventaţi acea biserică.

5. Rugaţi-vă şi postiţi

Dacă priviţi la ce aţi făcut Dvs. sau la ce vă stă în putere să faceţi acum, aveţi doar prilejuri pentru disperare. Începeţi să priviți la Dumnezeu, să învăţaţi de la El şi să vă puneţi nădejdea în El. Rugaţi-vă sistematic pentru restabilirea relaţiei cu soţul. Puneţi de o parte o zi în săptămână sau când hotărâţi Dvs. ca să postiţi şi să vă rugaţi în mod specific pentru această pricină. Aşa să vă ajute Dumnezeu.