Cum să procedezi când mama te împiedică să-ți aranjezi viața?

Întrebare:

Sunt invalid și vreau să știu cum să procedez când mama îmi cere o sumă mare de bani pe placul ei. Eu agonisesc pentru a-mi cumpăra o garsonieră, ca să trăiesc independent, sperând să întemeiez o familie prin căsătorie. Mă cert aproape zilnic cu mama pentru bani. Mama pretinde că este creștină evanghelică și frecventează o biserică, dar nu-mi spune nimic din Cuvântul lui Dumnezeu, ci mai mult îmi dă sfaturi care țin de traiul firesc, nu de cel duhovnicesc. Cât de mulți bani îmi cere? De exemplu, 10.000 de lei pentru modificarea sau repararea camerei.

Înțeleg din întrebare că ești unicul fiu și că locuiești doar cu mama. Mai înțeleg că mama s-a îngrijit din copilărie ca să te crească. Iată ce te sfătuiesc.

Cinstește-ți mama

Cele 10 porunci se împart în două grupe mari. Primele patru reglementează relația noastră cu Dumnezeu și ultimele 6 se referă la relația cu oamenii. Prima poruncă din grupul doi, adică porunca a 5-a ne spune astfel:

Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Exod 20:12)

Dacă locuiești doar cu mama, atunci presupun că ea a avut să facă eforturi mari ca să facă față nevoilor pentru a te crește. Nu știu din ce surse acumulezi banii pentru apartament. Poate că este pensia sau ajutorul din partea statului, dar poate că și lucrezi deja și acumulezi astfel. Este de lăudat și bine că dorești să cumperi o garsonieră ca să poți întemeia o familie, dar trebuie să o faci pe mama să înțeleagă aceasta și să-i vorbești cu blândețe și înțelepciune de această nevoie. Te invit să asculți și un mesaj pe care l-am predicat la acest subiect cu mai mulți ani înainte.

Răsplătește ostenelile mamei

Și dacă este nevoie să se facă reparație în casa mamei, trebuie și aceasta să o faci. Eu nu cunosc situația, nu am fost la voi acasă și nu știu multe detalii care poate că m-ar face să-ți dau un alt sfat. Totuși, gândește-te bine la faptul că trebuie să te îngrijești și de mama ta și asta înseamnă să-i oferi și niște condiții bune de trai în măsura posibilităților tale. Când vorbea despre grija pe care trebuie să o avem pentru părinți și bunei spune:

Dacă o văduvă are copii sau nepoți de la copii, aceștia să se deprindă să fie evlavioși întâi față de cei din casa lor și să răsplătească ostenelile părinților, căci lucrul acesta este plăcut înaintea lui Dumnezeu. (1  Timotei 5:4)

Ajută-ți mama să crească spiritual

Iar faptul că mama nu discută lucruri duhovnicești poți să-l repari în felul următor. Propune mamei să faceți împreună un studiu biblic. Dacă ea merge la biserică, sunt sigur că va primi plăcere să studieze Biblia împreună cu fiul ei. Eu îți propun să faci un curs din seria de 40 de minute. Bine ar fi pentru început să faceți cursul “Banii și posesiunile: în căutarea fericirii”, căci așa împreună veți învăța o atitudine corectă față de bani și cu siguranță că veți rezolva și neînțelegerile pe care le aveți. După aceea faceți cursul “Cum să zidești o familie trainică?”, căci așa și tu te vei pregăti pentru căsătorie, dar și mama va înțelege mai bine care este rolul tău și care sunt limitele pentru ea când vei forma o familie.

Dacă citește și mama acest mesaj…

Nu puneți presiune asupra fiului. Încurajați-l să formeze o familie și să faceți și să-și poată procura o garsonieră. Și încă… dacă vă veți ințelege bine cu el, atunci poate nici nu va mai dori să procure o garsonieră, căci va înțelege că veți putea locui și împreună când el se va căsători. Presupun că, dacă permanent aveți neînțelegeri, fiul are frică de fi imposibil să locuiți împreună cu viitoarea lui soție. O relație frumoasă și fără certuri este mai importantă decât reparația în casă sau altele. Și cu o relație frumoasă vă va ajuta Domnul să faceți și reparația mai ușor. Domnul să vă ajute în toate și să vă dea înțelepciune să reparați relația cu fiul.