La vremea sa, telefonul a fost o mare invenţie şi un lucru de lux. Acum, aproape în fiecare casă există şi nu este o problemă să-l instaleze pentru cei ce nu-l au încă. Chiar, există o opţiune şi mai bună, când nu ai nevoie să instalezi telefonul la o locaţie anumită, ci poţi să-l porţi totdeauna cu tine. Mă refer la telefonul mobil care îl folosesc foarte mulţi oameni. Să învăţăm câteva reguli de bun simţ în ce priveşte folosirea telefonului.
1. La începutul discuţiei telefonice prezintă-te
Nu uita că persoana pe care o soliciţi la telefon nu te vede şi deci, nu te va recunoaşte neapărat după voce. De aceia, la începutul discuţiei, imediat după ce te saluţi, sau chiar înainte de a te saluta, prezintă-te cine eşti.
2. Întreabă interlocutorul dacă poate să-ţi ofere timp pentru discuţie
Pentru că nu vezi persoana pe care o soliciţi să discutaţi la telefon, nu poţi şti ce face şi cât de ocupat sau ocupată este. De aceia, întreabă dacă poate să discute la acel moment. Mai ales când telefonezi la un telefon mobil, neapărat întreabă această întrebare.
3. Discută la subiect pentru a păstra discuţia scurtă
Discuţiile la telefon pentru cei mai mulţi oameni nu sunt comode, de aceia, păstrează cât se poate de scurtă această discuţie. Pentru a păstra discuţia scurtă, limitează-te doar la subiectul sau întrebarea pentru care ai solicitat această discuţie. Nu fă pe interlocutorul tău să-i fie incomod când va trebui să întrerupă discuţia.
4. Nu telefona după orele nouă seara
Aceasta este o regulă general primită la oameni să nu telefoneze după această oră. Unii merg la culcare la această oră, iar chiar dacă nu merg, atunci este timpul lor de familie şi este neplăcut să fie întrerupţi de la timpul cu familia.
5. Dacă telefonezi după orele 9 seara, cereţi scuze
Uneori apar anumite situaţii când nu ai de ales şi trebuie să telefonezi după orele 9 seara. În aşa cazuri, primul lucru care trebuie să-l faci este să te scuzi pentru sunetul târziu.
6. Preferă discuţia reală celei telefonice
Nimic nu poate înlocui o discuţie reală. De aceea, pe cât este posibil, alege să discuţi direct cu oamenii, nu prin intermediul telefonului, sau scrisorilor, etc. Iată cum a scris Apostolul Ioan în această privinţă: “Aş avea să-şi spun multe lucruri, dar nu voiesc să ţi le scriu cu cerneală şi condei. Nădăjduiesc să te văd în curând, şi atunci vom vorbi gură către gură.” (III Ioan 13-14)
7. Când discuţi cu cineva nu întrerupe permanent discuţia din pricina că eşti solicitat la telefon
Spune persoanelor care te solicită să-ţi telefoneze mai târziu şi spune-le peste cât timp.
8. Închide telefonul mobil când eşti într-o conferinţă, lecţie, seminar, biserică, etc
Dumnezeu să ne ajute să folosim telefonul cu înţelepciune şi bun simţ pentru lărgirea Împărăţiei Lui.