Definiţia bunului simţ

Ieri, ne-am întors împreună cu soţia mea Năstica şi cu cei tre copii ai noştri Tika, David şi Daniel de la Centrul Euro-Asiatic de Studii Biblice Inductive de la Surduc, România unde am studiat timp de două săptămâni Profeţii Mici. Ne-am bucurat mult să vedem ce mult am învăţat fiecare din noi după ce am discutat aceasta. Am avut o părtăşie foarte plăcută în drumul lung spre casă. La un anumit moment am discutat despre bunul simţ şi am început cu aceea că am definit fiecare cum înţelegem această noţiune şi apoi am dat exemple de manifestare a bunului simţ, sau de lipsă a acestuia. Când am definit noţiunea de bun simţ, Daniel, fiul nostru de 9 ani, a spus: “Bunul simţ este când te simţi bine.” David a dezvoltat mai departe noţiunea şi a spus că bunul simţ este atunci când te porţi cu respect faţă de alţii, indiferent de vârsta lor, şi a dat mai multe exemple. Tika, cea mai mare dintre copiii noştri a spus: “Bunul simţ este atunci când te porţi aşa, ca să faci pe cei din jur să se simtă bine”. Cum defineşti tu noţiunea de bun simţ? Scrie la comentarii la acest articol.

bun simț

La exemplele de bun simţ, pe care le aduceau, fiecare a apreciat când a apelat la cineva după ajutor şi persoana respectivă i-a ajutat, apoi faptul că a spus “Mulţumesc”, ” Te rog”, etc. S-a apreciat, de asemenea, mult faptul că atunci când apare o situaţie de conflict, nu se strigă, dar cu răbdare şi îngăduinţă se ajută unul pe altul să clarifice situaţia şi să procedeze corect. A fost menţionat și faptul să ajuţi pe altul când vezi că el face lucrul şi nu stai indiferent faţă de nevoile care le au cei din jur.

Apoi am menţionat cazurile văzute de noi în jur în care a fost lipsă de bun simţ şi din care avem şi noi să învăţăm ceva. Iată câteva astfel de cazuri.

1. În transportul public este lipsă de bun simţ când cei mai tineri nu oferă locul bătrânilor, sau persoanelor mai în vârstă  ca ei. De asemenea, se priveşte rău când bărbaţii nu oferă locul femeilor şi nu arată respect pentru ele. Pe de altă parte, este lipsă de bun simţ când ţi se oferă locul şi nu spui mulţumesc.

2. La sărbători, evenimente este o lipsă de bun simţ când ţi se oferă cuvântul să vorbeşti despre tine, dar tu vorbești în genere despre lucruri care nu au nici o legătură cu evenimentul şi persoana care este în centrul atenţiei la acel eveniment. Să zicem, dacă eşti la o nuntă, trebuie să vorbeşti şi să menţionezi lucruri frumoase despre  mireasă şi mire, dacă ţi se oferă cuvântul. Nu este bun simţ să refuzi să vorbeşti atunci când eşti solicitat, dar nici să deviezi de la subiect.

3. În relaţia cu părinţii este lipsă de bun simţ când îi întrerupi din vorba lor, sau să le faci observaţii şi mai ales faţă de alţi oameni. Nu şade bine la nici un copil să facă aceasta pentru că este lipsă de respect şi bun simţ.

4. La locul de muncă