Trebuie repetat botezul care a fost oficiat de un escroc?

Întrebare:  

Cum se poate soluţiona următoarea situaţie delicată: dacă un candidat la botez, de bună credinţă, a primit botezul printr-o mărturie publică(foarte restrânsă, undeva în afara ţării) din partea unui pseudo-pastor(care s-a dovedit a nu fi pastor baptist, ci un escroc), botezul şi mărturia pe care a făcut-o la aşa-zisul botez, mai este valabilă dacă cel care l-a botezat s-a dovedit că nu era baptist şi nici nu a fost vreodată? Trebuie să repete botezul?

În Sfânta Scriptură scrie că există un singur botez. (Efeseni 4:5) Nu este nevoie de mai multe botezuri. Există un singur botez valabil la Dumnezeu și pentru ca acesta să fie valabil este necesară credința celui care se botează. Când Filip cu famenul etiopean au ajuns la un râu, famenul l-a întrebat ce-l împiedica să se boteze și Filip i-a spus că se poate doar dacă crede din inimă. Famenul a spus: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu” și după aceasta s-au dat jos din car și Filip l-a botezat. (Faptele Apostolilor 8) Dacă ați avut credință în inimă că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu și în baza acestei credințe ați ales să vă botezați, prin credința din inimă și prin mărturisirea cu buzele ați făcut valabil botezul. 

Nu întâlnim în Biblie cazuri când escroci ar fi oficiat botezul cuiva, dar chiar și dacă s-ar fi întâmplat, este important că oamenii care s-au botezat au avut credință sinceră și nu a fost nevoie să se boteze a doua oară. Și apoi, au fost și mai sunt multe cazuri când cei care au oficiat botezul nu au rămas tari în credință, ci au rătăcit în erezii sau au căzut în păcat. Aceasta nu lipsește de validitate botezurile oficiate de ei, căci botezul este validat prin credința celui care se botează. 

 

Dacă totuși aveți dubii cu privire la validitatea botezului care v-a fost oficiat și credeți că trebuie oficiat din nou, alegerea trebuie să o faceți în baza conștiinței proprii care trebuie să fie împăcată cu mărturia Cuvântului lui Dumnezeu.