Mai sunt bărbați care rămân fideli soțiilor pentru toată viața?

Întrebare:

Aș vrea să vă adresez o întrebare care mă macină de ceva vreme: Mai sunt bărbați care să rămână fideli soțiilor lor pe toată perioada căsniciei, mă refer în special în ce privește privirile și gandurile lor? Într-o lume în care ispita sexuală e la tot colțul, femei îmbrăcate provocator, revistele, televizorul, internetul propagă aceleași lucruri, e posibil ca bărbatul să rămână integru mereu și mereu? Dacă chiar și David a căzut în acest păcat. Nu putem cunoaște gândurile bărbaților, dar de ce o femeie ar trebui să accepte ca soțul ei să vină acasă cu “agenda vizuală” plină de imaginile femeilor din ziua respectivă, cu gândurile și poftele lui, din moment ce aceasta este preacurvie? Tot mai mulți se complac în aceste lucruri și le găsesc de bune. Dacă tot mai puțini bărbați rămân fideli din toate punctele de vedere nevestelor lor, atunci căsnicia e mai degrabă un iad decât un “colț de rai”. E chiar atât de greu ca bărbatul să își controleze privirea, să facă un legământ cu ochii lui? ( Iov 31:1) Atâtea cărți care dezbat problema aceasta, atâta teorie pe acest subiect, dar în mod practic – nimic. Tot mai mulți se complac în aceste lucruri și le găsesc de bune. O întrebare dintr-o carte: De ce îi vine atât de ușor să se uite și atât de greu să uite ce a văzut? Mulțumesc anticipat.

Voi încerca să răspund pe rând la întrebările care le adresezi…

Mai sunt bărbați care să rămână fideli soțiilor lor pe toată perioada căsniciei, mă refer în special în ce privește privirile și gândurile lor?

Cum ai observat singură, într-o lume în care ispita sexuală este la tot colțul, unde tot mai multe femei se îmbracă provocator, unde Satana folosește și revistele, și televizorul și internetul ca să-i seducă pe bărbați și pe femei în aceeași măsură și să-i atragă în imoralitate, nu este ușor pentru un bărbat să rămână în mintea lui credincios soției. Dar, vestea bună este că și acum, ca în toate vremurile, mai sunt bărbați care rămân credincioși lui Dumnezeu și soțiilor lor în căsătorie. Degradarea morală și apostazia l-au făcut odată și pe prorocul Ilie să spună:

„Am fost plin de râvnă pentru Domnul Dumnezeul oştirilor, căci copiii lui Israel au părăsit legământul Tău, au sfărâmat altarele Tale şi au ucis cu sabia pe prorocii Tăi; am rămas numai eu singur, şi caută să-mi ia viaţa.” (1 Regi 19:14)

Dar Dumnezeu după ce a anunțat pedepsele care vor veni pe cei ce au apostaziat, a mai adăugat…

Dar voi lăsa în Israel şapte mii de bărbaţi, şi anume pe toţi cei ce nu şi-au plecat genunchii înaintea lui Baal şi a căror gură nu l-au sărutat.” (1 Regi 19:18)

Așa este și în ziua de azi, chiar dacă poate sunt mai puțini, dar sunt bărbați care au rămas credincioși lui Dumnezeu și legământului căsătorie în care au intrat.

Nu putem cunoaște gândurile bărbaților, dar de ce o femeie ar trebui să accepte ca soțul ei să vină acasă cu “agenda vizuală” plină de imaginile femeilor din ziua respectivă, cu gândurile și poftele lui, din moment ce aceasta este preacurvie?

Deja ai răspuns la întrebare. Tocmai pentru că nu cunosc gândurile bărbaților, femeile nu trebuie să se grăbească a judeca ceea ce nu cunosc. Și ce ar fi trebuit să facă bărbații în așa caz, să-și lege ochii ca să nu mai vadă ce se întâmplă în jur? Sau să se refugieze în mănăstiri toți? Orice femeie înțeleaptă va înțelege că acestea nu sunt soluții, iar luma interioară din inima și mintea bărbatului este cunoscută doar de Dumnezeu care și poate interveni ca să aducă neprihănire și îl poate ajuta să-și controleze gândurile.

Tot mai mulți se complac în aceste lucruri și le găsesc de bune. Dacă tot mai puțini bărbați rămân fideli din toate punctele de vedere nevestelor lor, atunci căsnicia e mai degrabă un iad decât un “colț de rai”?

Da, dacă vei trăi cu un bărbat care nu a învățat să-și controleze gândurile și pasiunile lui, căsătoria se poate transforma într-un iad. Dar și dacă vei fi o soție care totdeauna îl cicălește pe bărbatul ei și îl învinuiește pentru lucruri pe care nu le cunoaște, tot nefericită vei fi. Cu o atitudine ca cea din mesaj și având convingerea că toți bărbații sunt infideli și preacurvesc în mintea lor, este mai bine să nu te căsătorești niciodată, căci tot bine nu va ieși dintr-o așa căsătorie unde îl consideri pe celălalt ratat din start.

E chiar atât de greu ca bărbatul să își controleze privirea, să facă un legământ cu ochii lui? ( Iov 31:1)

Da, nu este simplu, dar nu este imposibil. Doar bărbații care au primit Duhul Sfânt prin credință în Domnul Isus și care ascultă de îndemnurile Duhului Sfânt pot să-și înfrâneze firea și privirile. Pentru ceilalți este ceva imposibil și care nici măcar nu încearcă să-și imagineze. Doar un bărbat care a intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos și a primit Duhul Sfânt va putea să facă acel legământ cu ochii despre care a scris Iov:

Făcusem un legământ cu ochii mei şi nu mi-aş fi oprit privirile asupra unei fecioare. (Iov 31:1)

Atâtea cărți care dezbat problema aceasta, atâta teorie pe acest subiect, dar în mod practic nimic. Tot mai mulți se complac în aceste lucruri și le găsesc de bune.

Poate în contextul în care te afli și este adevărat ceea ce spui, dar în mod general  – nu. Eu cunosc mulți băieți și bărbați (la o parte din ei le sunt păstor și învățător)  care au crezut din toată inima în Domnul Isus Hristos și care au învățat să-și păstreze vasul în sfințenie. Și nici cu privire la cărți că nu ar avea efectul pretins tot nu este adevărat totdeauna. Da, presupun că unele cărți nu aduc schimbări în viețile celor ce le studiază. Vreau să recomand tuturor bărbaților  cursul de studiu biblic inductiv “Cum își poate controla un bărbat gândurile, dorințele și pasiunile?” de Bob Vereen. Acesta este un curs biblic foarte practic și mulți au primit eliberare prin studierea lui. Cu bărbații Bisericii Bunăvestirea planificăm în luna iunie să facem o călătorie pe jos de trei zile, în timpul căreia vom studia acest curs. Invităm și pe alți băieți și bărbați să meargă cu noi în această călătorie dacă doresc să studieze cursul respectiv.

Și încă câteva sfaturi pentru femeile a căror soți nu-și controlează privirile…

Nu vă cicăliți bărbații și nu-i învinuiți pentru orice vă pare că sunt priviri cu tentă sexuală. Nu presupuneți lucruri pe care nu le cunoașteți și nu încercați să dominați și să controlați lumea interioară a soțului. Prin aceasta doar veți crea conflicte și vor fi ruinate relațiile. Purtați-vă cu respect cu soții și faceți-le bine în toate privințele. Dacă ați văzut priviri și purtări care vă deranjează, spuneți-i odată despre aceasta și faceți-o înțelept, dar nu cicăliți zilnic. Mai mult ca atât, rugați-vă totdeauna pentru soți ca să le ajute Dumnezeu să rămână integri și fideli. Îndepliniți-vă bine datoria de soții, pentru că Sfânta Scriptură spune că atunci când soția nesocotește datoria ei conjugală, îi dă prilej Satanei să-l ispitească pe soț. La aceleași ispite este expusă și femeia când soțul nu-și îndeplinește datoria de soț.

Și nu generalizați lucrurile. Vă place să auziți că în ziua de azi nu au mai rămas fecioare? Sau că toate femeile sunt desfrânate? Bineînțeles că nu, pentru că nu este adevărat. Atunci nu generalizați nici cu privire la bărbați. Așa să vă ajute Dumnezeu.