Este bine să dăm bani de buzunar copiilor?

Întrebare: Este bine sau nu să dai bani de buzunar copiilor?

Banii de buzunar sunt un mijloc foarte bun de a-l învăța pe copil responsabilitatea și atitudinea corectă față de bani și gestionarea lor, abilități de planificare financiară. De vreme ce ați pus această întrebare, înțeleg că părerile sunt împărțite. Unii părinți practică acest lucru, pe când alți părinți nu-l văd necesar sau bun. Părinții pot împlini toate nevoile copilului, însă, prin banii de buzunar îi pot oferi lecții importante. Îl poți învăța să gestioneze corect banii și îl va ajuta mult când va ajunge să-și câștige propriii bani.

Ajută la dezvoltarea abilităților de planificare financiară

Statistica spune că mai mult de jumătate din adulţii care au primit bani de cheltuială în copilărie, fac economii la maturitate, ceea ce sugerează că banii de buzunar pot ajuta la dezvoltarea abilităţilor de planificare financiară pe termen lung. Sunt de acord cu părerea lui Ian Bright, economist senior la ING Group, care a spus:

Dacă li se oferă un oarecare control asupra banilor, copiii pot fi ajutaţi să conştientizeze valoarea banilor şi să dezvolte un set de abilităţi de bază, care să îi pregătească în obţinerea independenţei financiare atunci când devin adulţi.

Vârsta potrivită pentru a da copiilor bani de buzunar

Probabil vă întrebați când este timpul potrivit pentru a da copiilor banii de buzunar. La 3 ani, la 6 ani sau la altă vârstă? Cred că vârsta între 5 – 7 ani este potrivită pentru aceasta. Îl poți învăța ce înseamnă banii, cum poate să-și câștige banii personali și cum să adune o sumă pentru a-și cumpăra lucrurile dorite.

NU folosi banii pentru remunerarea unui comportament frumos

Banii de buzunar sunt adesea utilizați pentru remunerarea copilului pentru un comportament frumos sau pentru o faptă bună. Remunerarea comportamentului nu este cea mai înțeleaptă atitudine, de vreme ce comportamentul frumos și faptele bune NU trebuie să fie remunerate. Acestea sunt o cerință, ceva ce se așteaptă din partea copilului.

Remunerează munca și rezultatul obținut

Sunt de părere că copiii trebuie remunerați pentru munca și rezultatul obținut. Acesta este un principiu biblic menționat de apostolul Pavel:

Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce. (2 Tesaloniceni 3:10)

Fiind parte din familie, copiii au responsabilități și trebuie să învețe responsabilitatea prin muncă, însă părinții sunt cei care hotărăsc remunerarea copiilor financiar pentru un anumit lucru făcut în casă, efort la învățătură etc.

Învață-l să-și strângă banii și să-i investească înțelept

Învăță-l pe copil să-și strângă banii de buzunar și să îi investească înțelept. Nu mulți copii sunt învățați să-și strângă banii, dar acesta este un principiu biblic:

Planurile omului harnic nu duc decât la belșug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. (Proverbe 21:5)

Du-te la furnică, leneșule, uite-te cu băgare de seamă la căile ei, și înțelepțește-te! Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân, totuși își pregătește hrana vara, și strânge de ale mâncării în timpul secerișului. (Proverbe 6:6-8)

Cine strânge vara, este un om chibzuit, cine doarme în timpul seceratului este un om care face rușine. (Proverbe 10:5)

Potrivit acestui principiu, planificarea și răbdarea duc la prosperitate.

Învață-l să se închine Domnului cu banii personali și să fie generos

Învață-l pe copil să se închine Domnului din banii de buzunar. Și acesta este un principiu biblic și foarte important pentru fiecare din noi.

Fiule, cinstește pe Domnul cu averile tale, și cu cele dintâi roade din tot venitul tău: căci atunci grânarele îți vor fi pline de belșug. (Proverbe 3:9-10)

Învață-l pe copil să fie generos cu alții din banii câștigați, după cum ne învață Biblia:

Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poți s-o faci. Nu zice aproapelui tău: “Du-te și vino iarăși, îți voi da mâine!” Când ai de unde să îi dai. (Proverbe 3:27-28)

În concluzie, banii de buzunar sunt o modalitate prin care îl poți învăța pe copil responsabilitatea și atitudinea corectă față de bani.