Am înțeles importanța pregătirii liderilor în lucrarea cu copii

Mâine se va încheia cu un examen final Sesiunea a IV-a de pregătire a liderilor în lucrarea cu copiii în cadrul Institutului de Studii Biblice Inductive din Moldova. De instruirea prețioasă oferită pe parcursul a 10 zile am beneficiat și eu împreună cu alți participanți dornici să fie cât mai echipați, din dragoste pentru copii și având o dorință mare de a le preda Biblia.

Impactul acestei sesiuni și tot ce mi-a oferit a întrecut mult așteptările mele inițiale. Entuziasmată de acest timp frumos și eficient, vreau să vă împărtășesc și dvs. specific cum am beneficiat de această formare și profesionalizare și concluziile la care am ajuns:

1. Am primit pace și bucurie în circumstanțe de îngrijorări și întristări

Studiind cursurile Avraam pentru copii și pentru maturi am primit o înțelegere clară a modului în care Dumnezeu lucrează cu noi, oamenii. Credința lui Avraam demonstrată în fapte și așteptare, ”nădăjduind împotriva oricărei nădejdi” mi-a dat o pace care mi-a cuprins inima, pe care o prețuiesc atât de mult. Nu vreau să o pierd, indiferent de circumstanțele vieții.

Prețuiesc mult această schimbare, pentru că am venit la sesiune foarte îngrijorată și întristată, dar Dumnezeu atât de frumos m-a mângâiat și încurajat prin Cuvântul Său chiar din prima zi.

2. Am realizat importanța pregătirii

Mi-am dat seama că până acum nu am transmis copiilor decât 20% din informația pe care îmi doream să o transmit.

Aceasta este a IV-a sesiune desfășurată în Chișinău, dar prima pentru mine. Consideram că nu am nevoie de pregătire, pentru că în lucrarea în care sunt implicată în mare parte nu interacționez cu copiii. Însă, ceva m-a făcut să-mi schimb părerea.

Anul acesta, în cadrul taberelor de limbă engleză, am predat unui grup de copii și adolescenți. Mi-a fost atât de greu să pregătesc lecțiile pentru ei, veneam istovită după lecțiile predate. Deși explicam bine lecția, peste un timp trebuia să repet din nou și din nou cele explicate. Astfel, am ajuns la concluzia că nu am o pregătire metodică și specifică în predarea lecțiilor copiilor, înțelegeam că trebuie să fie ceva specific care să-i ajute pe ei să memoreze.

Această pregătire slabă am observat-o nu doar la mine, dar și la alți tineri implicați în taberele de zi în timpul predării lecțiilor biblice copiilor.

În timpul acestor 2 săptămâni îmi repetam mereu: ”lecțiile mele ar fi putut fi atât de interesante…”. Acestea vor fi interesante după această sesiune, unde am învățat cum trebuie să mă pregătesc și cum să transmit informația accesibil, interactiv și interesant pentru copiii. Știu sigur că ei vor înțelege cel puțin 90% din material dacă voi aplica tot ce am învățat.

3. Am dobândit echipamentul și practica necesară

Lecțiile teoretice însoțite de fiecare dată de partea practică mi-au oferit un bagaj mare de idei și tehnici de predare. La fiecare lecție manualul meu era îmbogățit de idei, pe care le scriam cu creionul pe marginea foii în manual pentru a nu le uita. Am învățat atât de multe de la colegele mele și toate le-am înțeles bine pentru că au fost practicate de noi și pe noi, jucând rolul de copii și profesori zilnic. 

4. Am înțeles pentru cine trebuie să fie obligatorie o astfel de pregătire

Totdeauna am crezut că nu este acesta domeniul meu de activitate și am o altă direcție în lucrarea mea de creștin. Totuși, în fiecare vară sunt implicată în taberele de zi, unde predau copiilor, îl învăț pe nepotul meu Biblia, care are 13 ani și alte activități. Acum înțeleg că nu mi-am făcut bine partea pentru că nu aveam această pregătire.

Eu am hotărât decisiv că am nevoie de această sesiune și trebuie să iau această pregătire, după ce liderul împreună cu care organizăm o tabără pentru mamele solitare și copiii lor, ne-a stabilit această cerință obligatorie. Iată de ce, cred că este important pentru fiecare lider al unei lucrări pentru copii să stabilească pentru echipa sa cerința obligatorie de a lua această instruire în cadrul sesiunilor respective. 

Mă refer la următoarele lucrări: școala duminicală, tabere de zi, predarea lecțiilor biblice, de engleză, Taekwon-Do, și altele, în școlile publice sau în alte instituții. Este imperativ! Oamenii nu vor înțelege importanța până nu vor veni la sesiune, iată de ce cei care o înțeleg trebuie să-i ajute să vină aici. Fiecare lider trebuie să asigure pregătirea oamenilor din echipa sa.

5. Am învățat mult de la o mamă

Cea mai creativă studentă, Natalia, ne uimea de fiecare dată cu ideile ei interesante, simple și vesele. Când a fost întrebată unde a luat această experiență, ea a răspuns: ”acasă cu cei 3 copii ai mei”. Am învățat atât de multe de la ea. Natalia a înțeles necesitatea de a primi această pregătire.

Dacă veți avea posibilitatea să vedeți felul cum își crește și educă copii veți fi uimiți de relația frumoasă pe care o au. Iată de ce, cred că este important și pentru mame să vină la aceste sesiuni.

6. Am primit motivare pentru lucrare

Deși am fost toată ziua ocupați la sesiune, am reușit să facem multe pentru Dumnezeu. Am înțeles încă o dată că implicarea noastră în slujire este direct proporțională cu disciplina pe care o avem în studierea Bibliei și în rugăciune.

Lucrările practice pe care le-am primit (sondaje, evanghelizări, predarea lecțiilor, identificarea problemelor copiilor și altele) ne-au arătat marea și urgenta necesitate de a ne implica în această lucrare. Ne-a întristat mult să vedem că puțini înțeleg această importanță și puțini dau importanță pregătirii, iar printre cealaltă majoritate eram și eu înainte.

 

Îmi exprim recunoștința pentru profesoara noastră, Curbet Diana, care ne-a ghidat atât de iscusit în această instruire și ne-a însărcinat cu lucrări motivatoare, teorie importantă și lecții practice foarte prețioase.

Sesiunea s-a desfășurat în perioada 2-13 septembrie, la Chișinău și am studiat cursurile Avraam pentru copii și pentru maturi. Am învățat cum să fim prieteni cu Dumnezeu, umblând prin credință, și cum să predăm interactiv acest curs copiilor, adolescenților, dar și celor maturi. Studiind viața lui Avraam, unul din eroii credinței, am învățat cum putem să avem o credință vie și adevărată, încrezându-ne în promisiunile lui Dumnezeu.

Urmăriți portalul Moldova Creștină pentru a afla despre următoarea sesiune de pregătire a liderilor în lucrarea pentru copii.