Cum sunt aleși slujitorii într-o biserică unde predomină credincioșii firești?

După publicarea articolului “Este biblică alegerea păstorilor și diaconilor prin votul bisericii?” am primit și această întrebare:

Am auzit într-o predica de a fratelui Zac Poonen că alegerea prin vot este la fel de nebiblică ca și botezul bebelușilor. Și mă gândeam că într-o biserică unde predomină credincioșii firești poate fi foarte adevărat. Nu demult am întrebat pe cineva, cum de pastorul lor actual a reușit să câștige voturile și mi s-a răspuns că are multe rude și prieteni în biserică. Oricum, de când mă știu, așa s-au ales în biserici slujitorii, prin vot, de aceea afirmația fratelui Poonen m-a șocat puțin. Mă gândeam ce ați răspunde dumneavoastră la ceea ce fratele Zac a afirmat. Mulțumesc frumos. Domnul să vă însoțească prin Duhul Sfânt în tot ceea ce faceți. 

Nu am avut prilejul să ascult predica la care ați făcut referință și nu știu ce soluții dă predicatorul în vederea alegerilor slujitorilor. Da, este adevărat că într-o biserică cu oameni firești (dar de aceștia sunt suficienți în fiecare biserică) ar putea să fie ales cu suportul rudelor cineva care nu întrunește calitățile necesare. Dar tocmai de aceea și trebuie să vegheze ceata presbiterilor și, după ce biserica înaintează candidaturile, presbiterii trebuie să verifice fiecare candidat, în lumina calităților stabilite de Cuvântul lui Dumnezeu.

Aș mai spune și aceea că, dacă oamenii sunt corupți, atunci ei vor corupe orice sistem. Cu alte cuvinte, ei tot vor găsi căi să înșele și să-și facă pe placul lor. Totuși, Dumnezeu veghează asupra Bisericii Sale și va interveni. În Epistola 1 către Timotei, Apostolul Pavel i-a dat instrucțiuni lui Timotei cum să hirotonisească noi slujitori și a mai spus:

Să nu-ţi pui mâinile peste nimeni cu grabă şi să nu te faci părtaş păcatelor altora; pe tine însuţi păzeşte-te curat. (1 Timotei 5:22)

Slujitorii care își pun mâinile, adică hirotonisesc ca și slujitori pe oameni care nu se califică, se fac părtași păcatelor celor pe care îi hirotonisesc și își vor purta osânda. De altfel, se fac părtași păcatelor altora și membrii bisericii care își dau votul cu părtinire pentru cei ce nu întrunesc calitățile necesare de a fi slujitori și vor purta și ei consecințele.