3 activități virtuale practice ce vor face din mintea ta un adevărat laborator

La 15 mai, în țara noastră a luat sfârșit starea de urgență. Inițial, autoritățile nu intenționau să o prelungească, însă, din cauza riscului sporit de infectare cu noul tip de coronavirus și a noului val neașteptat de inefctări, regulile de protecție rămân în vigoare, iar restricțiile urmează a fi impuse sau relaxate în continuare de către Comisia Națională pentru Sănătate Publică.

În acest context, elevii și studenții nu vor reveni la școală decât în luna septembrie. De asemenea, urmează să se discute dacă va fi permisă desfășurarea taberelor de vară, efectuarea excursiilor și a altor activități recreativ- educative, culturale sau de alt gen. În aceste circumstanțe, vă invit să explorați online câteva posibilități extraordinare de dezvoltare a culturii generale, de a afla lucruri noi în moduri inedite, dar și de a vă dezvolta pe plan cultural și educativ.

1. Învață în 16 zile să scrii la calculator cu toate 10 degete
Aceste lucru este posibil grație programului Scripta, special conceput pentru a te ajuta să îți mărești viteza scrisului la calculator, pentru început cu aceeași viteză a scrisului de mână, iar pe parcurs, să o depășească de 2-3 ori. Programul conține 16 lecții, fiecare din ele cuprinzând exerciții pentru un anumit număr de taste. Lecțiile sunt făcute pe baza Evangheliei după Marcu și sunt valabile în limba română, rusă și engleză. Programul este gratuit și poate fi descărcat și folosit de oricine de la adresa: http://scripteh.info/scripta-2/

2. Explorează online atracțiile turistice din Moldova
Visit Moldova îți oferă posibilitatea să descoperi locurile din Moldova prin intermediul excursiilor virtuale.
Astfel, ai șansa să admiri gratuit cele mai bune muzee și atracții turistice din țară comod, de acasă, într-un mod foarte simplu și fără să te expui pericolului.
Printre obiectivele turistice disponibile se regăsesc: Mănăstirile Căpriana, Curchi, Țâpova, Sahara, Orheiul Vechi, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Militar din Chișinău, Casa-Muzeu „Alexandru Donici”, cetatea Soroca, Peștera surprizelor, Vinăria Purcari și altele.
Site-ul are și versiunea în limba rusă și îl puteți accesa aici: http://www.visit.md/

3. Iar dacă ești un împătimit al lecturii, vizitează http://library.ulim.md/biblioteci-virtuale/ – un site deosebit ce cuprinde mai multe portaluri a celor mai prestigioase biblioteci online, ce cuprind, multilingv, o mare varietate de cărți, lucrări științifice, reviste, manuscrise, cărți rare, înregistrări, filme tematice.

Privește circumstanțele în care ne aflăm ca pe niște noi oportunități, ca noi provocări. Renunță să mai fii pesimist, nemulțumit, să critici într-una, căci în acest mod nu-ți faci bine nici ție, nici celor din jur. Alege în schimb, să privești partea plină a paharului, să vezi eforturile făcute de alții, să te bucuri alături de cei dragi și să admiri natura (mai ales dacă locuiești la sat) și desigur, să perseverezi în toate domeniile!

Roșca Veronica