Cum să te porți cu fratele care te-a abuzat sexual în copilărie?

Acest articol l-am scris la adresarea unei cititoare a site-ului moldovacrestina.md care cere un sfat cum să procedeze cu fratele care a abuzat sexual în copilărie de ea, cum să se poarte și cum să lupte cu ura din inima ei. Mai jos am atașat mesajul original al cititoarei:

Am deja 30 și sunt creștină, însă, ca să pun întrebarea trebuie să vă povestesc ceva. Am un frate mai mare aproape cu 9 ani. Când eram micuță, cam prin clasa întâia, el, adică fratele, abuza sexual de mine, nu știu cum este corect să mă exprim. Eu aveam 7 anișori sau poate șase, nu țin minte exact, dar țin minte numai momentele când mă punea să-i fac placerile. Nu am fost violată, dar acele secvențe sunt întipărite în mintea mea și nu le pot scoate. Mă port frumos cu el, el nu știe că eu țin minte, cred că crede că am uitat acele momente, pe care eu nu le pot uita. Mi le aduc foarte des aminte atunci când el se poartă urât cu mine, fie că stigă, fie că mă supără cu ceva, mereu acele clipe îmi vin în minte. Părinții mei nu știu de acest lucru nici până acuma. Scriu acum aceste lucruri, pentru că de mică am simțit că părinții mei mai tare îl preferă pe el, am în vedere aici de mama mea. Mereu îi place să mă arate pe mine cu degetul ca rea, să mă facă în tot felul cu cuvinte murdare, să mă înjosească față de alții, arătându-mă pe mine mai rea decât el. Sufăr foarte mult, pentru că mereu m-am străduit pentru părinții mei să fiu un exemplu. Am învățat bine la școală, am fost cu mama mea mereu în clipe grele, pentru că tăticului îi plăcea să umble cu alte femei și ea deseori suferea din urma acestor lucuri. Știți, m-am străduit și eu să-i fiu plăcută mamei mele, dar nu înțeleg ce are și până în ziua de azi cu mine. Uneori, când sunt arătată că uite, eu făceam în copilărie rău, dar fratele făcea bine, îmi aduce aminte de acele momente. În ultima perioadă mi-e tot mai greu să trec peste aceste momente ușor. Îmi iubesc fratele, în ciuda la ceea ce mi-a făcut, mă port frumos cu el, dar uneori, când el se poartă urât, vreau să-i zic că eu țin minte tot ce făcea el cu mine în copilărie. Întrebarea mea este: ”Ar fi corect ca, fiind creștină, să am aceste sentimente sau nu? Ar fi corect să le spun părinților sau mai bine acest lucru să nu-l zic niciodată?” Aș dori să îmi răspundeți la aceste întrebari și să mă sfătuiți corect ce trebuie să fac ca un creștin adevărat. Aș dori să mai spun ca sunt dintr-o familie înstărită, de mică nu mi-a lipsit nimic din punct de vedere material, haine sau mincare, dar mi-a lipsit doar dragostea de mamă și de tată. Nu am cunoscut-o nici atunci, nici acum, dar mă strădui ca cu copiii mei să fiu alta decât am văzut la mine în familie. Fiți binecuvântați pentru că ne răspundeți și ne acordați timp pentru a ne explica! Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră. 

abuzată în copilărieEste foarte trist și dureros ceea ce vi s-a întâmplat și, cum se vede din mesajul dumneavoastră, aveți în suflet o rană care încă sângerează și nu este vindecată. Mă rog să vă aducă Dumnezeu o vindecare deplină și vă sfătuiesc să faceți următoarele:

1. Să-l iertați pe fratele

Așa cum v-a iertat Dumnezeu în Hristos, așa să-l iertați și dumneavoastră pe fratele care v-a abuzat sexual în copilărie. Iertarea aceasta vă trebuie la ambii și vă va da posibilitatea să vă bucurați deplin de mântuirea care ați primit-o de la Domnul Isus Hristos și de relația unul cu altul și cu toți oamenii. Cred că același lucru trebuie să-l faceți și cu privire la mama – să o iertați deplin.

2. Spuneți fratelui durerea pe care o aveți în inimă

Poate cu prilejul acesta trebuie să ieșiți undeva doar în doi să luați masa, și acolo să-i spuneți cu tact și cu răbdare, că țineți minte felul cum el v-a abuzat  sexual în copilărie și că aceasta v-a pricinuit durere în toți anii și este corect să-i spuneți ca să știe și el că a păcătuit înaintea lui Dumnezeu și înaintea sorei lui drepte. Aveți apoi răbdare să ascultați ce va spune el. Presupun că va începe să se scuze că era copil, că nu știa ce face, etc. Este important atunci să-i spuneți că este cu nouă ani mai mare și atunci avea 16 ani, deci, nu mai era copil și știa destul de bine că ceea ce face el este urâciune și mare rău și că Dumnezeu a fost martor la tot ce a făcut. Am nădejde că el va fi un om cu simț și își va cere iertare pentru abuzul sexual la care v-a spus în copilărie și atunci să-i spuneți că împreună cu iertarea dumneavoastră, (pe care trebuie să i-o dați) are nevoie și de iertarea lui Dumnezeu pentru păcatele acestea și pentru toate păcatele pe care le-a săvârșit în viața lui. Spuneți-i că doar prin pocăință din inimă și prin credință în Domnul Isus Hristos poate primi iertare de toate păcatele, căci Dumnezeu spune:

Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:9)

Oferiți-vă să-l conduceți pe fratele dumneavoastră în rugăciunea de pocăință și apoi îndemnați-l să se boteze și să se alipească Bisericii lui Hristos, fiind de acum înainte un bun ucenic al Domnului Isus Hristos și moștenitor al Împărăției Cerurilor.

3. Nu trebuie să le spuneți părinților

Nu trebuie să le mai spuneți și părinților despre ceea ce s-a întâmplat, căci nu le va folosi la nimic. Doar le va aduce durere și de acum înainte vor fi chinuiți de gândul că copiii lor au comis incest sub acoperișul lor. Totuși, trebuie să discutați cu mama și să-i spuneți că v-ați simțit respinsă de ea, dar fără să faceți referință la fratele dumneavoastră, și cu atât mai mult la faptul că el v-a abuzat sexual. Poate cu prilejul aceste veți avea o bună posibilitate să-i explicați Evanghelia și mamei și se va pocăi și ea ca să urmeze apoi calea lui Hristos.

4. Studiați Biblia pentru vindecarea rănii

Un ultim și foarte important sfat pe care vi-l dau este să faceți rost de cursul de studiu biblic inductiv „Doamne, vindecă-mi rănile” scris de Kay Arthur. Acesta este un studiu deosebit de bun și, însușindu-vă adevărurile biblice prezentate în el, veți primi o eliberare deplină și vindecare totală de rana sufletească pe care încă o mai aveți.
Așa să vă ajute Dumnezeu și dacă, pe parcurs, vă apar și alte întrebări vis-a-vis de această situație sau cu privire la altele, nu ezitați să adresați întrebarea folosind formularul de pe site sau scriind direct la email.