Luni, 16 ianuarie, după un zbor lung împreună cu Alexandru Dermenji, am ajuns la Kathmandu, capitala Nepalului. În timp ce îl așteptam la aeroport pe Ajay, coordonatorul misiunii Precept Ministries în această țară, alături de noi stăteau o fetiță cu tatăl ei. Pentru că am adus cu noi mai multe manuale de studiu biblic inductiv și pentru că aveam și manualul “Creația minunată a lui Dumnezeu” (un manual de studiu biblic inductiv pentru copii, bazat pe cartea Geneza), am scos din geantă o carte și i-am dat fetiței. Tatăl ei a fost foarte bucuros și deodată a și început să citească cu curiozitate. Un alt om care stătea alături s-a apropiat și a cerut o carte și pentru copilul lui și i-am oferit cu bucurie.
Am oferit o carte “Dumnezeule, exiști?” în limba nepali și taximetristului care ne-a oferit telefonul ca să putem lua legătura cu Ajay și el s-a arătat bucuros și recunoscător. A spus că este hindus, dar soția lui și fiica sunt creștine și el dorește să cunoască mai mult despre Hristos. I-am spus că tocmai aceasta este cartea cea mai potrivită, căci va învăța cum să studieze Biblia în timp ce va studia întreaga Evanghelie după Ioan.
Nepalul este o țară foarte religioasă, cu o populație de 30,5 milioane de locuitori. Hinduismul este principala religie și peste 80 % din locuitori sunt adepți ai acestei religii care este urmată de budism cu 4,2% și musulmani 3,6%. Hindușii și budiștii acceptă reciproc pe teritoriile templelor lor închinarea și plasarea statuilor lui Budda sau a zeilor hinduși. Hinduismul include un număr enorm de zei și idoli care sunt plasați peste tot și lumea le aduce continuu ofrande. Chiar la întrarea în curtea bisericii am văzut cum vecinii tocmai făceau un ritual de închinare hindusă.
Creștinismul este foarte tânăr în această țară. Prietenii mi-au spus că cu 60 de ani în urmă în țară erau doar 300 de creștini care erau extrem de persecutați. Unele persecuții chiar până azi există. De exemplu, hindușii și budiștii ard pe rug trupurile morților și creștinilor până azi le este interzis să-și îngroape morții. Ei sunt impuși să practice incinerarea în locul înhumării și nu o pot face oriunde, ci trebuie să aducă trupurile persoanelor decedate la templele hinduse ca să fie arse. Dumnezeu a binecuvântat lucrarea Evangheliei în această țară și, în ciuda persecuțiilor, numărul creștinilor a crescut până la peste 2 milioane, alcătuind 2% din populația țării. Acum la conducere este un guvern pro-hindus și în noua constituție a fost interzis prozelitismul. Deja există cazuri când au fost arestați creștini pentru faptul că au mărturisit Evanghelia în locuri publice sau au distribuit broșuri cu mesaj biblic. Totuși, creștinii sunt plini de îndrăzneală și de Duhul Sfânt și vestesc Evanghelia cu putere.
Lucrarea Precept Ministries a început în Nepal în luna mai 2005, când învățătorii mei Mia și Costel Oglice mi-au încredințat să vin și să predau un seminar pentru pastorii din orașul Kathmandu. Atunci am studiat Epistola lui Pavel către Tit. Noaptea traducătorul traducea lecția, o multiplica și ziua eu predam. Astfel a fost tradus primul manual. Îmi amintesc cum pastorul Tej Rokka, care ne-a făcut invitația, încă în drum de la aeroport spre hotel, când a aflat despre Institutul de Studii Biblice Inductive din Eurasia a cerut să începem o filială în țara lor. În același an am dat startul Institutului și până astăzi au fost pregătiți un mare număr de lideri.
Peste câțiva ani, fiind invitat la un post de radio, am spus despre lucrarea de evanghelizare pe care o facem în Moldova prin predarea limbii engleze. Imediat după emisiune am fost rugați să trimitem misionari care să dezvolte lucrarea aceasta în Nepal. Așa am trimis pe Valentina Stepaniuc și Tatiana Colesnic care, timp de patru luni, au tradus manualul în limba nepaleză și au pregătit primul grup de profesori. Tatiana a fost cerută în căsătorie de Ajay și astăzi locuiesc în Nepal și slujesc în cadrul misiunii „Precept Ministries”. Dumnezeu i-a binecuvântat cu o fetița scumpă pe nume Emma care foarte bine vorbește limba română.
Fiind în drum spre o altă țară și având să așteptăm două zile în Kathmandu, am hotărât să facem un seminar pentru pastorii din acest oraș și să studiem din nou Epistola lui Pavel către Tit, căci aceasta este o epistolă pastorală și conține multă învățătură și sfaturi practice pentru pastori și toți slujitorii în Evanghelie. Împreună cu cei aproape 30 de participanți am reușit să studiem o parte din prima lecție și am discutat aspecte practice importante care țin de predicare în biserici.
La seminar au participat și Hom cu Niranjan, cei doi pastori care își fac studiile în Moldova la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia la facultatea de jurnalism. După absolvirea primului curs ei predau Cuvântul lui Dumnezeu în bisericile lor și sunt implicați în lucrarea de misiune. De asemenea, administrează activitatea media a misiunii „Precept Ministries” din Nepal. În timpul pauzei s-a apropiat de mine Gaurau Gautam care mi-a spus că încă vara trecută a dorit să vină la facultatea de fotbal a Școlii Internaționale de Misiune, dar a suferit o traumă gravă și acum face tratament intensiv ca să poată fi admis anul acesta. Studiile la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries se desfășoară în fiecare vară timp de două luni și durează 3 ani. În vara anului curent studiile se vor desfășura în perioada 20 iunie – 20 august și admiterea se va face la facultățile de Taekwon-Do, Fotbal, Fitness și Jurnalism. Accesați http://www.ims.eurasiaprecept.org pentru informații suplimentare.
În timpul seminarului, Alexandru le-a spus pastorilor mărturia personală despre modul în care L-a cunoscut pe Domnul Isus Hristos, impactul studiului biblic inductiv în viața lui și felul cum slujește acum în Evanghelie.
După încheierea seminarului am mers cu prietenul meu Shyam Awale, coordonatorul lucrării sportive creștine din Nepal, și ne-am întâlnit cu un prieten vechi pe nume Deepak Bista, cel mai renumit sportiv din această țară, căci este unicul care a cucerit la turnee mari internaționale 4 medalii de aur la Taekwon-Do. Soția lui este, de asemenea, campioană și Dumnezeu i-a binecuvântat cu un băiețel. Acum Deepak este antrenorul principal al echipei naționale. De prima dată când ne-am întâlnit i-am spus mesajul Evangheliei, căci Deepak este hindus și nu cunoștea despre Hristos. Când i-am dat manualul de studiu biblic “Dumnezeule, exiști?” s-a bucurat foarte mult și mi-a spus că dorește fierbinte să cunoască mai mult despre Hristos. Am lăsat o carte și soției lui. Să ne rugăm împreună ca să le dea Dumnezeu credință în Domnul Isus Hristos, căci doar El este calea, adevărul și viața și nimeni nu poate ajunge în Împărăția lui Dumnezeu altfel decât doar prin credință în Isus Hristos.
Shyam mi-a făcut apoi o invitație să vizităm centrul de reabilitare pe care l-a fondat cu 6 ani în urmă și la care au primit eliberare din robia drogurilor și a alcoolului 245 de tineri și bărbați. Ei studiază zilnic Biblia și produc filtre pentru curățirea apei pe care le vând și își asigură întreținerea.
Fiind acolo, le-am spus despre eficiența studiului biblic inductiv în evanghelizare și creștere spirituală și directorul a dorit să facem chiar atunci o lecție cu reabilitanții. Am studiat prima lecție din cursul “Cum să ai o relație reală cu Dumnezeu” și toți s-au implicat activ în discuțiile pe care le-am avut pe marginea textului biblic. Acum Ajay va veni să le aducă cărți tuturor și va preda următoarele lecții, iar în luna aprilie liderii și instructorii centrului de reabilitare vor veni să treacă pregătirea la sesiunea Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Nepal.
Seara, ajuns la hotel, am citit la noutăți că în Republica Moldova, comparativ cu anul 2012, numărul consumatorilor de droguri a crescut de două ori și că vârsta de debut a consumatorilor de substanțe narcotice a scăzut semnificativ – de la 18-22 de ani, în 2012, la 15-19 ani, în 2015. Potrivit unui sondaj, în rândul elevilor de clasa a X-a din trei licee din Chișinău, 18% din intervievaţi au declarat că au consumat ilegal stupefiante cel puţin o dată în viaţă şi că le este destul de uşor să procure droguri. Mă rog să ne arate Domnul ce putem face acum noi ca și Biserică ca să oprim acest rău și să le ducem Evanghelia tuturor celor afectați de această patimă care aduce moarte.
Astăzi plecăm în misiune în altă țară și avem mare nevoie de suport în rugăciune. Rugați-vă ca să ne ajute Dumnezeu pe noi și pe toți pastorii de acolo să ajungă la locul unde va fi pregătirea și ca pregătirea să le aducă creștere și viziune tuturor participanților și ei să meargă apoi să învețe pe ucenicii lui Hristos să păzească tot ce a poruncit Domnul nostru. În ediția următoare a ziarului „Moldova Creștină” vă voi relata despre misiunea în care mergem acum.