Protestele de la 7 aprilie 2009 din Chișinău (Clădirea Preşedinţiei)

La plecarea din Piaţa Marii Adunări Naţionale, cei peste 500 de tineri adunţi ieri seara, la 6 aprilie, din indignare pentru fraudele grave comise de guvernarea comunistă la alegerile din 5 aprilie, au promis  să reia protestele a doua zi, adică azi, 7 aprilie 2009. La prânz am primit mesaje de la mai mulţi tineri din biserică şi am mers în piaţă ca sa văd ce se întâmplă. Nu mi-a venit să cred când am văzut ce amploare au luat protestele şi anume, când am văzut cum ardea foc la primul etaj al clădirii Preşedinţiei şi cum tinerii aruncau cu pietre în geamuri, indignați pentru înşelarea la care au fost supuşi prin aceste alegeri.

Presedinţia la Chisinau in flacari la 7 aprilie 2009

Geamurile primelor 3-4 etaje ale clădirii erau stricate şi mulţimea continua să arunce cu pietre în geamuri, în timp ce pompierii încercau să oprească incendiul dinlăuntru.

Geamurile stricate la Preşedinţie la 7 aprilie 2009

Scutul poliţienesc care îl purta un tânăr în spate era un trofeu luat de el după încăierarea pe care au avut-o cu poliţia.

Presedintia, 7 aprilie 2009, Un tânăr cu scutul luat trofeu de la poliţist

Autorităţile comuniste au făcut aşa ca să nu poată funcţiona telefonia mobilă. Cineva din tineri strigau că ar trebui acum toţi să treacă la MoldCell din moment ce Orange au colaborat cu comuniştii şi au oprit comunicarea în acest moment deosebit de important. Nu ştim însă care sunt cauzele acestei întreruperi în comunicare,  mai târziu vom afla poate. Oricum, au venit foarte, foarte mulţi oameni în piață şi era plin de lume indignată locul dintre clădirile Preşedinţiei şi ale Parlamentului. Aceeaşi situaţie era şi la clădirea Parlamentului.

Mulţimea adunată în faţa clădirii Preşedintelui la 7 aprilie 2009

Unii care nu reuşeau să vadă ce se întâmplă sau mai mici de statură s-au urcat în copaci.

Tinerii privesc din copaci ce se intimpla cu Cladirea Preşedinţiei la 7 aprilie 2009

Mi-a mişcat mult inima când am văzut o doamnă stând alături de un copac, privea la mulţimea indignată şi se ruga. Cât de important este să ne rugăm toţi în aceste momente grele pentru ţară. Dumnezeu să ne ajute şi să ne păzească de răul care vor cei răi să ni-l facă ca şi naţiune şi de vărsare de sânge.

Femeia se roagă în faţa clădirii Preşedinţiei la 7 aprilie 2009

Tinerii strigau plini de disperare lozinci prin care cereau demisia guvernării comuniste.

Lozinci anti-comuniste la 7 aprilie 2009, Preşedinţia Moldova

De asemenea, au venit şi oameni în vârstă ca să-şi manifeste indignarea.

Bătrân protestează în faţa Preşedinţiei la 7 aprilie 2009

Oamenii din mulţime spuneau că comuniştii au blocat toate intrările în oraş şi nu dau voie protestatarilor din ţară să se alipească protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Totuşi, unii au reuşit să ajungă, ca cei de la Leova.

Protestatarii de la Leova la 7 aprilie 2009

Oamenii din mulţime au întâmpinat cu strigăte de bucurie maşina postului de televiziune ProTV când au venit să filmeze şi să transmită în direct desfăşurarea evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Nu la mult timp după aceasta au venit şi Dorin Chirtoacă (PL) cu Vlad Filat (PLDM) şi au îndemnat pe protestatari să vină în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să dea un caracter organizat protestelor.

Vlad Filat şi Dorin Chirtoacă vin să îndemne pe oameni să meargă în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Mai târziu vin cu un articol în care voi relata cele întâmplate în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 7 aprilie 2009.