12 sfaturi pentru a-ți păstra motivația ca să nu cazi de oboseală

O dată ce ai o motivație biblică corectă și puternică, menținută constant prin Cuvântul lui Dumnezeu, este bine să știi câteva trucuri care te ajută să nu cazi de oboseală când ești copleșit de multe activități și sarcini.

1. Împarte lucrul în sarcini mici concrete

O sarcină largă și complexă pare foarte copleșitor și descurajează. De obicei ne este frică să începem aceste sarcini. Divizând activitatea în sarcini mai mici, este mai clară calea pe care trebuie să apuci și frica dispare, pentru că deja știi ce trebuie să faci specific pentru a o realiza.

2. Nu-ți fie frică să începi

De multe ori te simți copleșit de numărul mare de sarcini pe care trebuie să le faci. În aceste cazuri îți este frică să începi și nici nu știi cu care să începi ca să reușești. Adevărul este că frica dispare imediat ce ai început, o dată cu acest pas urmează o vale de coborât. Deci, secretul este simplu, alege una din sarcini și începe.

3. Revizuiește progresul în fiecare proiect sistematic

Pentru aceasta poți folosi un program de planificare a sarcinilor (eu folosesc  Todoist) care să-ți permită să împarți proiectul în sarcini mai mici și să verifici la ce etapă ești în realizarea lor. Această revizuire este o bună evaluare care motivează sau întreține motivația.

Dacă doar te gândești cum s-au schimbat lucrurile, nu o să simți un progres prea mare, dar când e totul pe foaie și vezi că acum 3 luni îți dădea cu minus, poți să vezi exact cât de mult ai evoluat și acesta îți oferă o mai multă încredere că ești pe drumul cel bun.

4. Vizualizează rezultatul și păstrează-l în minte

E util să-ți construiești o lista cu puncte: De ce anume m-am apucat de aceasta în primul rând? În ce constă plus-valoarea? Ce îmi aduce mai exact în viața mea? Păstrează lista la îndemână și uită-te prin ea, mai ales când ai tendința să renunți.

De asemenea, te ajută să-ți păstrezi motivația, gândindu-te ce pierzi dacă nu faci aceasta.

5. Caută susținere în grupele de interese online

Forumuri, grupurile de interes pe rețelele de socializare, articolele, comentariile îți mențin motivația aprinsă, fiind în permanent contact cu ceea ce fac alții. Analizând problemele împreună, te motivezi la acțiune, vezi ce altceva ai mai putea face și te motivezi de activismul altora.

6. Caută complici

Este greu să duci o luptă de unul singur și nu le poți reuși pe toate. Caută să formezi o echipă de lucru ca să aveți susținere reciprocă în atingerea obiectivelor comune.

7. Fă-ți public scopul

Aceasta te-ar face mai responsabil, potrivit unor opinii. Poți discuta despre ceea ce vrei să realizezi cu cei din casa ta sau cercul de prieteni, să-l publici pe blog sau pe rețelele de socializare.

8. Fii creativ, fă-ți activitatea cât se poate de interesantă

Dacă este cu putință, aceasta ți-ar mări entuziasmul. Cel puțin, nu înnegri sarcina ce trebuie să o realizezi. De multe ori suntem tentați în mintea noastră să gândim rău despre activitatea ce ne stă în față, crezând că este foarte greu și plictisitor. De cele mai multe ori ne dăm seama de contrariul după ce începem, este important să fim atenți la atitudinea pe care o avem față de activitățile desfășurate.

9. Urmărește noutățile

 Deși mulți oameni sunt obișnuiți să se informeze zilnic și privesc zilnic știrile, printre creștini sunt foarte frecvente cazurile de ignoranță în privința aceasta. Pentru a fi motivat la acțiune trebuie să fii relevant, trebuie să știi ce se întâmplă, care sunt problemele din țară, care este situația. Văzând cum înaintează răul și imoralitatea, nu vei putea sta indiferent lăsându-i pe cei răi să acționeze plini de motivație, Duhul Sfânt te va îndemna și pe tine la acțiune. Faptele bune mediatizate te pot motiva, inspira și-ți pot da idei noi. Pentru a fi la curent cu evenimentele creștinilor din țară, vă recomandăm Ziarul Liber și portalul http://www.moldovacrestina.md/news.

10. Învață de la tabăra adversă

Concurența este o motivație bună de multe ori. Atunci când ești implicat în activități non profit, la fel, este posibil să fii motivat prin concurență. Atunci când cei care promovează imoralitatea, non-valori, acționează, poți învăța de la ei ce poți face mai mult pentru a promova moralitatea și valorile adevărate, creștine și morale. Monitorizează, deci, acțiunile întreprinse de tabăra adversă.

11. Dacă nimic nu ajută, ia o pauză

S-ar putea să fii epuizat după o lungă perioadă de acțiune fără odihnă. Pentru a-ți restabili forțele, ia o pauză de ”reabilitare”. Studiază Biblia, roagă-te și odihnește-te. Analizează-ți și revizuiește-ți planurile și obiectivele, apoi revină la activitate.

12. Nu uita, pauzele sunt periculoase

Pauzele nu trebuie să fie un obicei frecvent, altfel acestea ne sting motivația. Disciplina este cea care te duce acolo unde vrei, după ce motivația te-a pus în mișcare.