Primăria a autorizat parada homosexualilor din 19 mai. Care trebuie să fie acțiunile noastre?

Asociația Obștească „Gender Doc-M”, care reprezintă interesele comunității LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transsexuali) în Republica Moldova, a anunțat pe site-ul său oficial despre desfășurarea în perioada 14-19 Mai a celui de-al XII-lea festival „Curcubeul peste Nistru”.

Nu cred că Gender Doc a ales din întîmplare această perioadă, având în vedere că, începând cu 15 mai, în toată țara se vor desfășura activități pro-familie, în contextul Zilei Familiei. S-ar putea ca începînd cu acest an comunitatea LGBT să-și lanseze oficial mesajul de legalizare a căsătoriilor homosexuale în țara noastră, odată ce și-au obținut Legea egalității șanselor. 

Potrivit programului, duminica aceasta, pe 19 mai, începând cu ora 11.00, homosexualii intenționează să organizeze așa-zisul Marș „LGBT pentru valorile tradiţionale” în Piața Marii Adunări Naționale din or.Chișinău (denumirea marșului e foarte provocatoare și lasă loc de multă interpretare).  Și dacă pînă acum Primăria le-a interzis paradele, atunci de data aceasta autoritatea locală le-a autorizat manifestația fără nici o piedică.

Presupun că Primăria Chișinău a cedat presiunilor Gender Doc în urma dosarului pierdut la CEDO. Amintesc că, după ce în anul 2005 Primăria a refuzat organizației Gender Doc desfășurarea unui marș în centrul Chișinăului, ultima a acționat autoritatea locală la CEDO, câștigând la sfârșitul anului 2012 procesul și alegându-se cu o despăgubire morală în sumă de circa 15 mii de euro. Un alt motiv ar fi și Legea privind egalitatea de șanse adoptată de Parlament în 2012, care interzice discriminarea persoanelor pe orice criteriu.

Mulți creștini se întreabă acum: ce este de făcut pentru a nu admite desfășurarea acestui festival, în special marș, care atentează grav la valorile creștine? 

Cu siguranță, ca și creștini, suntem datori să luăm atitudine tranșantă față de astfel de activități publice. Domnul Isus spune că noi suntem „sarea pământului” și „lumina lumii”. Dar acțiunile noastre trebuie să se înscrie strict în limitele Sfintelor Scripturi.

Cuvântului lui Dumnezeu spune că „noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti”. Deci, noi avem de dus, mai întâi de toate, o luptă la nivel spiritual, adică în rugăciune.

Apoi, ca și creștini, trebuie să întreprindem neapărat acțiuni, dar acestea să poarte caracter pașnic. „Urmăriți pacea și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul”. Sunt de părere, că orice acțiune de violență îndreptată împotriva homosexualilor, va turna doar apă la moara acestora. Nu este bine cum au acționat unii manifestanți în anul 2008, când au atacat autobuzul plin cu homosexuali în fața Bibliotecii Naționale. Imaginile video cu acel incident au cutreierat toate instituțiile europene, generând în conturile Gender Doc sume enorme de bani pentru o mai mare promovare a intereselor LGBT în țara noastră. Nu vreau să diminuez importanța protestelor, dar repet, acestea trebuie să poarte doar caracter pașnic și să poarte o conotație pozitivă. Un protest pașnic cu tilul, să zicem, „Creștinii pentru valorile tradiționale”.

De asemenea, cred că este bine ca cât mai mulți creștini, ONG-uri, biserici locale, uniuni de biserici să se expună acum public, printr-un comunicat sau conferință de presă, poziția lor oficială vizavi de astfel de acțiuni demoralizatoare. O conferință de presă de 1 oră la Agenția InfoPrimNeo costă în jur de 500 de lei iar pe icomunicat.md pot fi plasate gratuit comunicate de presă. De-asemenea vă îndemn să folosiți rețelele de socializare (Facebook, Odnoklasniki, Twitter), conturi video (YouTube, Vimeo), bloguri și alte resurse gratuite disponibile publicului pentru a vă comunica mesajul.

O altă sugestie bună, venită din partea preotului Vasile Filat, este ca în biserici să se desfășoare cât mai multe seminare la tema familiei și educării copiilor, în contextul Zilei Familiei.