”O părere dubioasă față de sectanți” este titlul articolului ce incită la ură religioasă publicat în Ziarul raional ”Meleag Natal” difuzat în raionul Briceni din Moldova. Contactat de Ziarul Liber, V. Ciobanu, autorul articolului, a negat faptul că conținutul expunerii sale ar reprezenta o incitare la ură religioasă, afirmând că va continua să publice astfel de articole despre ”sectanți”.
Totodată, jurnalistul a promis că va publica o dezmințire a informațiilor prezentate în articolul cu pricina, care au fost atribuite baptiștilor. Greșeala s-ar datora unei confuzii, informația referindu-se în realitate cultului ”Martorii lui Iehova”, jurnalistul fiind inspirat de povestirile unor prieteni.
Fără vreo referire la un caz concret, Ciobanu generalizează lucruri urâte și defăimătoare la adresa baptiștilor. Potrivit acestuia, baptiștii, puși pe același cântar cu iehoviștii și alți ”credincioși”, își aruncă morții ca pe câini în groapă, ”sunt foarte obraznici, pot ajunge la acte de disperare, agonie, sunt fanați și nimic nu le poate sta în cale”. Baptișii ar aduce la înmormântări în alte sate pe niște străini, care, fără să știe cel puțin cum îl cheamă pe decedat, ”țin cuvântări foarte agresive, care nu au nici o legătură cu evenimentul”.
Indignat de nerespectarea voinței defunctului de a fi înmormântat conform tradițiilor ortodoxe (fără referire la un caz concret), jurnalistul Ciobanu face apel către puterea publică raională să ”ia atitudine dură”, pentru că în joc ar fi ”moralitatea socială”. Acești lideri religioși ar trebui ”somați și trași la răspundere pentru dezmățul pe care și-l permit în cel mai obraznic mod”.
O astfel de generalizare a provocat mari nemulțumiri în rândul reprezentanților cultului baptist, considerând aceste afirmații o incitare la ură religioasă.
Potrivit legislației în vigoare, acțiunile intenționate, îndemnurile publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise şi electronice îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării religioase constituie infracțiune și se pedepsesc cu amendă în mărime de pînă la 250 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani. (Art. 346, Codul Penal al RM)
Conform art. 3 alin. (3) al legii cu privire la libertatea de exprimare, pentru a proteja drepturile și reputația altora, exercitarea libertății de exprimare poate fi supusă anumitor restrângeri prevăzute de lege.
Persoanele care se consideră lezate prin răspândirea acestei informații, dacă acestea sunt relatări false cu privire la fapte, judecăți de valoare fără substrat factologic suficient, pot solicita rectificarea, dezmințirea informației, sau publicarea unei replici precum și repararea prejudiciului moral şi material cauzat. Pentru aceasta vor înainta o cerere prealabilă care trebuie examinată în termen de 5 zile de către autorul informaţiei şi, după caz, de către persoana juridică ce a răspîndit această informaţie. În cazul refuzului de a satisface, integral sau parţial, cererea prealabilă, persoana lezată poate depune cerere de chemare în judecată.