Zece (10) obiective majore ale candidatului Valeriu Ghileţchi

Acesta este al doilea răspuns la întrebările cititorilor portalului nostru al candidatului pe lista PLDM Valeriu Ghileţchi.

Spuneţi-mi vă rog, care sunt 10 lucruri pe care doriţi să le realizaţi atunci când veţi deveni deputat? De ce?

1. Doresc să organizez un grup de rugăciune, care să se întrunească odată pe săptămână pentru un timp de părtăşie, studiu biblic, rugăciune unii pentru alţii şi problemele majore ale ţării. Asemenea grupuri de rugăciune există în majoritatea Parlamentelor din ţările occidentale, inclusiv în România. În perioada când am fost parlamentar, am reuşit să organizez un grup de rugăciune în Parlamentul nostru şi am participat de câteva ori la dejunul naţional cu rugăciune organizat în fiecare an în prima zi de joi din luna februarie la Washington DC cu participarea Preşedintelui SUA.

2. Voi iniţia un proiect de lege prin care să fie revizuită şi îmbunătăţită Legea pentru Culte, astfel încât toate bisericile, indiferent de apartenenţa lor confesională, să poată activa mult mai liber, fără bariere legale, birocratice şi fiscale. Din experienţa pe care o am şi informaţia pe care o deţin, majoritatea cultelor sunt nemulţumite de noua lege a cultelor, adoptată în 2007.

3. Împreună cu un grup de medici creştini şi reprezentanţi ai cultelor creştine, doresc să îniţiez revizuirea legii cu privire la avort, deoarece actuala lege este foarte liberală şi permisivă.

4. Dacă Preşedintele ţării va promulga Legea cu privire la modificarea Codului Penal în vederea pedepsei fizice a copiilor, lege care a fost adoptată recent, voi propune o nouă versiune a acestei legi, ţinând cont de principiile biblice de creştere şi educare a copiilor.

5. În eventualitatea că proiectul de lege privind nediscriminarea va ajunge în Parlament, voi cere fie respingerea acestui proiect de lege, fie excluderea din proiect a sintagmei „orientare sexuală”. Totodată, vreau să repet, ceea ce-am afirmat în primele răspunsuri şi anume că pentru Republica Moldova cel mai bine ar fi respingerea în întregime a acestui proiect de lege.

6. În baza Declaraţiei cu privire la rolul şi importanţa familiei, adoptată în timpul marşului familiei din 1 iunie 2008, voi propune să avem o sărbătoare dedicată familiei, pe care s-o numim Ziua Familiei şi care să fie sărbătorită în a doua zi de duminică a lunii mai.

7. Voi iniţia un proiect de lege prin care să fie înăsprite pedepsele pentru fumatul în locurile nepermise, pentru vinderea ţigărilor şi a băturilor alcoolice minorilor, pentru extinderea registrului de localuri publice în care fumatul să fie înterzis.

8. Ţinând cont că în ultima vreme libertatea personală este limitată tot mai mult, voi cere să fie creat un grup de lucru pentru revizuirea legislaţiei ca să fie eliminată orice formă de abuz şi amestec în viaţa privată a persoanei, un exemplu este interceptarea abuzivă şi nelegală a convorbilor telefonice şi a corespondenţei. Cred că, în mod special, se cere o revizuire a Legilor cu privire la Procratură şi SIS.

9. Voi propune crearea pe lângă Parlament a unui Institut de asistenţi voluntari, care va oferi tinerilor, în special studenţilor, posibilitatea de a acumula experienţă în elaborarea legilor şi a politicilor publice, cât şi de a oferi asistenţă în domeniul în care ei se specializează. Pe de-o parte, parlamentarii vor putea beneficia de asistenţă gratuită şi profesionsită în diferite domenii, iar pe de altă parte, vom putea creşte o nouă generaţie de lideri care vor putea pe viitor conduce şi mai bine ţara noastră. O asemenea practică este pe larg folosită în Congresul SUA.

10. Voi susţine orice lege şi program de guvernare care va contribui la bunăstarea spirituală şi materială a poporului nostru. Cu ajutorul lui Dumnezeu, voi depune eforturi ca să fiu cât mai accesibil şi transparent în activitatea mea de parlamentar.