Zahărul alb, brun sau brut. Care este cel mai sănătos?

Zahărul este alimentul nelipsit de pe masa noastră, mai cu seamă la dejun. Fie ne îndulcim cafeaua sau ceaiul, fie îl folosim la prăjituri. Îl consumăm frecvent, dar puțini știu care este cel mai recomandat sortiment de zahăr pentru a ne proteja sănătatea. Alb, brun sau brut…

Ultimul timp aud tot mai multe păreri referitor la zahărul brun că ar fi mai bun și mai sănătos decît zahărul alb, dar acest lucru nu este adevărat, ambele sunt la fel de periculoase, dacă sunt consumate în cantități mari. Știți foarte bine că atît zahărul alb, cît și cel brun sunt făcute din trestie de zahăr. Zahărul brun conține, de asemenea, melasă și apă și are o valoare calorică ușor mai mică decît zahărul alb.

Zahărul conține zaharoză, care provine de la trestia de zahăr sau sfecla de zahăr. Zahăr brun este zahărul care nu a fost pe deplin rafinat, este forma brută a zahărului alb. Zahărul brun este, de obicei, produs prin adăugarea de melasă (de trestie de zahăr sau de sfecla de zahăr).

Deși mulți oameni sunt de părere că zahărul brun este o opțiune mai sănătoasă decît zahărul alb, adevărul este că au valori nutritive puțin diferite. Zahărul alb este 99,9% zaharoză pură, în timp ce zahărul brun este 97% zaharoză, 2% apă și 1% alte substanțe. O linguriță de zahăr alb conține 16 calorii, în timp ce o linguriță de zahăr brun are 17 calorii. Melasa din zahărul brun conține o serie de minerale, care includ calciu, potasiu, magneziu și fier, dar pentru că aceste minerale sunt prezente în cantități mici, nu aduc nici un beneficiu sănătății.

Atît cel brun, cît și cel alb sunt frecvent utilizate în preparate culinare, dar și ca îndulcitori pentru cafea, ceai sau alte băuturi. Zahărul poate fi utilizat la produsele de patiserie pentru a crea un gust mai bogat, dar umezeala acestuia poate afecta aspectul. Zahărul brun poate fi folosit pentru a face marinate, dar nu este un substitut bun în rețetele de sos care necesită zahăr alb, deoarece are un gust diferit și este mai puțin dulce.

Alegerea între zahărul alb și zahărul brun este o chestiune de preferință personală. În timp ce unii oameni preferă să consume zahăr brun din cauza gustului său bogat, altora le place gustul dulce simplu de zahăr alb. Totuși, ambele tipuri de zahăr pot fi dăunătoare pentru organism dacă sunt consumate excesiv.

În concluzie, cînd vorbim despre zahăr, nu există nici o diferență nutritivă între cel alb și brun. Zahărul constă în întregime din carbohidrați – în special zaharoza, iar 100 de grame oferă aproximativ 395 de calorii sau mai bine zis de „calorii goale” întrucît nu oferă nici vitamine sau minerale.

Un al treilea tip de zahăr este cel brut necristalizat, fiind cel mai recomandat pentru consum. „Este ca un fel de suc de trestie uscat. Este bun, deoarece pe lîngă zaharoză, care se regăseşte într-o proporţie mult mai mică decît în zahărul alb, în jur de 85%, zahărul brut mai conţine şi complexul de vitamine B, în mod special vitamina B1.”

Aceasta este absolut necesară pentru a metaboliza zahărul consumat. Dacă nu ar exista vitamina B1, atunci organismul ar folosi din propriul surplus. Zahărul brut conţine şi săruri minerale, magneziu, potasiu, crom.

Atenţie la alimentele ce ascund zahărul!

Sunt persoane care trebuie să evite consumul excesiv de zahăr și ar trebui să fie mai atenți la etichetele tuturor alimentelor pe care le cumpără, este vorba de diabetici. Multe din alimente conţin zahăr sau îndulcitori artificiali, așa că mai bine să atrageți atenția la etichetă.

Zahărul nu expiră!

Cînd cumpărăm o pungă sau o cutie de zahăr, trebuie să fim atenţi la ambalaj. Acesta trebuie să fie intact, nu tăiat, nu rupt sau înţepat. Pune punga sau cutia cu deschiderea în jos. Dacă se scurge zahărul, nu cumpăra! Motivul? Produsul s-ar putea să fie umed. Zahărul nu are un anumit termen de garanţie, deci nu expiră. Aceasta cu condiţia să fie depozitat departe de umiditate. Zahărul nu face gărgăriţe sau molii.

40 g de zahăr pe zi!

40 g de zahăr pe zi sunt suficiente pentru a-ţi proteja organismul de anumite afecțiuni. Aceasta înseamnă cam 8 linguriţe pe zi, cantitate pe care trebuie să o asimilezi din toate alimentele consumate în ziua respectivă. Unele persoane au înlocuit zahărul cu miere de albine. Aceasta trebuie consumată cu moderaţie şi tot 40 g pe zi. Mai mult decît atît, mierea devine toxică dacă este încălzită la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius. Deci, nu pune miere de albine într-un ceai sau o cafea foarte fierbinţi!

Dacă dorești ceva dulce, mai bine alege un fruct!

Pentru a înlocui zahărul, putem consuma fructe. Copiii ar trebui educaţi să consume mai multe fructe decît dulciuri, căci gusturile se modelează. Este suficient să-i vadă pe părinţi şi-i vor imita. Însă, să nu facem confuzia între fructe proaspete şi sucuri naturale. Sucul natural nu este indicat, pentru că nu conţine vitamine şi minerale, ci doar zaharuri.

Orice tip de zahăr nu ați alege, aveți grijă să nu consumați mai mult decît se cuvine.

Să fiți sănătoși!