În ultimii ani suntem martori ai unei schimbări dramatice a atitudinii și comportamentului populației Republicii Moldova în ce privește relațiile de familie și sexualitate și suntem martori ai consecințelor acestui comportament.
Traficul de ființe umane și prostituția a ajuns a fi o problemă îngrijorătoare pentru țara noastră. În 2012 numărul crimelor de trafic de ființe umane înregistrate s-a majorat semnificativ faţă de 2011. Tot mai mulţi copii din Moldova sunt născuţi în afara căsătoriei. Potrivit datelor statistice, anul trecut numărul „copiilor din flori” a constituit peste 20 la sută din totalul celor născuţi. Sociologii explică acest fenomen prin tendinţa de emancipare a femeii, dar şi prin lipsa de educaţie şi cultură a noii generaţii. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ultimii 30 de ani numărul copiilor născuți în afara căsătoriei, raportat la numărul total de naşteri, aproape că s-a triplat.
Numărul adolescenţilor purtători de boli sexual-transmisibile este în creştere. În creştere este şi morbiditatea în rândul tinerilor. Acest fenomen este resimțit și la nivel mondial. Astfel, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 448 de milioane de persoane sunt infectate în fiecare an anual cu o boală sexual-transmisibilă. Cauza acestei probleme, potrivit medicilor, este lipsa educaţiei sexuale a tinerilor.
Din considerentele expuse mai sus, Asociația Obștească ”Pentru Familie”, o organizaţie de advocacy a valorilor familiei şi vieţii, bazate pe morala creştină, constată o mare nevoie de o abordare și educație diferită ce trebuie oferită tinerilor în ce privește aspectul sexualității, astfel încât tinerii să-și stabilească drept valoare și principiu puritatea în acest domeniu al vieții. Tinerii au dreptul să cunoască mai multe alternative și să facă alegeri în deplină cunoștință, fiind conștienți de consecințe și soluții. Convenția cu privire la Drepturile Copilului asigură copilului dreptul la informație.
Iată de ce A.O. ”Pentru Familie” vine să propună o soluție de alternativă tinerilor din întreaga țară, promovând puritatea și castitatea, fidelitatea conjugală și valoarea virginității. Asociația consideră că o astfel de abordare a comportamentului sexual va aduce rezolvare multor probleme enumerate mai sus, precum și o responsabilizare a tinerilor referitor la seriozitatea angajării în relații sexuale:
”Din nefericire și din lipsă de educație corespunzătoare, foarte mulți tineri cred că în mod greșit că relațiile intime sunt doar un act fizic și ignoră consecințele periculoase ale abuzării acestui dar neprețuit. Ei își proclamă iubirea, insistă continuu și fac presiuni până când cealaltă persoană ajunge să creadă că singura modalitate de a menține relația aceasta este să cedeze presiunilor de-a avea relații sexuale. Dragostea adevărată, dimpotrivă, demonstrează tandrețe și respect, indiferent cât de puternică ar fi dorința sexuală! Despre această dragoste vor învăța adolescenții și tinerii în cadrul proiectului.” (Marian Vitalie, Vicepreședinte al A.O. ”Pentru Familie”)