Viermii paraziţi au ca mediu de trai atît animalele cît şi omul. Mici de doar cîţiva milimetri par uneori şi inexistenţi. Nu de puţine ori am mîncat un măr din grădină fără al mai spăla, sau cireşele direct din copac. Cînd mergem să cumpărăm carne nu întotdeauna cerem şi certificatul medical iar cînd suntem flămînzi nu ne mai uităm că avem mîinile murdare sau că pîinea neambalată care am cumpărat-o a fost luată de către vînzători cu mîinile goale.
Infectarea cu viermii paraziţi la om se mai numeşte şi boala mîinilor murdare pentru că de cele mai multe ori aceasta este calea de infectare. Voi descrie cîţiva viermi care sunt predispuşi să paraziteze populaţia din Moldova.
Ascarida sau limbricul.
Este unul din cei mai mari viermi cilindrici din intestinul omului. Masculii ating 15-25 cm în lungime, iar femelele, 20-40 cm. De obicei numărul de ascaride nu este mare dar s-au cunoscut cazuri cînd la un pacient au fost găsite peste 900 de ascaride.
Acest vierme provoacă dureri în regiunea abdominală, catar (inflamaţia acută a mucoasei unui organ) şi scade pofta de mîncare.
La copii ascaridele se urcă activ în stomac, în esofag, şi faringe, apoi ies la ecterior prin gură sau cavitatea nazală ori pătrund în trahee constituind pentru copil un pericol de a se înăduşi.
Ciclul vital.
Ouăle fiind eliminate din intestinul omului se dezvoltă în mediu umed şi peste o lună conţin deja larve tinere. Ouăle sunt foarte rezistente, se cunosc cazuri cînd ouăle fiind ţinute 4-5 ani în formalină, acestea nu-şi pierdeau vitalitatea. Infectarea omului are loc prin înghiţirea ouălelor împreună cu apa murdară sau hrană. Larvele străpung în peretele intestinului, nimeresc în vene, împreună cu curentul sangvinic ajung în plămîni. Larvele trec din sînge în alveolele pulmonare, în bronhii, trahee şi cavitatea bucală a gazdei. Împreună cu saliva din nou ajung în intestin unde se opresc pînă ating forma matură.
În Japonia acest vierme este răspîndirea la scară largă. În îngrăşarea solului se folosesc inclusiv excrementel umane, în urma căreia are loc parcă semănatul artificial al cîmpurilor cu ouă de ascaridă.
Trichina
Trăieşte o perioadă din viaţa sa în intestin, cealaltă perioadă în muşchii animalului gazdă. Infectarea omului are loc prin consumul cărnii de porc, acesta la rîndul lui se infecteză prin consumul de carne de şobolan infectată. Controlînd carnea infectată cu trichine, în ea pot fi găsite nişte corpusculi ovali înăuntru cărora stă răsucit în spirală un viermişor de 0,5 mm. În cazul în care carnea nu va fi sterilizată suficient adică va fi rău prăjită sau fiartă capsulele se vor descompune în intestinul uman şi trichinele tinere vor ieşi şi se vor aduna în intestinul subţire.
Trichinele cresc, atingînd maturitatea peste 3 zile. În decursul vieţii femela produce pînă la 2000 de larve. Larvele tinere pătrund în vasele limfatice apoi în aparatul circulator. Ulterior prin mişcările proprii larvele pătrund în fibrele musculare din diferite regiuni ale corpului unde se nutresc şi distrug fibrele. Peste două săptămîni trichinele se răsucesc în spirală şi treptat se transformă din nou în capsulă care aproximativ peste un an pe pereţii aceste capsule încep să se depună bicarbonat de calciu. Tot ciclul vital al trichinei decurge în organizmul gazdă ceea ce înseamnă că contaminarea acestui parazit poate avea loc numai prin consumul de carne contaminată.
Simptomele îmbolnăvirii cu trichineloză. Dereglări gastro-intestinale, inflamarea feţei, frisoane, temperatură 40 C şi chiar mai mult, dureri de cap, slăbiciuni totale, dureri musculare mai ales în timpul rumegării, înghiţirii, rotirii ochilor. Boala poate ţine pînă la o lună şi jumătate iar în caz de infectare gravă poate duce la deces.
Vermele-dragon (Dracunculus medinensis)
Este răspîndit mai mult în regiunile tropicale. Are culoarea albă şi atinge lungimea de 32-100 cm ! Parazitează în ţesutul conjunctiv. Abcesele apar cel mai des pe picioare , mai rar pe mîini şi pe alte părţi ale corpului. Din abcesul deschis de obicei iese capătul dragonului răsucit în spirală, imediat după aceasta femela naşte o mulţime de larve care ies din rană spre exterior.
Dezvoltarea are loc în apă de unde sunt înghiţite de către gazda intermediară (ciclopul). Larva pătrunde în ciclop şi se dezvoltă unde atinge 1 mm. Infectarea omului poate avea loc dacă el bea apă în care se găsesc ciclopi infectaţi. Pentru a deveni mature larvele au nevoie de aproximativ un an.
Filaria-lui-Bancroft.
Provoacă la om elefantismul, boală răspîndită în regiunile tropicale şi subtropicale, dar se găseşte şi în Moldova datorită oamenilor care au adus cu ei aceşti paraziţi. Uneori putem vedea printre cerşetori această boală.
Femelele produc un număr enorm de larve, fiecare avînd cîte 0,3 mm în lungime. Ele au fost numite microfilarii nocturne, deoarece apar noaptea în sîngele periferic. Cînd ţinţarii sug în amurg ori noaptea sîngele agentului de filarii, larvele nimeresc în stomacul ţinţarului. Acolo ele cresc şi se adună în baza trompei de înţepat a insectei. Sugînd sîngele de la om ţînţarul străpunge pielea cu ajutorul perişorilor înţepători de pe trompă iar în acest timp larvele de filarii ies din trompă şi se implantează activ în piele, nimerind apoi în sînge.
Aplicarea consecutivă a măsurilor de combatere: curăţirii bazinelor de apă, fierberea sau filtrarea apei de băut, evidenţa tuturor bolnavilor şi tratarea lor, eutanasia sau tratarea animalelor bolnave, a piermis de a diminua extinderea acestor paraziţi mai departe deinde de tine cît de mult ai să aplici măsurile de protecţie împotriva viermilor paraziţi.
Măsuri de protecţie !
Spalăţi mîinile cu săpun, mereu, şi mai ales înainte de a mînca.
Cele mai mari puncte de infecţie sunt mînerul uşei, banii, transportul public, cărţile din biblioteci etc .
Spălaţi orice fruct sau legumă pe care doriţi să o consumaţi.
De cele mai multe ori cumpărăm produsele vegetale din piaţă. Nu putem cunoşte condiţiile în care au fost crescute aşa că cel mai bine este să le spălăm bine. Chiar şi dacă fructele sunt crescute în propria grădină nu fi prea sigur că roada ta nu este contaminată, cum spune un proverb românesc „paza bună fereşte primejdia rea”.
Cere certificatul medical atunci cînd mergi să cumperi carne.
Nu te expune unui asemenea pericol să cumperi carne contaminată.
Dacă aveţi copii mici, mare grijă la ei.
De cele mai dese ori copii sunt predispuşi să se infecteze cu orice tip de viermi pentru că ei sunt mici şi tot ce văd încearcă să atingă. E bine ca celor mici să le fie spălate mîinile des şi unghiile întotdeauna tăiate.