(VIDEO) Îi este îngăduit femeii să divorțeze dacă are un soț abuziv?

De ce nu ai voie să divorțezi? Ce să faci dacă soțul este un bețiv și-și bate soția și copiii?

Vă invit să citiți cartea ”Sfaturi din Biblie pentru cei căsătoriți”. Vă va ajuta să aflați multe lucruri utile și necesare la acest subiect. Eu însumi am fost copilul care a trăit cu abuzuri în familie. Tatăl meu a fost foarte aspru. Pereții casei noastre mereu erau stropiți cu sânge proaspăt din cauza bătăilor ce aveau loc. În ciuda tuturor faptelor, mama nu a dorit să divorțeze, sacrificându-se pentru noi. După moartea mamei, tatăl s-a recăsătorit, iar noi, copiii, am fost abandonați. Vă invit să urmăriți răspunsul la întrebare în acest video:

 

Creștinul nu poate divorța

Un creștin nu poate să divorțeze, pentru că divorțul nu a fost îngăduit de Hristos. Domnul Isus a spus:

Eu, însă, vă spun că oricine își lasă nevasta, afara de pricina de curvie, și ia pe alta de nevastă preacurvește; și cine ia de nevasta pe cea lăsată de bărbat preacurvește. (Matei 19:9)

Numai dacă partenerul de căsătorie a preacurvit, ai un motiv pentru a divorța. Însă, divorțul nu este cea mai bună soluție pentru a rezolva problema. Trebuie să încerci să-ți salvezi familia.

În Biblie nu este descris niciun caz în care bărbații să-și bată soțiile. Nu vedem nicio lege despre modul cum trebuie să procedezi în astfel de situații. Era de neimaginat ca un bărbat să-și bată soția, lucru care la alte naționalități a devenit o normalitate. Cei care își bat soțiile o fac spre rușinea lor. Dacă suntem creștini, trebuie să urmăm exemplul Domnului Isus.

Căsătoria nu poate fi dezbinată

Căsătoria este un legământ, o instituție cerească pe care nu o putem dezbina. Dacă partenerul se poartă ridicol, ar fi benefic să se separe (nu să divorțeze) pentru o perioadă de timp, căci cu astfel de bărbat este periculos atât pentru ea, cât și pentru copii. Prin aceasta va putea oferi copiilor un mediu mai asigurat, protejat și o creștere liniștită. Mereu când va veni soțul va trebui să-i vorbească din Sfintele Scripturi și să-i facă chemare spre Dumnezeu. Mai întâi va trebui să se vadă în el o schimbare și o creștere spirituală.

Și dacă o femeie are un bărbat necredincios, și el voiește sa trăiască înainte cu ea, sa nu se despartă de bărbatul ei. (1 Corinteni 7:13)

Nu vă lăsați manipulate și paralizate de frică. Dimpotrivă, fiți curajoase, îndeplinind voia lui Dumnezeu.

Nu tolerăm abuzurile

Am întâlnit mulți slujitori ai lui Dumnezeu care sfătuiesc ca nevasta să rămână lângă soțul ei, chiar dacă este chinuită. Eu consider că nu este înțelept acest sfat. Datoria noastră este să venim în apărarea celor neputincioși și a celor ce suferă.

Dacă în preajma ta se întâmplă astfel de lucruri, atunci tu ești dator să intervii în ajutor, chiar dacă apare gândul că „nu trebuie să mă implic în problemele altor familii”. Tu poți fi salvarea acestei familii.

Dacă aveți astfel de vecini, nu stați indiferenți, dragii mei, pentru că oamenii care procedează așa sunt niște fricoși. Ei s-au obișnuit că nimeni nu-i oprește. Atunci când intervine în ochii noștri abuz, trebuie să intervenim și să-l oprim. Dacă ești copilul lui Dumnezeu, nu poți sta indiferent față de cei care stau și suferă lângă tine.

Cum trebuie să se poarte bărbații față de neveste

Acum vreau să vedem cum ne învață Scriptură pe noi, bărbații, cum să ne purtăm cu nevestele noastre:

Bărbaților, iubiți-va nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea,
că s-o sfințească, după ce a curățat-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, că să înfățișeze înaintea Lui această Biserica, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfânta și fără prihană.  Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, că pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urat vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, că și Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui și os din oasele Lui. De aceea va lasă omul pe tatăl sau și pe mama să și se va lipi de nevasta să, și cei doi vor fi un singur trup. (Efeseni 5:25-31)

Fiecare din voi trebuie să-și iubească nevasta ca pe sine. Scriptura ne învață să ne îngrijim bine de soțiile noastre. Cuvântul dragoste care este cuvântul grecesc ”agape” și înseamnă o dragoste jertfitoare, o dragoste necondiționată, o dragoste care nu se lasă condusă de sentimente, ci o dragoste care rămâne credincioasă până la urmă. Așa trebuie să fim noi.

La întâia Epistolă a lui Petru este scris:

Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre. (Petru 3:7)

Bărbații trebuie să se poarte cu înțelepciune cu soțiile sale, nu cu abuz, amenințări sau cu tot felul de lucruri rele pe care le vedem că se întâmplă în poporul nostru. Dacă suntem creștini, atunci noi trebuie să urmăm pilda Domnului Isus Hristos și El ne învață să dăm cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu noi harul vieții.

Dacă noi nu ne tratăm soțiile frumos, cu cinste, ca pe un vas mai slab, atunci nu mai putem ridica mâini curate spre cer încât Dumnezeu să ne asculte rugăciunile.

Atunci când vedem abuz în jurul nostru, să nu stăm indiferenți, să intervenim și să oprim acest abuz. Dacă vom proceda astfel nu ar mai fi atâtea femei abuzate și atâtea familii distruse. Dumnezeu să ne ajute să înțelegem bine acest lucru.