(VIDEO) Este acceptabil să spui mărturia personală fără a-ți da numele?

M-am confruntat recent cu aşa situaţie. Creştini care nu doresc să îşi spună numele cînd depun o mărturie. În așa caz, fără nume, neatribuită nimănui, mărturia rămâne seacă, pentru că nu este legată de un om concret. Acest lucru nu se referă la situaţia când cineva trăieşte într-o ţară musulmană sau într-un context mai ostil, unde ar fi periculos pentru persoana respectivă să-și divulge identitatea. Mă refer la cineva care trăieşte într-o ţară liberă, unde poate liber să îşi spună mărturia. Motivaţia pentru acest refuz de a menționa numele ar fi să nu dea un prilej mândriei sau îngâmfării. Acesta nu este un motiv întemeiat.

Este corect să spui mărturia fără a menționa numele?

Este adevărat că Domnul Isus în predica de pe munte a spus că atunci când posteşti nu trebuie să trâmbiţezi ca s-o ştie toată lumea. Când faci milostenii, de asemenea, să nu ştie stânga ce face dreapta. Când te rogi să intri în cămeruța ta și să te rogi, spune Domnul Isus. Aceste pilde Domnul Isus le-a spus ca fiecare lucru pe care îl facem să nu fie făcut de ochii oamenilor.

Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne rugăm în public, dimpotrivă trebuie să facem aceasta. De asemenea, când este nevoie să ne unim toţi în post şi facem colecte în biserică ca să ajutăm pe cei lipsiţi, pe sfinţii din alte ţări, nu putem face aceasta decât public și în comun. Tot ce a vrut Domnul Isus să spună în predica de pe munte este să nu facem din motiv de mândrie ceva.

Acum dacă ai descoperit că ai în inimă un motiv de mândrie, trebuie să te pocăieşti. Însă dacă tot insişti să nu îţi spui numele când spui mărturia, atunci verifică dacă nu este acesta motivul mândriei, refuzînd categoric să spui numele, argumentînd că trebuie să fie slavit Dumnezeu şi nu persoana ta. Acest lucru poate fi un altfel de manifestare a mândriei.

Un alt lucru pe care vreau să îl spun este că mărturia trebuie neapărat să se indentifice numai decât cu martorul. Nu poate fi o mărturie fără martor. Domnul Isus Hristos a spus noi să fim martori ai Lui şi atunci noi Îl reprezentăm pe Domnul Isus Hristos. Noi avem identitatea martorilor care Îl mărturisim pe Domnul Isus. Mărturisim despre lucrările lui Dumnezeu pe care le face în noi şi prin noi în alţi oameni şi-I dăm slavă lui Dumnezeu astfel.

Vă îndemn să vă verificaţi în privinţa aceasta. Lipsind mărturia de nume lipsiţi mărturia de putere. Martorul dă puterea unei mărturii, dar odată ce martorul îşi ascunde identitatea lui lipseşte mărturia de putere.

Puteți urmări mesajul și în acest video live publicat pe facebook: