(VIDEO) Cum să le răspunzi oamenilor care se răzvrătesc și nu doresc să asculte Cuvântul lui Dumnezeu?

 

Întrebare:

Mulți spun că nu e bine să spui omului care urăște și nu ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și se tulbură când vede adevărul că are diavolul în el, pentru că nu ești Dumnezeu sau Isus. Ei consideră că ești prea tânăr să spui adevărul și să mustri. Cum este corect să ne purtăm cu persoana care se răzvrătește împotriva Cuvântului lui Dumnezeu?

Când spui la o persoană că are diavolul în el, nu te aștepta să ai o relație bună cu el, trebuie să fii foarte atent și înțelept cum vorbești. Dacă vorbești omului în felul acesta, îl provoci să se supere și să se mânie și nu te mira dacă el nu vrea să asculte Evanghelia de la tine. S-ar putea să se supere și chiar să te insulte, pentru că nu e normal să-i zici unui om că are diavolul în el, chiar și atunci când lucrul acesta este adevărat nu poți vorbi în felul acesta.

Primul text pe care vreau să-l analizăm este Epistola întâia a lui Petru capitolul 2:12:

Să aveţi o purtare bună în mijlocul neamurilor, pentru ca, în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării.

Este foarte important să avem o purtare bună și ori de câte ori avem prilejul să facem bine, Dumnezeu ne învață că noi trebuie să fim plini de zel pentru fapte bune și să fim cei dintâi în fapte bune, de aceea trebuie să avem o purtare bună în toate privințele. Chiar dacă unii ne vorbesc de rău, noi trebuie să facem bine, pentru că în felul acesta noi le închidem gura, ca să nu ne mai poată învinui de lucruri care nu sunt adevărate.

Tot la 1 Petru 3:14-16 spune:

Chiar dacă aveţi de suferit pentru neprihănire, ferice de voi! „N-aveţi nicio teamă de ei şi nu vă tulburaţi!  Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn.” Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândeţe şi teamă,  având un cuget curat, pentru ca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Hristos să rămână de ruşine tocmai în lucrurile în care vă vorbesc de rău.

Deci, dacă s-a găsit cineva care te-a ofensat, îți vorbește urât, nu te lăsa controlat de frică, în așa fel ca să nu mai vorbești niciodată din Cuvântul lui Dumnezeu. S-ar putea întâmpla ca la serviciu să ai pe cineva care este obraznic și când ai încercat să-i spui Evanghelia sau altora, el vine cu insulte, cu cuvinte neîngăduite, însă nu te lăsa niciodată intimidat de ei. Spune aici în verset să nu te tulburi, pentru că tu știi că ai un mesaj pe care trebuie să-l vorbești și de aceea nu avea nicio teamă de astfel de oameni și nici nu te lăsa tulburat de ei. Fii gata întotdeauna să dai socoteală de nădejdea care este în tine. Atunci când se ivește o situație sau o discuție, intervină ca să vorbești din Cuvântul lui Dumnezeu. Totdeauna să ai un cuget curat, fără să cauți ceartă.

Următorul text este din Romani 12:

Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. Preaiubiţilor, nu vă răzbunaţi singuri, ci lăsaţi să se răzbune mânia lui Dumnezeu, căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul.  Dimpotrivă, „dacă îi este foame vrăjmaşului tău, dă-i să mănânce; dacă-i este sete, dă-i să bea; căci, dacă vei face astfel, vei grămădi cărbuni aprinşi pe capul lui.” Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine.

Dacă cineva te-a ofensat, vorbește de rău la adresa ta, te bârfește pentru aceea că tu mărturisești Evanghelia, fii atent, caută prilejul potrivit ca să le vorbești la oameni despre Domnul Isus Hristos. Nu te lăsa niciodată intimidat. Atunci când ei sunt într-o situație grea, fii gata să ajuți, pentru că făcându-le bine, pui cărbuni aprinși pe capul lui. Această expresie ”a pune cărbuni aprinși” este o expresie arabă care înseamnă a face pe cineva să roșească pentru faptele pe care le-a comis.

În alt sfat pe care vreau să-l dau este din cartea Proverbe 26:

Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el.
Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept.

Am auzit un caz despre un misionar, care s-a întâmplat să fie la o masă unde erau credincioși și necredincioși și el a început să vorbească despre Domnul Isus Hristos. Atunci a venit o femeie care a vrut să-l intimideze, ea fiind într-o rochie scurtă, l-a întrebat pe misionar dacă nu-l intimidează acest lucru. Atunci el a răspuns că nu îl deranjează, pentru că a fost misionar mai mulți ani la triburi sălbatice. El a răspuns potrivit situației, așa cum este scris în Biblie, a răspuns nebunului după nebunia lui ca să nu se creadă înțelept.

De asemenea, vă îndemn să studiați cursul de studiu biblic inductiv ”Cum trăiești ce vorbești”, din care vei putea să înveți cum să umbli vrednic de chemarea pe care ți-a făcut-o Dumnezeu. Pentru procurarea manualului telefonați la numărul de telefon (+373) 67629102.