Viata lui Iosif: Viata plina de bun simt

Traim intr-o lume unde majoritatea tinerilor nu se gandesc despre viitor (nici nu la al lor nici nu la al altora) si ei traiesc doar pentru placerile lor, clipa de clipa. Ei asculta muzica cu cuvintele ca, „daca te cauzeaza sa te simti bine deci fa-l�. Sunt bombardati tot timpul cu mesajul de cantec mentionat din toate parti, de obicei in mass-media. Multi tineri in zilele noastre au lipsa de bun simt din cauza ca este la moda sa faci ceea ce vrei si nu trebuie sa te gandesti nici la altii nici la consecintiile actiunilor tale. In articolul acesta as dori sa examinam viata unui tanar care avea bunul simt si a schimbat lumea. Merge vorba despre Iosif, din Biblie.

Iosif avea bunul simt din cauza ca avea o relatie buna cu Dumnezeu

Iosif a fost crescut prin invataturiile tatalui sau, Iacov, cine era fiul lui Isaac, fiul lui Avraam. Avraam este unica persoana in Biblie care era descris ca prietenul lui Dumnezeu. Aceasta relatia personala care Avraam avea cu Dumnezeu era timis fiului sau Isaac, si dupa asta de la tatal la fiul pana cand ajunge la Iosif. Si el avea o relatie personala cu Dumnezeu. Vedem relatia aceasta prin fraza care se repeta in viata lui Iosif, „Domnul era cu Iosif�. Cand Iosif era pus intr-o situatie sa aleaga intre pacat si ascultare, el alegea ascultare din cauza ca nu vroia sa pacatuiasca impotriva lui Dumnezeu, prietenul lui. Multi oameni in zilele noastre nu au bunul simt pentru ca nu au o relatie cu Dumnezeu. Motivul de a nu avea o relatie cu Dumnezeu este pentru ca nu au fost invatati niciodata cum sa aiba o relatie cu El. Sau au fost invatati dar au ales sa raspinga la Dumnezeu si invataturiile despre El. Este usor sa recunosti un om care nu are o relatie personala cu Dumnezeu pentru ca nu are si bunul simt. Cand el este pus intr-o situatie sa aleaga intre pacat si ascultare de obicei alege pacat. Nu-i pare rau sa pacatuiasca importriva lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu nu este prietenul lui.

Iosif arata bunul simt prin ascultare lui

El era ascultator si la Dumnezeu si la tatal lui. Cand tatal lui l-a trimis sa aiba grija de fratii lui, Iosif nu a asteptat nici o clipa. Nu a plans si nu era impotriva chiar daca avea motive si putea sa aduca motive de a nu se duce. Fratii lui erau acei care batjocurau de el si aveau ura fata de el. El arata ascultare prin faptul ca a dus sarcina pana la capat. Cati tineri sunt la fel in zilele noastre? Dar tu, asculti de parintii tai tot timpul? Cauti motive sa nu faci o sarcina sau mergi inainte si faci ceea ce-ti spun parintii? Daca traiesti asa cum a trait Iosif deci arati ca esti un om cu bun simt. Iosif nu lucrea putin dar mult pana la capat. El era un om diligent. El cauta pana cand a gasit fratii lui chiar daca ei nu erau in locul unde tatal l-a primis.

Iosif era stabil in toate actiunile lui, dovedind prezenta bunului simt in viata lui

La inceputul vietii sale, cand era un tanar, la un punct inalt in viata, era ascultator de Dumnezeu si de parintii lui. Dupa ce a fost vandut in robie, aflandu-se la un punct jos in viata lui, el ramanea credincios lui Dumnezeu. Se vedea credinciosie lui prin faptul ca spunea nu ispitei in fiecare zi cand vinea sotia lui Potifar cu dorinta de a se culca cu el. Unii oameni sunt credinciosi lui Dumnezeu pana cand ceva nu merge cum vor ei, se nerveaza la Dumnezeu si sa arate supurarea lor ei pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu cu voia. Iosif era nevinovat cand era vandut in robie, unde nu avea sa se casatoriasca, sa aiba relatiile sexuale, si sa nu aiba si familie lui dar a ales sa ramana credicios lui Dumnezeu tot timpul. Dupa ce s-a avut loc asta in viata lui, Iosif se afla la puntul cel mai jos in viata lui, in inchisoare, fiind innocent. In timp ce statea in inchisoare ramanea credincios lui Dumnezeu si de fapt encurajea pe ceialalti prizonieri prin a le vorbi lor despre Dumnezeu lui. Dupa ce au trecut doi ani de zile, Iosif se afla la punctul cel mai inalt in viata lui, mana stanga a Faraonului, persoana nunarul doi in toata tara. Incodata Iosif ramanea credincios lui Dumnezeu prin ascultare, si gindandu-se la altii, cum ii putea salva de la foame. Unii oameni sunt credinciosi lui Dumnezeu pana cand ajung la o pozitie inalta, cu autoritate, si atunci uita de Dumnezeu si de ascultare. Iosif era un om stabil tot timpul si din cauza ca avea bunul simt era credincios lui Dumnezeu tot timpul.

Iosif arata bunul simt prin faptul ca nu a raspuns la rau cu rau ci cu bine

Fratii lui il ureau pe Iosif si l-au vandut in robie chiar daca el era nevinovat. In timp cand era rob, a fost acuzat fals de o crima care nu a facut-o. S-a aflat in inchisoare fiind innocent. Dupa ce a fost dat o pozitie inalta avea o sansa sa ia razbuna asupra si fratilor lui si sotiei lui Potifar. Cu fratii lui le a rasplatit cu bine in loc sa le face rau. Nu stim ce s-a intimplat cu Doamna Potifar dar stim ca Iosif nu a luat razbuna asupra ei. Cati oameni in zilele noastre ar dori sa aiba o sansa ca Iosif sa ia razbunare asupra inamicilor lor? Un om cu bun simt nu ia razbunare ci rasplateste rau cu bine. Cel fel de om esti tu?

Iosif arata bunul simt prin faptul ca se gandea la altii si cum sa-i ajute

Imediat dupa ce a aflat ca vinea foame, Iosif a luat actiune, strangand grau pentru timpurile dificile care aveau sa le vina. El putea sa astepte, sa relaxeze un pic, sa se bucure cu placeriile vietii. Nu uita ca el numai ce a iesit din si inchisoare si robie, o perioada de 13 ani, si bineinteles ca in robie si inchisoare nu avea sanse sa se bucure in placeriile vietii. Ce fac, de obicei, cei ce ies din inchinsoare in primile luni de libertate? Ce ai face tu? Multi prizonieri eliberati nu pot sa astepte timpul sa iasa din inchisoare sa se bucure in placeriile vietii pentru ca nu aveau sanse cand erau inchisi. Dar Iosif nu era asa. De odata, cand foamete a venit, Iosif folosea graul strans pentru salvarea vietilor umane in Egipt. In acelasi timp el a salvat pe familia lui din tara natala, inclusiv poporului Israel prin care avea sa vina Mesia, Salvatorul lumii. Dar Iosif nu s-a oprit cu aceia doar, pentru ca el a salvat tariile care erau in jurul Egiptului si lumea cunoscuta atunci. Ideiile lui despre economie sunt folosite si in zilile noastre.

Dragul meu prieten, esti tu o persoana ca si Iosif, plin de bun simt? Bunul simt al lui Iosif a inceput sa fie manifestat in ani lui de tineretii. Ai tu o relatie personala cu Dumnezeu, fiind ascultator tot timpul? Asculti de parintii tai? Te gandesti doar la tine sau mai mult la altii si cum sa-i ajuti? Cauti razbunare sau vrei sa rasplatesti rau cu bine numai? Poti si tu sa ai bunul simt ca Iosif, doar trebuie sa mergi la Dumnezeu in fiecare situatie, exact asa cum a facut si Iosif. Asteapta sa vezi ce se va intimpla!!!