VESTE ȘOC. Aproape o jumătate de absolveți au picat la examenele de BAC 2013. Ce lecții va trage Ministerul?

Veste proastă din sistemul de învățământ al Republicii Moldova. Astăzi Ministrul Educației, Maia Sandu a anunțat că aproape jumătate de absolvenți au picat la examenul de BAC, comparativ cu rata de 10-20% din anii trecuți.

Ea a mai spus că nota medie la examenele de BAC 2013 este de 6-7, potrivit Publika.md. Cei mai mulţi absolvenţi au picat examenul la matematică, circa 40 la sută, iar cele mai bune rezultate au fost înregistrate la istorie şi chimie. Totodată, conform rezultatelor preliminate, doar 4 elevi din cei 28 de mii au luat nota 10 pe linie, 212 elevi au note de 9 şi mai mari şi circa 2.000 de elevi au media la BAC de 8 şi mai mare.

Deși rezultatele sunt proaste, acestea relevă starea reală a lucrurilor din sistemul de educație, și anume ineficiența totală a acestuia. De fapt este ceea despre ce am scris în ultimul meu articol despre măsurile de securitate, impuse de Minister  la susținerea examenelor – camere web, sisteme de bruiaj etc, pentru care s-au cheltuit în jur de 12 milioane de lei. Totuși aceste măsuri au scos la iveală necesitatea reformării de urgență a sistemului de învățământ.

Încă ceva. Mă întreb, oare numai 4 absolvenți din 28 de mii din toată țara învață pe nota 10 și 212 pe nota 9? Fie că testele au fost prea complicate, fie că Comisia de examinare a fost prea dură cu copiii. Sper că Ministerul va face mai târziu un raport obiectiv, care să ne arate ce cauze au condus la aceste rezultate. De asemenea, sper că Ministerul va trage o lecție din această experiență și va încerca să scoată mai întâi bârna din ochiul său, înainte de a scoate paiul din ochii copiilor.