Vera Mazăre: ”Făceam studiu biblic la miezul nopții la lumina lunii”

Am 21 de ani și sunt din Republica Moldova. Sunt membră la biserica ”Buna Vestire” din Chișinău.

Vera Mazăre, Biserica Buna Vestire din Chișinău

M-am născut într-o familie de creștini ortodocși, care mergeau la biserică de Crăciun și Paști. Mama știa bine Scripturile, pentru că toată familia lor a fost ortodoxă. Eu am crescut împreună cu fiica preotului ortodox și chiar făceam parte din corul bisericii ortodoxe.

Niciodată nu mi s-a spus multe din Cuvântul lui Dumnezeu, doar cât rugăciuni scrise prin cărți. Chiar mai mult, mama mi-a spus că noi, oamenii de rând, nu avem voie să luăm Biblia în mână și să o citim ca să o înțelegem cum vrem, pentru că doar preotul ar avea dreptul să facă aceasta. Eu însă Îl căutam pe Dumnezeu, pentru că începusem să vorbesc cu martorii lui Iehova care veneau pe la noi la poartă.

Fiindcă nu am avut exemple și îndrumări frumoase, eram foarte impulsivă și agresivă. Îmi băteam foarte tare sora mai mică, mă certam cu vecinii și le făceam doar rău, așa încât ei ziceau că locul meu e la închisoare, la fel ca al tatălui meu.

Încă din copilărie am văzut cum tata o bătea pe mama și așa am început să fiu și eu, de aceea la școală îi băteam pe toți băieții care mă supărau, însă aceasta a durat până ei au început să aibă putere. Motivată să învăț să-i bat pe ei și pe tata, am început să fac Taekwon-Do în grupul din s. Horești condus de instructorul Tudor Rotaru.

Vera Mazăre la antrenamentele de Taekwon-Do

Încă de la primele antrenamente am început să studiem cursul ”Dumnezeule, exiști?” Nu am fost încântată, dar pentru că ardeam de nerăbdare să pot bate, ”am înghițit” și studiul biblic și am convins-o și pe mama să-mi permită.

La cantonamentul de Taekwon-Do din iunie 2010 m-am pocăit și când m-am întors acasă, am înțeles ce s-a întâmplat. Am înțeles că nu îmi mai plac lucrurile pe care le făceam mai înainte și nici nu mai vorbeam câte 3 cuvinte necenzurate într-o propoziție.

Pe 27 februarie 2011 am primit botezul, iar după o săptămână mama a aflat și din acea zi mi s-a interzis să mai merg la antrenamente, la școală, să mai vorbesc cu cineva. Eram bătută de fiecare dată când găsea măcar o foiță cu mesaj creștin sau ceva ce nu-i era clar. Tot ce ținea de Taekwon-Do și Dumnezeu a aruncat în foc.

Aceasta a durat 2 ani. Când mi-a dat ceva mai multă liberatate, sora mea mergea oriunde mă duceam eu. Ea îmi era ca pază. Ca să pot face studiu biblic, așteptam să adoarmă și pe la 1 sau 2 noaptea ieșeam afară și făceam studiu biblic la lumina lunii sau cu lumina de la telefon. Când mă duceam la biserică întotdeauna eram încurajată de frați și de surori și ei mi-au spus versetele care spun să nu iubim pe mamă sau pe tată mai mult decât pe Isus, pentru că Isus nu a venit să aducă pacea, ci sabia. De asemenea, mi-au explicat că trebuie să ascult de părinți în Domnul.

Într-o zi, când aveam 17 ani, Tudor Rotaru mi-a spus că i s-a propus să înceapă un grup nou într-un sat vecin. D-ul Tudor m-a întrebat dacă vreau eu să merg să fac antrenamente acolo, pentru că d-lui nu reușea. Eu am acceptat și spre marea mea uimire am văzut cum Dumnezeu a lucrat și mama mi-a permis.

După aceea și mai mare mi-a fost bucuria când m-a lăsat să plec la Școala de Misiune prin Sport, pentru că aveam deja 18 ani. Încă depindeam de mama, pentru că nu a vrut să mă lase să îmi fac buletin de identitate.

Vera Mazăre, absolventă a Școlii Internaționale de Misiune

Școala de Misiune a avut un impact extraordinar în viața mea. Am primit viziune să merg să fac ucenici, am învățat cum să fac planuri de predare a studiilor biblice, planuri pentu antrenamente și am crescut în cunoașterea Cuvântului. Apoi am luat decizia să merg la Universitatea de Educație Fizică și Sport, la facultatea de psihopedagogie ca să pot să fac antrenamente și studiu biblic când voi merge în școli.

După Școala de Misiune am făcut studiu biblic cu sora mea. Am studiat cursul ”Cum să ai o relație reală cu Dumnezeu”. Același curs l-am studiat cu o familie din sat care se pretindea a fi creștini evanghelici. Mai apoi am preluat grupul de Taekwon-Do din Chișinău al Mărikăi Ilescu. Cu acești sportivi am studiat cursul ”Eliberarea de frică” și altele.

Toate cursurile studiate în cadrul Institutului Precept Ministries mi-au dat o privire de ansamblu asupra caracterului lui Dumnezeu și asupra creației. Ultimul curs pe care l-am studiat, ”Legământul”, mi-a arătat că prin jertfa lui Isus noi ne îmbrăcăm cu Dumnezeu și așa putem să trăim prin Duhul după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

La moment conduc grupe în satul Cigîrleni, împreună cu soțul meu, Mazăre Victor, care predă limba engleză după metoda English For a New Life și este profesor în școală.

Vera și Victor Mazăre misiune în Cigârleni

Planificăm să facem în s. Cigîrleni tabere de vară, iar în perioada vacanțelor de primăvară și iarnă planificăm cantonamente de Taekwon-Do cu studierea Sfintelor Scripturi și lecții intensive de limbă engleză.

Mulțumesc mult lui Dumnezeu că e întotdeauna alături de mine și văd în fiecare lucru puterea și nemărginirea Sa.