Nu degeaba era nelipsită de pe masa bunicilor noștri în lunile de iarnă. Pregătită natural, tradițional, cu diverse ingrediente tot naturale (mărar, hrean etc.) varza murată este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanți, cu numeroase efecte curative și revitalizante.
Pentru a-și păstra calitățile, varza murată, ca toate celelalte murături, trebuie obținută prin fermentarea acidolactică naturală și nu conservată în oțet. Scufundată în sărămură, preparată cu sare, varza se lasă la fermentat, de preferat în butoaie de stejar sau în borcane de sticlă (nu folosiți vase din aluminiu sau tablă zincată), în felul acesta pastrîndu-și proprietățile.
De aceea, în sezonul rece al anului, varza murată se găsește pe fiecare masă. Pe lîngă gustul de care nu te mai saturi, are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate.Varza murată este puternic alcalină şi, deci, un aliat excepţional pentru menţinerea organelor interne, sînge şi limfă, într-o stare de echilibru. Aşadar, iarna consumaţi frecvent salate din varză murată.
Ce conține varza murată?
-
Fibre alimentare care combat constipația și detoxifică colonul;
-
Minerale – potasiu, magneziu, calciu;
-
Antiinflamatori – antioxidanți, cum ar fi: vitamina A, C, E și zinc;
-
Compuși anticancerigeni și hepatoprotectori;
-
Acid lactic – reglator al microflorei intestinale, întărește sistemul imunitar. În procesul de fermentaţie se descarcă probiotice, compuşi esenţiali pentru flora colonului, deci pentru întreaga digestie.
Dacă luaţi antibiotice, consumaţi zilnic o salată de varză murată, lăsată, însă, la desărat de seara. Această recomandare e valabilă în special dacă, pe lîngă antibiotice, vi s-au prescris şi antiinflamatoare. Varza murată poate fi consumată zilnic, dar adaptată într-o dietă diversă. Se combină cu puţin ulei presat la rece.
Care sunt beneficiile pentru organism?
-
Îmbunătățește digestia și curăță intestinele. Mineralele și fibrele alimentare pe care le conține sunt ideale în cazul mîncărurilor grele. Antioxidanții previn apariția nitrozaminelor (compuși organici cu acțiune cancerigenă) care rezultă din digestia preparatelor din carne, precum și oxidarea grăsimilor alimentare (considerate agenți pro-cancerigeni).
-
Previne apariția bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei.
-
Îmbunătățește digestia.
-
Este indicată în cazul infecțiilor respiratorii: vitamina C (conținută în cantități generoase) are efect antioxidant, susținut și de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu.
-
Benefică pentru sistemul imunitar, întărește rezistența la viroze.
-
Restabilește microflora intestinală în cazul persoanelor cu disbioză (alterarea florei intestinale) generată și de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.
-
Are efecte hepatoprotectoare prin sulforafanul pe care-l conține.
-
Combate constipația, intensificînd detoxifierea organismului și protejarea ficatului.
-
În sezonul rece are efecte revitalizante, remineralizante, de creștere a rezistenței generale a organismului la agresiunea mediului.
-
Combate oboseala fizică și psihică: întărește sistemul nervos și muscular prin vitamine, minerale etc.
-
Poate avea efecte benefice în cazul celor cu astm sau paradontoză.
-
Contribuie la întreținerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienți, minerale, vitamine.
-
Întîrzie apariția ridurilor.
-
Stimulează detoxifierea organismului, încetinind procesul de îmbătrînire.
-
Menține strălucirea și sănătatea părului, precum și întărirea unghiilor.
-
Zeama de varză murată poate fi benefică în cazul răgușelilor, diabetului, asteniei, avitaminozei (deficit de vitamine în organism).
-
Are un conţinut scăzut în calorii şi, de aceea, este ideală în cura de slăbire.
-
Poate alunga febra (pune-o pe tălpi şi acoper-o cu şosete timp de 25-30 de minute) şi durerile de cap (pune puţină varză într-un tifon şi aplic-o pe locul dureros).
Contraindicații:
Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, retenţie de apă în organism sau suferiţi de vreo boală de inimă ori de rinichi, e mai bine să evitaţi moarea. De asemenea, potrivit medicilor, nu e recomandată persoanelor cu afecţiuni hepatice sau insuficienţă renală. Cei care nu au voie să mănînce sărat trebuie să găsească o altă metodă de preparare.
Văzînd atîtea beneficii pentru sănătate pe care le are varza murată, cred că v-ați convins că trebuie folosită în alimentație, în fiecare zi sau măcar de 2-3 ori pe săptămînă.
Alimentați-vă corect și aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră!