Iniţiativa predării religiei în şcoli a pornit pe calea autodistrugerii

Am rămas uimit de cele anunţate la conferinţa de presă convocată de ex-ministrul apărării Valeriu Pasat şi jurnalistul Victor Josu, care au venit cu iniţiativa introducerii predării obligatorii a obiectului „Bazele Ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar.

Acum era cel mai favorabil moment din istoria ţării noastre când putea să fie realizată introducerea studierii religiei în şcoli dacă se pleda pentru a fi disciplină opţională, oferind acces egal in scoli tuturor confesiunilor de pe teritoriul Moldovei. Declaraţiile făcute în conferinţa de presă aduc numai îngrijorare şi descurajare.

Îngrijorător este faptul că se pledează pentru un extremism religios care va spulbera pacea şi buna înţelegere pe care le avem acum relativ în ţara noastră între oamenii de diferite confesiuni.

Faptul că se insistă să fie disciplină obligatorie îi va face să se pronunţe împotrivă nu doar pe oamenii de alte confesiuni, ci şi pe creştinii ortodocşi care respectă libertatea personală şi pe cea a aproapelui.

Liberul arbitru este  un adevăr central al Bibliei. Dumnezeu respectă libertatea personală a fiecărui om şi nu impune nimănui mântuirea. El ne lasă să alegem. Cu toate că are toată puterea să ne constrângă, Dumnezeu nu o face, ci ne avertizează cu privire la pedeapsa pentru cei ce fac răul şi apoi spune:

Şi crezi tu, omule, care judeci pe cei ce săvârşesc astfel de lucruri, şi pe care le faci şi tu, că vei scăpa de judecata lui Dumnezeu? Sau dispreţuieşti tu bogăţiile bunătăţii, îngăduinţei şi îndelungii Lui răbdări? Nu vezi tu că bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăinţă? Dar, cu împietrirea inimii tale, care nu vrea să se pocăiască, îţi aduni o comoară de mânie pentru ziua mâniei şi a arătării dreptei judecăţi a lui Dumnezeu, (Romani 2:3-5)

Vedeţi? Dumnezeu nu ne constrânge, ci prin bogăţie de bunătate, îngăduinţă şi îndelungă răbdare ne îndeamnă la pocăinţă. Credinţa nu poate fi impusă cu sila. Încercarea de a introduce religia ca şi obiect obligatoriu este constrângere nu doar pentru elevi ci mai ales pentru celorlalte confesiuni de pe teritoriul ţării şi nu va duce la bine.

Iniţiatorii proiectului nu iau în calcul o altă realitate. Chiar dacă 93,4% din cetăţenii ţării s-au declarat creştini ortodocşi, câţi din ei practică credinţa? Dacă vor merge în bisericile ortodoxe, mai ales cele de la ţară, vor vedea o altă realitate. Oricând am mers în diferite biserici ortodoxe am văzut că erau puţine femei, preponderent în etate, iar bărbaţi foarte puţini, sau chiar nici unul. De tineri sau copiii nici nu mai vorbim. Pentru ce cred iniţiatorii proiectului că-şi vor da votul cei care nu practică credinţa? Vor dori ei să le fie impusă religia? 

Comentariile plasate la articolul despre aceeaşi conferinţă de presă de la Unimedia ar trebui să le arate iniţiatorilor proiectului predării obligatorii a religiei care vor fi eventualele rezultate ale referendumului…

Ce crede cititorul despre această iniţiativă, despre iniţiatori şi despre eventuala desfăşurare a evenimentelor?