Urgenţa reformei spirituale într-o societate decăzută

Cine a spus că omenirea a evoluat spre bine, se înșală. Zilele acestea, în contextul evenimentelor din lume, studiam despre un personaj care a reușit să schimbe o țară prin reformele făcute, deși a mers puternic împotriva curentului acelor vremi. Și atunci, ca și acum, erau mișcări „progresiste” care militau pentru drepturile omului, iar plăcerile erau puse în prim plan. Viața lui Iosia, unul din cei mai apreciați conducători pe care i-a avut statul Israel în istorie, este un dosar din care învățăm diferența dintre a avea Cuvântul Domnului, a auzi Cuvântul Domnului și a asculta Cuvântul Domnului. Trăind într-o vreme cu multe mișcări politice, cum ar fi invazia sciților, căderea Asiriei, formarea imperiului Median și formarea Imperiului Babilonian sub Nebucadnețar, Iosia și-a căutat de treabă. El a înțeles urgența reformei spirituale într-o societate decăzută. Conduita sa morală a produs o mare schimbare în cadrul întregii națiuni. În aceeaşi manieră orice creştin poate influenţa societatea în care trăieşte spre bine prin conduita sa morală. Evident, păstrând proporțiile, dar faptele din ultimile zile a președintelui american ne arată că îi pasă de valorile creștine ale națiunii sale, chiar dacă o întreagă planetă îl blamează continuu.

schimbă modul de gândire

Reforma în viața poporului Israel, începută de Iosia, debutează în urma găsirii Torei şi a conştientizării nerespectării acesteia. Atunci când este neglijat Cuvântul lui Dumnezeu, se ajunge la trăirea în afara voii lui Dumnezeu, de aceea fiecare creştin trebuie să stea aproape de Biblie. Iosia a dat dovadă de înțelepciune când și-a luat lideri spirituali maturi precum Ieremia. Apoi, prin consilierii săi a trimis scrisori în fiecare ținut ca oamenii să contribuie la reabilitarea Templului. Acesta a fost un punct de maximă importanţă în timpul domniei lui Iosia. Exact cum Cartea Legii a contribuit la reabilitarea Templului, tot aşa Biblia trebuie să contribuie la reforma şi reabilitarea bisericilor și națiunii noastre. Respectarea Cuvântului va asigura viaţa bisericii și viața cetățenilor din țara noastră, aşa cum doreşte Dumnezeu. Injustiția socială, idolatria, imoralitatea au făcut și atunci parte din viața zilnică a oamenilor. Cu acest lucru nu s-a putut împăca împăratul care și-a sfâșiat haina ca o reacție puternică de dezacord cu păcatele ambalate frumos în care trăia țara sa. Așa trebuie să gândească orice șef de stat, să se întristeze de injustiție, de răul care este în țară. O inimă întristată a unui șef de stat va înfăptui reforme care chiar dacă dor, dar vor aduce vindecare pe termen lung națiunii, cu riscul de a fi ponegrit și luat în batjocură de cei care promovează desfrâul prin mijloace moderne.
În concluzie, observăm că reforma lui Iosia a fost determinată de conştientizarea că Legea Domnului nu este respectată. Totul porneşte de la Cuvântul lui Dumnezeu şi împlinirea Lui. De asemenea, reforma provocată de Luther a avut loc când s-a văzut nerespectarea Bibliei. Astăzi în bisericile noastre este nevoie de o reformă urgentă, deoarece mulţi sunt creştinii care sunt cuprinşi de o apatie strigătoare la cer. Dacă vrem trezire şi reformă în țara noastră, primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este acesta: RESPECTĂ CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU. Pentru generaţia noastră acest lucru pare a fi irelevant şi greu de împlinit, dar trebuie să o ştim cu toţii clar că nicio reformă nu a apărut atât timp cât nu s-a realizat regretul că Biblia nu este împlinită. Tocmai reformele pe care le face acum noul președinte al SUA sunt pro viață și împotriva răului, îi aduc critici din partea militanților pentru care viața, adevărul, Biblia nu mai sunt valori, dar urgența reformelor într-o societate decăzută nu mai poate aștepta.