Uneori palpitațiile la inimă sunt un semn de boală

De obicei, palpitaţiile la inimă nu sunt ceva grav şi nici ceva rar. Însă e de ajuns să le simţi de cîteva ori ca să te sperii şi să te îngrijorezi. Află mai multe despre palpitaţii, cauzele lor şi metodele de tratament!

Ce sunt palpitaţiile şi cum se simt?

Palpitaţiile se simt ca nişte bătăi anormale ale inimii. Pot fi bătăi mai puternice, ca şi cum inima face un efort mai mare ca să pompeze sînge, pot fi bătăi mai rapide sau bătăi mai rare, ca şi cum inima ta a sărit peste o bătaie. Pot să apară cînd faci efort sau cînd stai pe loc, cînd stai în picioare sau în pat. Le poţi simţi în piept sau undeva la nivelul gîtului.

În general, palpitaţiile sunt inofensive, dar în cazuri mai rare pot fi semn de boală cardiacă.

Care sunt cauzele palpitațiilor?

De cele mai multe ori cauzele palpitaţiilor ţin de stilul tău de viaţă. Pot să apară cînd bei multă cafea, cînd fumezi, cînd faci efort fizic intens, dar şi în caz de emoţii puternice – de exemplu dacă eşti foarte stresată sau suferi de anxietate ceea ce înseamnă o stare de neliniște, de așteptare încordată, jenă în respirație. Palpitaţiile mai pot să apară cînd ai febră şi cînd iai anumite medicamente, de exemplu pastile pentru răceală şi gripă care conţine pseudoefedrină.

La femei palpitaţiile pot fi provocate şi de schimbările hormonale care ţin de menstruaţie, menopauză sau sarcină.

Cînd palpitaţiile sunt semn de boală

În cazuri mai rare, palpitaţiile sunt semn de boală – fie hipertiroidism, fie o aritmie cardiacă. Aritmia poate însemna bătăi prea rapide, adică tahicardie, bătăi prea rare, adică bradicardie sau bătăi neregulate, adică fibrilaţii atriale. Toate acestea sunt boli care trebuie luate în serios, deci dacă ai palpitaţii dese, puternice sau care durează mult, trebuie să mergi la medic.

De asemenea, trebuie să ceri ajutor urgent dacă ai dureri în piept, nu poţi să respiri sau te simţi ameţită atunci cînd ai palpitaţii.

Care e tratamentul pentru palpitaţii la inimă

Tratamentul depinde, evident de cauzele palpitaţiilor. Dacă e vorba de o aritmie, numai cardiologul îţi spune cum să te tratezi după ce stabileşte tipul de aritmie şi cauza exactă.

Dacă nu ai nici o boală de inimă, tratamentul constă în schimbarea stilului de viaţă. Va trebui să te odihneşti mai mult, să scapi de stres pe cît posibil, să renunţi la cafea şi alte stimulante sau să modifici dozele de medicamente dacă eşti sub tratament.

Unul din tratamentul cel mai eficient este să nu vă îngrijorați, Dumnezeu Însuși va purta de grijă nevoilor dumneavoastră. Biblia mai spune: ,,O inimă liniștită este viața trupului, dar pizma este putrezirea oaselor.( Proverbe 14:30)