Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii a plecat din Republica Moldova. Însă vizita acestuia a tulburat și mai mult apele politice și religioase din țara noastră. Pentru că în primul rând acesta a venit in țara noastră imediat după vizita controversatului politician rus Dmitri Rogozin. De acea consider că și venirea în Moldova a capului bisericii ortodoxe ruse se înscrie perfect în același scenariu, și anume de a ne demonstra că Rusia nu vrea nici în ruptul capului să își piardă influența în acest petec de pământ.
Am toate argumentele să cred că Moscova încearcă și pe filieră religioasă să țină în mâinile ei Republica Moldova. Dacă patriarhul Kiril ar fi venit cu un mesaj de pace și de evanghelizare a celor peste 90 la suta din cei care își ortodocși aș fi aplaudat venirea lui. Oamenii din țara noastră au nevoie de Evanghelie și de învățătura sănătoasă a Bibliei lucru confirmat și de prezența masivă a acestora la slujbele organizate de Patriarhul Rusiei. Dar tocmai de acest lucru nu am avut parte. Din discursul Patriarhului Kiril nu am auzit nici un cuvânt despre Evanghelie, Isus Hristos, po
căință, mântuire, de fapt cuvinte care ar trebuie să fie cheie în discursul unui lider religios și al celei mai mari comunități creștine din țară. Dacă acesta i-ar fi chemat să vină creadă din inimă în Domnul Isus și să trăiască conform Sfintelor Scripturi, oameni altfel ar fi reacționat. Dar așa am văzut că Pariarhul a fost păzit mai ceva ca un șef de stat. Mă gândeam atunci dacă ai venit la frații și surorile tale, nu ar fi trebuit să ai frică de mulțime, ci dimpotrivă, să folosești această ocazie pentru a le spune despre Domnul Isus. Dar discursul acestuia mi-a lăsat un gust amar, care m-a făcut încă o dată să înțeleg că Rusia nu își va lua tentaculele de pe Moldova și o va șantaja cu orice ocazie, cum o și face până la aceasta oră.
Din păcate conducerea pare tot mai neputincioasă în fața Rusiei, care recent a întors-o din calea spre Uniunea Europeană pe Armenia, care la rândul ei, trebuia alături de Moldova și Georgia să parafeze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Armenia a cedat. Și nu vreau să cred că și autoritățile noastre vor merge după scenariul Armeniei, dar ultimile acțiuni mă face să fiu foarte sceptic. Mai ales după ce în casa noastră am fost amenințați și batjocoriți de un vicepremier rus, apoi am dat unicul aeroport la fel rușilor, iar cea mai mare bancă din Moldova după spusele analiștilor politici, la fel, a fost dată pe mâna rușilor cu foarte multă ușurință.
Tristă constatare și dură realitate, mai ales că în această luptă sunt atinse și sentimentele religioase ale oamenilor de către cei care ar trebuie să ridice duhul zdrobit al turmei.