Un partid al poruncii a opta

Recent, țara noastră s-a mai îmbogățit cu un partid politic. Nimic rău într-o democrație. Cum va fi evoluția partidului dat nu ne rămâne decât să vedem. Însă o frază a unuia din noii lideri ai acestui partid mi-a atras atenția. Acesta a declarat că partidul fostului premier va fi unul al poruncii a opta din Sfânta Scriptură. Se știe bine că cea de a opta din cele zece porunci pe care le-a lăsat Dumnezeu este să nu furi. Și să înțeleg că această poruncă va fi la baza noului proiect politic. Doar că aici mi-au apărut câteva întrebări.

Odată ce formezi o mișcare politică și îți propui ca oamenii să te identifice ca pe cineva care nu fură, trebuie să recunoști sau să te pocăiești de tot ce ai făcut până acum. Or, mulți din cei care au constituit formațiunea dată au fost și în guvernările precedente, iar multe din acțiunile ilicite de rezonanță din țară tocmai au contravenit poruncii a opta. Se știe bine cazul Băncii de Economii sau a Aeroportului Internațional. Nu voi intra în detalii, dar chiar dacă nu ai făcut-o tu, dar ai știut, te faci complice și încalci flagrant această poruncă.

Am impresia că de multe ori ceea ce spunem nu se leagă cu ceea ce facem și ușor alunecăm spre o altă mișcare socială și politică cunoscută în istorie, cea a fariseilor, pentru că și ei cunoșteau teoretic foarte bine cele 10 porunci, însă punerea în practică a ceea ce știau nu era obligatoriu. Cele zece porunici nu erau pentru ei decât o listă de verificare pentru a-și demonstra neprihănirea. Uitați-vă și dumneavoastră cât de neprihăniți apar politicienii în fața oamenilor prin mijloacele de informare. Nimeni nu este vinovat de nimic, ba mai mult, alticineva se face vinovat de tot răul, iar ei sunt basma imaculată și neprihănită. Nu este oare aceasta un fariseism adevărat? Oare nu atragem astfel mânia lui Dumnezeu?

Mi-ar place ca toate partidele din țară să aibă la bază toate cele 10 porunci fundamentale care pot aduce o schimbare reală, atât în viața celor care fac politică și nu doar unul separat, pentru că tot Biblia spune că dacă cineva “păzește toată Legea și greșește într-o singură poruncă, se face vinovat de toate” (Iacov 2:10). Prin urmare, partidele din țara noastră trebuie să fie partidele celor 10 porunci dacă doresc să fie formațiuni integre și cu credibilitate în fața alegătorilor. În caz contrar dezamăgirea și nemulțumirea uriașă din rândul populației față de partide cu mare greu va mai fi redresată.

Și încă ceva important, cele 10 porunci sunt și trebuie să fie esența tuturor legilor religioase și civile ale națiunii noastre, pentru că ele constituie temelia morală a unei comunități care se vrea creștină. Iar în relațiile cu oamenii din jur se vede adevărata dragoste față de acest pământ, căruia aparent toți îi doresc binele, dar în realitate cu infime realizări. Nu știu câți lideri politici pot fi exemplu în ascultarea față de cele 10 porunci și în termeni practici pot influența prin ceea ce spun situația din țară. De aceea partidele din țara ca entități politice serioase ce se cred au menirea de a avea la bază un comportament bazat pe cele 10 porunci. Doar atunci putem spune că un partid se poate identifica cu o poruncă sau alta.