UE revine cu promovarea ”dreptului la avort”. Semnează împotrivă!

ONG-uri pro-familie și pro-viață din spațiul UE se unesc în solicitarea respingerii raportului Tarabella. 53 916 persoane au semnat pe platforma CitezenGO (http://www.citizengo.org) petiția ”Oprește-l pe Tarabella să relanseze „Estrela”! Nu suportului UE pentru avort!”.

Prin această petiție, care urmează a fi votată de 100 000 de cetățeni, va fi transmis un semnal puternic din partea clasei civile către Parlamentul European, mai întîi, înainte de discutarea lui în Comisia pentru Drepturile Femeii şi Egalităţii de Gen pe data de 20 ianuarie 2015, apoi în timpul sesiunii plenare a Parlamentului.

Raportul lui Tarabella este o preluare parțială a raportului ”Estrela” şi are drept scop promovarea „dreptului la avort” printr-o rezoluţie a Parlamentului European.

Pe data de 10 decembrie 2013, Parlamentul European a respins aşa-numitul Raport Estrela privind „Sănătatea şi Drepturile Sexuale şi Reproductive” (SDSR). În locul raportului respins, Parlamentul a adoptat o rezoluţie prin care a reconfirmat principiul subsidiarităţii şi a declarat, în mod explicit, că „formularea şi implementarea politicilor referitor la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive şi educaţia sexuală în şcoli este de competenţa statelor membre ale UE”.

Mesajul este clar: UE nu este competentă să decidă în ceea ce priveşte avortul şi educaţia sexuală în şcoli, este de competenţă naţională şi nicidecum un subiect care poate fi discutat la Bruxelless.

Sute de mii de cetăţeni s-au opus Raportului Estrela în 2013, fapt care le-a adus o victorie importantă în favoarea demnităţii umane, subsidiarităţii şi a manifestării voinței cetățenilor (democrație).

Prin această victorie a fost câştigat un teren important: graţie mobilizării cetăţenilor de pe întreg continentul european, Parlamentul European a respins încercarea majoră de a promova „dreptul la avort” la nivel european.

Cu toate acestea, Marc Tarabella, membru în Parlamentul European din partea grupului de socialişti contestă principiul subsidiarităţii în ce priveşte sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, promovând unul din cele mai importate puncte ale Raportului Estrela – „dreptul la avort”. Tarabella este deputatul din Parlamentul European care pregătește Raportul Anual al Parlamentului pentru anul 2013 care vizează egalitatea între femei şi bărbaţi în UE.

Marc Tarabella cine cu o tentativă de a convinge Parlamentul European să adopte următoarea prevedere:

Parlamentul European susţine că femeile trebuie să deţină controlul asupra drepturilor lor sexuale şi reproductive, nu mai puţin decât accesul la contracepţie şi avort; prin urmare, sprijină măsurile şi acţiunile de a îmbunătăţi accesul femeilor la serviciile de sănătate sexuală şi reproductivă şi de a le informa mai bine despre drepturile lor, cât şi despre serviciile disponibile; cheamă statele membre şi Comisia să implementeze măsuri şi acţiuni ca să-i facă pe bărbaţi conştienţi de responsabilitatea lor în problema sexualităţii şi reproducerii.

Tentativa lui Tarabella este incoerentă, deoarece Parlamentul European deja a declarat că problema avortului nu este de competenţa sa. Cu toate acestea, în timpul sesiunilor Parlamentului, Comisia pentru Drepturile Femeilor şi Egalităţii de Gen a declarat hotărârea de a promova dreptul la avort. De aceea, este necesar să se reafirme ceea ce a declarat Parlamentul la data de 10 decembrie 2013.

Cetăţenii UE trebuie să-şi ridice vocile din nou pentru a proteja principiul subsidiarităţii şi să prevină adoptarea de către Parlamentul European nou ales a unui raport care ar include un „drept la avort”.