Top 10 produse cancerigene

Carnea la grătar, zahărul, razele ultraviolete sunt produse cancerigene bine-cunoscute. Iată 10 produse utilizate frecvent, dar care au fost declarate cancerigene de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii: 

  1. Carnea la grătar. Carnea este, în general, considerată un produs cancerigen, mai ales 
    dacă este grasă, fie că este pregătită pe un grătar cu cărbuni, fie electric sau pe gaz. Atunci când carnea este expusă la temperaturi foarte ridicate, absoarbe elemente chimice cu potenţial periculos pentru sănătate.

  2. Materialele pentru artişti. Vopseaua cu aerosoli, lipiciul, lacul, vopseaua cu ulei şi alte materiale de bricolaj sau pentru artişti pot fi cancerigene. Ca să eviţi contactul cu substanţele chimice din produsele pentru pictură, trebuie să alegem vopsele cu ingrediente naturale sau pe bază de apă.

  3. Vesela de unică folosinţă. Fără să fi bănuit, dar mâncarea pe care o primim la birou poate, pe termen lung, să provoace cancerul, mai ales dacă este încălzită. Cele mai periculoase sunt caserolele din polistiren. Preferate de către firmele de catering, pentru că păstrează mâncarea caldă un timp îndelungat, ele conţin stiren, care poate afecta ADN-ul. Efectul dăunător al vaselor din polistiren creşte atunci când în ele se încălzeşte mâncăruri grase. Grăsimea face stirenul mai periculos.

  4. Cămăşile care nu se şifonează. Pentru a preveni şifonarea cămăşilor, acestea sunt stropite din abundenţă cu ingrediente chimice, care pot fi cauza pentru anumite tipuri de cancer al nasului sau aparatului respirator. Pentru a evita pericolul, este bine să spălăm cămaşa înainte de a o îmbrăca, precum şi purtarea unui tricou sub cămaşă, pentru ca să eviţi contactul cu pielea.

  5. Alcoolul. 

  6. Mezelurile cresc riscul de cancer la stomac. Fumul conţine hidrocarburi aromatice policiclice, substanţe extrem de toxice şi cancerigene. Consumate rar, nu pun în pericol sănătatea. Japonezii, care le consumă în mod regulat, se confruntă cu o incidenţă mare de ca cazuri la stomac.

  7. Produsele de curăţat. Folosirea lor pe termen îndelungat pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afecţiuni ale ficatului sau insuficienţă renală. Copiii pot face forme de cancer pe creier în urma expunerii pe termen lung la însecticide, produse agresive de curăţat.

  8. Mobilul. OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a încadrat, recent, radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria „posibil cancerigene”. Specialiştii recomandă folosirea limitată a mobilului, evitarea lui sub vârsta de 14 ani şi de către gravide. „Peste noapte, mobilul nu trebuie să rămână la capul patului, întrucât acesta va afecta structurile nervoase”, recomandă neurochirurgii.

  9. Solarul. Anumite aparate de bronzare emit o cantitate de radiaţii de 10-15 ori mai mare decât cantitatea emisă în mijlocul unei zile toride de vară. Tinerii, care se bronzează regulat la solar, au un risc dublu de a face melanom, cea mai întâlnită, dar şi cea mai agresivă formă de cancer la piele.

  10. Cafeaua. Şi cafeaua a fost clasificată de OMS ca posibil cancerigenă. Există mai multe controverse la acest subiect: deşi cafeaua reduce riscul anumitor tipuri de cancer, le favorizează pe altele. Conform unui studiu efectuat de către Agenţia Internaţională de Cercetare în Oncologie din 1991, cafeaua creşte riscul de cancer al vezicii urinare. Contrară acestei opinii, alţii susţin că, cafeaua este un bun diuretic şi stimulează activitatea vezicii. Germenii sunt evacuaţi mai rapid din tractul urinar, iar probabilitatea de a face cancer, în acest sens, este mai mică.