Timpul- un dar prețios neglijat de cei mai mulți

 Felul cum un om își folosește timpul liber ne spune mult despre caracterul acestuia. Și mulți oameni falimentează tocmai pentru că nu își folosesc eficient timpul pe care Dumnezeu l-a dat oricărei făpturi omenești de pe acest pământ, în egală măsură. Problema constă în faptul că noi de multe ori ne batem joc de timpul prețios pe care îl avem. De aceea, poate, uneori suntem în mari crize de tot felul, din simplul motiv că neglijăm acest mare dar fără de preț care este timpul. Se spunea odată că timpul înseamnă bani. Nu cred că mai este valabilă această afirmație o dată ce ai pierdut bani, poți să îi câștigi din nou, dar dacă ai pierdut timp, este bun pierdut, s-a dus în eternitate. Biblia ne spune să răscumpărăm vremea, căci zilele sunt rele.

Cu adevărat trăim vremuri rele, când fiecare minut contează. Nu pot să îi înțeleg pe acei oameni care afirmă că doresc să “omoare timpul”, pentru că o vorbă înțeleaptă spune că dacă cineva va încerca să omoare timpul, va sfârși tot omorât de timp. Acum când trăim într-un mileniu al vitezei este de o importanță vitală să ne planificăm bine timpul, în caz contrar vom cădea în urgența lui și ne vom scuza cu celebra afirmație “nu am timp”.

Personal, am găsit cele mai bune principii de planificare a timpului în cea mai citită carte de pe acest pământ. Biblia ne oferă o multitudine de învățături cum să folosim eficient această mare bogăție comună tuturor.

Vreau să vă împărtășesc doar câteva adevăruri pe care le-am găsit în proverbele înțeleptului împărat al Israelului, Solomon. Acesta ne spune să nu ne pierdem timpul prețios cu acei care vor să ne amăgească. Vedeți și singuri că avem mulți oameni în jur care abia așteaptă să profite de tine, amăgindu-te. Dacă vei sta tot să îi cauți și să te îndreptățești, vei pierde mult timp pe care poți să îl investești înțelept în altă parte.

Un alt adevăr crucial este să ne investim timpul, căutând înțelepciunea lui Dumnezeu. Pare un adevăr demodat, dar vreau să vă spun că este mai actual ca niciodată. Doar investind în înțelepciunea care vine de sus, vei ști să discerni bine deciziile care trebuie să le iai în viața cotidiană. Iar dacă mai adaugi și rugăciunea în meniul timpului tău, atunci vei fi un om cu o minte sănătoasă.

Nu știu câți dintre noi ne place să ne investim timpul umblând cu oamenii vorbiți de bine. Vreau să fiți atenți, cu oameni vorbiți de bine, nu cu oameni de pe urma cărora poți avea un profit material, dar a căror umblare este blamată de societate. Îmi place și mie să petrec timpul cu oamenii de la care am ce învăța și ale căror fapte sunt urmate de alți oameni. Prin urmare vei avea doar de câștigat, aflând despre experiențele lor și despre felul cum își petrec ei timpul. Înțeleptul Solomon l-a sfătuit și pe fiul său ca în acest mod să își petreacă o parte din timp, învățând de la alții. Acum stau și mă gândesc la tânăra generație a căror părinți sunt plecați peste hotare. Cu cine ei își petrec timpul? Ce învață? Nu este greu de ghicit, pentru că, din nefericire, marea majoritate își petrec timpul navigând pe internet. Acesta din urmă a devenit hoțul numărul unu al celor mai mulți oameni. Omenirea, cu o repeziciune amețitoare, s-a mutat pe Internet. Și viața le este dictată de ceea ce spune Internetul. Și mai tot efortul unora este ca să adune bani să își poată achita serviciile de Internet.

Am început și eu să îmi planific timpul, cinstind mai întii pe Dumnezeu cu tot ce am eu. Acest lucru l-am înțeles din aceleași învățături date de Solomon. Prin urmare, viața mea a luat o altă direcție și timpul pe care îl am, îl folosesc mult mai chibzuit. Și apropo, am mai obsevat un lucru la mulți oameni- aceștia își fac timp pentru a-și lungi timpul vieții. Dar, din cartea Proverbe am mai înțeles un lucru, pe care vreau să vi-l las și anume că învățăturile sănătoase ale Sfintelor Scripturi o dată aplicate, îți fac viața mai lungă. Ca să te convingi, încearcă și atunci nu vei mai spune că nu mai ai timp.