Timpul petrecut împreună este un dar

Ştim cu toţii că viaţa este limitată oricât de lungă sau scurtă ar fi ea. Timpul petrecut cu ceilalţi niciodată nu este suficient şi niciodată nu este prea lung. Şi pentru că viaţa noastră este limitată, trebuie să recunoaştem că timpul petrecut împreună cu cei dragi este un dar de la Dumnezeu. Înţelegând acest lucru, vom trăi la potenţialul maxim fiecare clipă şi ne vom folosi energia pentru a dezvolta şi zidi relaţii.

Este important să investim timp în relaţiile noastre cu copiii încă de la început, deoarece acest timp este limitat, şi dacă nu-l vom folosi cu înţelepciune, mai târziu vom regreta. Azi, cei mai mulţi părinţi îşi pierd răbdarea, sunt iritaţi de gălăgia din casă, de jucăriile aruncate la întâmplare… şi pierd din vedere farmecul atmosferei de familie şi nu ştiu să preţuiască acest dar, timpul petrecut împreună. Relaţia pe care o dezvoltăm cu copiii noştri cât sunt încă cu noi acasă va avea efecte de durată şi mai târziu vom putea vedea cât am investit în această relaţie.

Ce anume trebuie să ne amintim? În Psalmul 89:47-48 citim:

„Adu‑ţi aminte ce scurtă este viaţa mea şi pentru ce nimic ai făcut pe toţi fiii omului. Este vreun om care să poată trăi şi să nu vadă moartea, care să-şi poată scăpa sufletul din locuinţa morţilor? Unde sunt Doamne îndurările Tale dintâi pe care le-ai jurat lui David în credincioşia Ta?“

Iată că David îşi dă seama că în viaţa acesta, timpul petrecut pe pământ este scurt şi că orice om va vedea moartea. Deci, cum voi preţui eu timpul care mi-a fost dat ca dar din partea lui Dumnezeu, ştiind că timpul pe care îl am de trăit aici este limitat?

Eu cred că ceea ce ar trebui să preţuim noi în aceste vremuri nu sunt valorile materiale, ci oamenii. Atunci când investim timp în relaţiile cu oamenii vom avea satisfacţia că nu ne-am risipit timpul şi nu ne-am irosit viaţa. Dumnezeu pune lângă noi oameni şi tot el îi ia, însă ceea ce rămâne este relaţia şi timpul petrecut împreună.

Când m-am întors în România, la numai un an de zile de la plecarea mea, am mers să o văd pe mama. Copilul nostru, Emanuel, era foarte mic. Am început să mă întâlnesc cu vechii prieteni şi amici cu care îmi petreceam cea mai mare parte a zilei. Apoi, când ajungeam acasă, după lungile întâlniri, sigur că eram obosită şi nu mai aveam timp să stau şi cu mama la poveşti, mai ales că trebuia să mă ocup şi de Emanuel. Aşa a trecut o lună de zile şi a sosit timpul să plec din nou. În ultima zi, mama a venit la mine plângând şi mi-a spus: „Îmi pare rău că pleci şi că am petrecut aşa de puţin timp împreună; cine ştie când ne vom mai vedea?“ Şi într-adevăr a fost ultima oară când am văzut-o pe mama. Iar atunci când am aflat că ea a trecut la Domnul, m-a durut foarte mult, deoarece noi două am avut tot timpul o relaţie foarte bună. Regretul meu cel mai mare a fost că nu mi-am făcut timp pentru ea în aceea perioadă scurtă cât am stat în România.

Ştiu că Dumnezeu m-a iertat pentru aceea atitudine de neglijenţă, dar am învăţat o lecţie pentru viaţă, şi anume, familia trebuie să fie întotdeauna o prioritate în viaţa mea.
Este foarte important să-ţi faci timp pentru membrii familiei tale. Preţuieşte timpul petrecut cu copiii tăi, cu soţul, soţia sau părinţii tăi, pentru că fiecare clipă este un dar de la Dumnezeu care se scurge şi cu care nu te mai întâlneşti niciodată.

Astfel, pot să spun că timpul pe care l-am petrecut cu cei dragi, chiar dacă ei nu mai sunt în viaţă acum, a fost cea mai bună investiţie pe care am făcut-o. Şi tatăl meu avea un regret atunci când l-am întrebat, ce ar schimba în viaţa lui dacă ar lua-o de la început? El mi-a spus: aş petrece mai mult timp cu mama ta. Iată că timpul trece şi uneori îl risipim pe lucruri care nu sunt de valoare. Totuşi Dumnezeu vrea ca noi să-i preţuim pe cei dragi ai noştri, şi să folosim cu înţelepciune timpul care ne este dat, investind în relaţia cu El, cu familia şi apoi în relaţia cu prietenii.

Dacă noi înţelegem viaţa ca pe un dar de la Dumnezeu vom trăi cu înţelepciune preţuind fiecare clipă care ne este dată. Da, viaţa este un dar de la Dumnezeu şi dacă în această viaţă avem o relaţie bună cu El, atunci vom fi fericiţi. Iar frumuseţea relaţiei cu Dumnezeu va avea impact şi în familiile noastre.

„Purtaţi-vă cu înţelepciune faţă de cei de afară răscumpărând vremea.“ (Coloseni 4:5)

Ce înseamnă să răscumperi vremea? Înseamnă mai mult decât a nu pierde timpul, şi anume, să preţuieşti fiecare zi şi să o trăieşti cu înţelepciune, dând importanţă lucrurilor cărora şi Dumnezeu le dă importanţă. A nu înţelege ce înseamnă o viaţă adevărată cu Dumnezeu va avea consecinţe care te vor afecta în viitor. Unele lucruri le poţi îndrepta în viaţa aceasta, însă altele nu mai ai ocazia, fiindcă ai la dispoziţie doar timpul care se cheamă astăzi.

Şi în 1 Tesaloniceni 5:16, 18 citim:

„Bucuraţi-vă întotdeauna, rugaţi‑vă neîncetat, mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu în Hristos Isus cu privire la voi.“

Care este voia lui Dumnezeu pentru noi? Voia Lui este ca noi să ne bucurăm în fiecare zi, să ne rugăm totdeauna şi să avem o viaţă de mulţumire.

Ştiind că timpul este de la Dumnezeu este important să-l preţuiesc, răscumpărând vremea şi având o atitudine de bucurie şi de mulţumire.

Gândeşte-te acum la timpul pe care l-ai petrecut cu cei din familie. Mulţumeşte-I lui Dumnezeu pentru copiii tăi şi bucură-te de ei în fiecare clipă. Iartă dacă trebuie să ierţi, iubeşte, îmbrăţişează şi bucură‑te de viaţă. Bucură-te de partenerul alături de care trăieşti, nu lăsa ca cearta, amărăciunea şi lipsa de iertare să vă fure timpul care este o valoare extraordinară. Zideşte relaţii care să dăinuiască şi care să-ţi aducă satisfacţia că ai făcut tot ce a depins de tine. Dar mai presus de orice, gândeşte-te că viaţa aceasta este un dar de la Dumnezeu, iar de felul cum o trăieşti acum te vei bucura nu numai aici în viaţa aceasta ci şi veşnicia întreagă.

Dacă ai o relaţie apropiată cu Dumnezeu, dacă Îl cunoşti pe Domnul Păcii, pe Cel care sfinţeşte şi care îţi dă fiecare zi ca pe un dar vei putea trăi cu o atitudine de mulţumire şi împlinire toată viaţa. Te invit acum să-L rogi pe Dumnezeu să-ţi dea o inimă mulţumitoare şi să poţi fi o demonstrare a puterii lui Hristos în tot ce faci, pentru toţi oamenii cu care vii in contact.