Ce cărți să citești pentru a fi admis la facultatea de Teologie?

Întrebare:

Ce cărți creștine trebuie de studiat ca să poți intra la facultatea de Teologie?

De obicei, la facultatea de Teologie se dau examene de admitere la limba română, istorie, muzică și în unele cazuri la limba străină. Dar, toate acestea nu țin în mod direct de teologie. Există o singură carte care trebuie să o studieze oricine dorește să fie admis la facultatea de teologie și aceasta este  Biblia.

Când mergeam să depun actele la facultatea de Teologie, mi s-a întâmplat să aflu că în grupul celor care veniseră să fie admiși erau unii care încă nu citise Biblia în întregime. Bineînțeles că acești tineri nu au fost admiși la facultate, dar era trist doar să afli că s-au încumetat să vină la facultate din moment ce nici măcar nu citise Biblia  o singură dată. La Facultatea de Teologie trebuie să învețe oamenii care au chemarea lui Dumnezeu și care iubesc din toată inima Sfintele Scripturi, pentru că aceasta le va fi responsabilitatea lor de bază după absolvire – să învețe pe oameni Sfintele Scripturi.

Mai este o realitate tristă… Unii, din moment ce au devenit studenți la facultatea de Teologie au de citit atît de multe cărți că nu-și mai fac timp și nu mai reușesc să citească Biblia. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că am făcut facultatea la un seminar unde profesorii ne cereau să lucrăm mult cu textul Sfintelor Scripturi, dar am aflat de la unii absolvenți ai altor instituții teologice că nu peste tot a fost așa. Chiar, mi-a spus cineva că a abandonat facultatea de Teologie pentru că de când mersese acolo nu mai avea timp să citească  Biblia și uneori se trezea că treceau săptămâni întregi fără să deschidă Biblia. Când le dădea să facă o lucrare, li se cerea să aibă trecute la bibliografie cel puțin 20 de autori pe care să-i consulte, dar citatelor și argumentelor biblice profesorii nu le dădeau prea mare importanță. Nu este bine așa și mă rog ca în nici o școală teologică să nu se întâmple aceasta.

Apostolul Pavel ne-a avertizat că în zilele din urmă oamenii vor da tot mai puțină importanță Sfintelor Scripturi și lucrul acesta a ajuns să afecteze până și facultățile de Teologie. De aceea, în Epistola II către Timotei, Apostolul i-a scris ucenicului său preaiubit astfel:

Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:14-17)

Dumnezeu să ne ajute să dăm importanță Sfintelor Scripturi ca să-i fim adevărați ucenici Domnului Isus Hristos pentru că El a spus:

„Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:31-32)

Și pentru cei ce doresc să fie admiși, și pentru studenții și pentru absolvenții facultăților de Teologie sunt de un foarte mare folos manualele de studiu biblic după metoda inductivă care le puteți găsi la adresele http://www.precept.md sau http://www.precept.ro. Acestea sunt caiete de lucru care te ajută să pătrunzi în adâncimile Cuvântului lui Dumnezeu.