Ce este depresia, care sunt cauzele și cum putem combate depresia, am încercat să aflăm de la psihologul, Tatiana Mînăscurtă în interviul acordat Ziarului Liber.
Ziarul Liber: Cum definiți depresia?
Tatiana Mînăscurtă: Depresia este cea mai răspandită stare psihică patologică. Se manifestă ca stare de tristețe, pesimism, dezinteres generalizat, lipsa de concentrare și de comunicare, lipsa puterii de a efectua anumite lucruri ce-ţi aduceau cândva bucurie şi satisfacţie.
În cazurile de depresie moderată, subiectul manifestă teamă persistentă, inhibiție în exprimare, atitudine pesimistă.
În cazurile de depresie profundă,subiectul este lipsit de orice iniţiativă de a efectua anumite lucruri, îi este greu să găsească un sens în viaţă.
De cele mai multe ori, persoana care suferă de depresie nu are încredere în sine, nu crede că poate reuși. Nu vrea să schimbe nimic, pentru că se teme întotdeauna de mai rău şi-i este frică să exploreze noul.
Z.L.: Care sunt cauzele depresiei?
T.M.: Depresia poate să aibă ca punct de plecare un eșec, o pierdere, o stare de stres accentuat sau prelungit, anumite nerealizări sau incapacități. Asemenea factori, prin asociere și/sau repetare, pot, cu atât mai mult, să dea indicații privind originea depresiei.
Ereditatea. Dacă în familie mai există o persoană depresivă, se poate întâmpla că gena responsabilă cu această trăsătură se perpetuează de la generație la generație.
Educația, însemnând tot ansamblul de factori care influențează personalitatea. Într-un mediu sever, care îngrădește libertatea și mulțumirea de sine, se va dezvolta un individ vulnerabil, lipsit de încredere și de curaj.
Z.L.: Depresia este o stare sau o boală?
T.M.: Depresia este o boală, o tulburare a stării afective, care se diagnostichează, se tratează şi se vindecă şi care afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Impacul ei asupra unei persoane presupune diminuarea funcţionalităţii, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi în cazuri severe, pierderea dorinţei de a trăi viaţa.
Dacă detaliem mai mult viaţa psihică a depresivului putem găsi adesea gânduri recurente de moarte şi sinucidere generate de sentimentele de inutilitate, lipsa sensului vieţii, alterarea proceselor psihice superioare cum ar fi gândirea, lipsa concentrarii etc.
Z.L.: De ce credeți că oamenii ajung în depresie?
T.M.:Dacă factorii de risc sunt clari: stresul cotidian, alimentaţia nesănătoasă, lipsa odihnei şi a exerciţiilor fizice, când vorbim de cauze vorbim de un nivel care necesită o aprofundare mai amănunţită. Putem totuşi vorbi şi de cauze punctuale precum un divorț, pierderea cuiva drag, o concediere, multe depresii sunt, de fapt, un semnal de alarmă pentru conflicte interioare adânci.
Z.L.:Există diferenţe între femei şi bărbaţi când vine vorba de depresie?
T.M.: Există diferenţe în încercarea de a rezolva situaţia şi în exteriorizarea acestei tulburări. Bărbaţii tind să se retragă şi au o oarecare ruşine în a recunoaște că au o problemă, pe când femeile aleg mai degrabă să comunice ceea ce li se întâmplă. De asemenea, cauzele pot fi diferite în funcţie de sex, ca în cazul depresiei postnatale, de exemplu. În concluzie, fie că eşti femeie sau bărbat depresia se numeşte tot depresie şi suferă toţi deopotrivă.
Z.L.: Cum prevenim depresia? Modalităţi şi soluţii de a combate depresia
T.M.: Prevenirea depresiei reprezintă, de fapt, o viaţă interioară împlinită, atinsă prin cunoaşterea şi acceptarea de sine. Un stil de viaţă sănătos, mersul la biserică şi la terapeut precum şi forme alternative ca meditaţia şi exprimarea prin artă, comunicarea sănătoasă, alegerea unei meserii potrivite, toate pot face ca depresia să nu facă parte din viaţa noastră.
• Informează-te despre depresie. Există multe cărţi şi resurse despre depresie care te pot ajuta să înţelegi ce se întîmplă cu tine.
• Acceptă ajutorul şi nu-ţi fie ruşine. Fiecare dintre noi poate trece prin aşa ceva, contează să înţelegi că este important să ceri ajutor specializat şi să nu ignori problema.
• Nu te lăsa prada emoţiilor negative, de disperare şi lipsă de ajutor. Îndreaptă-ţi atenţia către lucruri pozitive, care îţi fac plăcere. Socializează şi găseşte ceva de făcut care să te ţină ocupat/ă. De exemplu, poţi face voluntariat pentru o cauză care te interesează.
• Râzi cât mai mult. Găseşte ocazii de a râde, fie vizionând comedii sau citind o carte sau chiar vizualizând filmuleţe de comedie.
• Cântă, fă mişcare. Exprimare artistică şi mişcarea fizică au un efect benefic asupra creierului şi organismului.
• Pe cât posibil oferă şi primeşte îmbrăţişări. Sunt un remediu excelent împotriva stărilor depresive.
• Iartă. Unii specialişti spun că depresia este un sentiment de vină sau mânie. Dacă eşti supărat pe cineva sau chiar pe tine, găseşte în tine puterea de a ierta şi de a merge mai departe.
Z.L.: Mulțumim pentru interviu.
Tatiana Mînăscurtă
Psiholog, practician