Țara unde oamenilor le place să plătească la restaurant bonurile polițiștilor

Chiar dacă am fost de multe ori în SUA și am vizitat diferite orașe și state, nu încetez să mă minunez de generozitatea acestui popor. Sal și Ludmila au fost gazdele noastre cât am locuit în orașul Sacramento. Sal este haldeu din Iraq și mi-a povestit că ajuns ca și refugiat într-o țară prosperă din Europa și acolo s-a confruntat cu mari greutăți. În acel lagăr pentru refugiați le era oferită ca și mâncare făină și gem și a îndurat foame nu puțină vreme. Ajuns în America, a rămas uimit de generozitatea acestor oameni. Iată câteva exemple care mi le-a spus.

Când stau în rând cu mașina ca să-și ia dejunul dimineața, cum ar fi la McDonalds sau Starbucks, dacă oamenii văd că în spatele lor stă o mașină de poliție, vor plăti pentru polițiști ca să arate apreciere față de ei, căci acești oameni își pun viața în joc ca să-i apere. Mă gândeam ce diferit este în alte țări, unde lumea în general îi disprețuiește și chiar îi urăște pe polițiști. În Rusia am auzit de multe ori cum oamenii se referă la polițiști spunând “musor” (gunoi) și aceasta pentru că îi știu pe mulți din ei ca fiind oameni corupți și răi. Bineînțeles că nu toți sunt așa și că în fiecare țară sunt polițiști cinstiți și cu frică de Dumnezeu. Dar, se pare că procentual variază mult de la țară la țară și nu am auzit nicăieri să arate cineva astfel de respect pentru polițiști. Dar, revin la polițiștii din SUA care, fiind tratați așa de omul din față la cafenelele sau restaurantele drive through, de cele mai multe ori plătesc și ei pentru cel care stă în rând după ei.

Unul din angajații care lucrează la atelierul lui Sal nu este încă căsătorit și preferă în fiecare dimineață să treacă pe la un restaurant drive through și a spus că absolut în fiecare săptămână se întâmplă ca o persoană din față să plătească pentru el și presupun că așa face și acest om.

Odată Sal era într-un restaurant și lua masa. Alături de el era un bărbat necunoscut care luase doar o băutură și evident că se grăbea, iar chelnerul nu se apropia ca să-i dea bonul și să poată plăti. Sal i-a spus acelui om să nu se mai rețină și și a spus că va plăti el. Omul a fost plăcut suprins, a mulțumit și a plecat. Când a venit vremea să plătească Sal, i-au adus bonul și a văzut că acolo era scris 0. Sal uimit a întrebat cum vine asta, la ce chelnerul i-a spus că au văzut cum el s-a oferit să plătească pentru acel bărbat, care tocmai s-a întâmplat să fie unul din lucrătorii lor. Chelnerul a apreciat gestul și a hotărât să plătească el tot bonul pentru Sal.

Dumnezeu să ne ajute pe fiecare să fim generoși, cum scrie în Biblie:

“Încolo, toți să fiți cu aceleași gânduri, simțind cu alții, iubind ca frații, miloși, smeriți.” (1 Petru 3:8)